Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch o testech v ohniscích nákazy i rouškách. A jak to bude s léky na koronavirus

Aktualizováno -
30. dubna 2020
11:40
Autor: ula, simao, ČTK - 
30. dubna 2020
08:25

Počet vyléčených pacientů z onemocnění covid-19 nadále roste a situace se vyvíjí dobrým směrem. Pokud bude situace nadále stabilní, na konci května bude v Česku až 10 tisíc nakažených. Ministerstvo zdravotnictví hodlá nyní testovat zejména v ohniscích nákazy, jako jsou některé regiony sousedící s Německem. Zda se nějak změní povinnost nošení roušek, se bude debatovat podle Adama Vojtěcha až v červnu. Ten navíc popřel zprávy, že by nemocnice neměly peníze na výplaty zdravotníků.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se situace vyvíjí dobrým směrem. Významně stoupá počet vyléčených pacientů, nyní je jich přes 40 %, takže kolem 3 tisíc vyléčených.

„Dnes vám asi neřekneme úplně nic zásadně převratného, protože pravdou je, že situace je stále velmi stabilní, velmi dobrá. Z hlediska vývoje epidemiologické situace skutečně nedochází k zásadním výkyvům. Pokud jde o nějaký negativní trend, tak ho nepozorujeme, což je bezesporu dobrá zpráva. Můžeme být v tomto směru relativně spokojeni,“ uvedl dnes Vojtěch na tiskovce.

„Klesá počet hospitalizovaných pacientů, trend je opět optimistický, pozitivní z hlediska křivky, která má sestupnou tendenci. Nemoc se objektivně nešíří již tak masivně v české populaci, platí, že jsme zamezili nekontrolovatelnému šíření nemoci. Řekl bych samé dobré zprávy,“ pochvaloval si.

Video  Vojtěch o pandemii koronaviru: Samé dobré zprávy, ubývá nakažených i hospitalizovaných  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Dušek: Na konci května 8,5 tisíce nakažených

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je prováděno 7 až 9 tisíc testů denně, počet pacientů pozitivně diagnostikovaných na covid-19 klesá. Dobrou zprávou je, že zhruba 15 % případů vyžaduje hospitalizaci, 85 % pacientů přečká onemocnění v domácí péči.

Podle Duška je momentálně nakaženo 14 % lékařů, 32 % sester a 27 % nakažených tvoří další zdravotnický personál. Podle ředitel ÚZIS se jedná o nízké číslo, vzhledem k tomu k počtu zdravotníků v zemi. nakaženého jiného personálu.

„Podle předpokladů bude na konci května v Česku 8500 až 10 tisíc nakažených, což platí pouze za předpokladu, že situace bude nadále stabilní,“ upozornil Dušek. „Nestal se žádný katastrofický scénář, mrtvých kteří zemřeli ať už z přímé, nebo nepřímé příčiny nebo v souvislosti s covid-19, je z celého objemu zhruba 3 procenta,„ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. „Virus teď v repulice v podstatě mizí a ztrácí sílu,“ podotkl.

Video  Dušek o koronaviru: Z Česka pomalu mizí, na konci května bude 8,5 tisíce nakažených  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Problém nejen na Chebsku

Dušek představil tři scénáře - nulový, který nepředpokládá masivní importy, scénář mírného zhoršení a scénář středního zhoršení epidemiologické situace, kdy by reprodukční číslo vzrostlo na 1,3.

Varoval před ztrátou kontroly nad křivkou. Pokud budeme „včas reagovat na to, jestli náhodou se nám ta křivka nezačíná odebírat nežádoucím směrem, kdy bychom nad ní ztratili kontrolu„, na změny reagovat lokálně a včas, „tak si myslím, že je možný velmi bezpečný návrat k normálnímu životu“. „Aktuálně je velkým tématem Chebsko a vývoj určitě neoptimální, je potřeba to řešit, relativně vysoká epidemiologická zátěž je stále na Domažlicku, Olomoucku, v Litoměřicích,„ dodal.

Prymula: Cílenější opatření v regionech

Podle Romana Prymuly se nyní chystá nová strategie testování: Testovat se bude hlavně v ohniscích nákazy, jako jsou různé postižené regiony.

„Data nás naplňují v tuto chvíli optimismem. Je pro nás podstatné, že se situace liší v různých regionech. My se v tuto chvíli chceme opravdu soustředit na mnohem cílenější opatření, než ta plošná, která se v tuto chvíli rozvolňují,“ říkal Prymula.

„Je tady několik regionů, kde máme problém z hlediska nárůstu. Zbytek České republiky je v naprosto klidné situaci, kdy se prakticky nic podstatného neděje. Regiony, kde problémy jsou, jsou regiony více méně sousedící s Německem,“ podotkl.

Pomoci má i Chytrá karanténa. Nikoli však karanténa celých regionů, jako tomu bylo dříve v případě obcí na Olomoucku. „Tak, jak bude hrozba narůstat v některých regionech, my nebudeme přijímat už opatření plošná, ale budeme přijímat opatření, která budou regionální. Tím nemyslím, že dotyčný region půjde do karantény, budou to mnohem cílenější opatření, abychom byli schopni tu situaci udržet v datech, která neznamenají exponenciální nárůst, pouze kontrolovaný vývoj,“ uvedl epidemiolog Prymula.

Video  Prymula varoval: V regionech máme problém. Vláda chystá plošné testování v ohniscích nákazy  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Debata o rouškách až v červnu

„Pokud se bude situace dobře vyvíjet, a bude klesat trend, tak se můžeme bavit, že ta povinnost bude změněna – např. budou stanoveny rozdíly mezi venkovním a vnitřním prostorem, ale to je debata, která nás čeká v červnu,“  řekl k otázce nošení roušek Vojtěch.

Ministr zdravotnictví také dementoval zprávu, že nemocnice nemají peníze na výplaty svých zdravotníků.

„Je to nesmysl. Zdravotní pojišťovny neustále platí, nemocnicím se sice snížila produkce, ale příjmy mají pořád stejné. Není tu nemocnice, která by měla problémy, a pokud ano, ať se ozve. Není tu nemocnice, která by měla problém zaplatit zdravotníky, peníze na to mají,“ uvedl Vojtěch.

Jak to bude s favipiravirem a remdesivirem

Řešily se vška i léky na koronavirus. Ředitelka SÚKL Irena Storová opět připomněla, že se stále jedná o experimentální léčbu i v případě remdesiviru a favipiraviru.

„O víkendu dorazil do ČR favipiravir, je to ten, co je registrován v Japonsku, byl dovezen rakouským distributorem do Všeobecné fakultní nemocnice a bylo nakoupeno pro 180 až 100 pacientů, záleží podle toho, jaké dávkovací schéma se bude používat,“ uvedla Storová.

„Pro tuto molekulu si mohou sáhnout do VFN i veškerá jiná zařízení, která mají pacienta, který by mohl z této léčby profitovat,“ pokračovala s tím, že favipiravir byl dodán už do Thomayerovy nemocnice, pro dva do Opavy, dnes je na cestě Bulovka a během příštích dnů obdrží lék nemocnice v Ostravě i Hradci Králové.

„ČR se zavázala ve smlouvách, že bude sledovat, kolik bylo spotřebováno a kde, že bude sledovat celou řadu klinických dat a nežádoucích účinků,“ dodala k japonskému léku.

U remdesiviru si pochvalovala spolupáci s českou pobočkou americké firmy Gilead. Pražské Nemocnice na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice dostaly lék remdesivir, každá pro deset pacientů. Motol na dodávku čeká.

emdesivir původně firma Gilead přidělovala pro jednotlivé pacienty na základě žádosti nemocnic. “Dnes máme v procesu další program, který vznikl díky Evropské lékové agentuře. V ČR bylo umístěno do čtyř center, což je ve srovnání s Německem, které má deset, na počet obyvatel velký úspěch,„ řekla Storová. Nemocnice si podle ní mohly žádat o tři, pět nebo deset dávek a obě české zatím získaly maximální množství. Lék je podle Storové dodávaný zdarma.

Video  Léky na koronavirus v Česku: Šéfka lékového ústavu o remdesiviru z USA i japonském favipirviru  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

SoIfernus ( 30. dubna 2020 15:17 )

He, he, he, to je presne vyjadrene.

ivoadller ( 30. dubna 2020 13:47 )

Ať ti nepraskne žilka, magore!

ivoadller ( 30. dubna 2020 13:47 )

Ukázková lopata jsi tady ovšem hlavně ty.

ivoadller ( 30. dubna 2020 13:41 )

Tak to je fajn, že si jako jedna rodina vypomůžete.

ivoadller ( 30. dubna 2020 12:44 )

A vy nemáte v ústavu domovníka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa