Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Protiastmatické léky zhoršují koronavirus? Lékař řekl, na co si mají dát nemocní pozor

Autor: ula, ČTK - 
17. května 2020
06:00

Richard (25) trpí odmalička astmatem a navíc je alergik. Používá inhalátor a jednou denně i léky. Ačkoliv se o astmaticích mluví jako o ohrožené skupině, podle ředitele České iniciativy pro astma Petra Pohunka nepředstavuje covid-19 pro naprostou většinu astmatiků výrazně vyšší riziko ve srovnání s běžnou populací. Pokud ovšem dodržují léčbu. Lékař zároveň promluvil o tom, zda protiastmatické léky zhoršují koronavirovou nákazu.

Richard používá dvakrát denně inhalátor, při obtížích bere další léky. Každé ráno navíc bere tabletu proti alergii.

„Kvůli alergiím na pyly jsou těžké sezóny hned zjara a poté střídavě během léta až do října. V horších dnech se to projeví dýchacími obtížemi. Navíc mám ještě alergii na zvířecí srst, takže se mi občas dýchání zhorší po kontaktu se psy, kočkami, v zoo,“ popisuje Richard. Dvakrát ročně chodí do nemocnice v Praze v Motole na alergologii, na spirometrii a všeobecnou kontrolu. „V poslední době jsem naštěstí takřka v normě i s kapacitou a funkčností plic,“ dodává mladý muž. 

Nyní je kvůli pandemii koronaviru většinu času doma. „Kvůli opatřením jsem musel odložit i návštěvu právě alergologie. Vyhýbám se teď raději jak lidem, tak nyní i kvetoucí přírodě, ale nakoupit si a zařídit jiné věci venku se vyloženě nebojím,“ popisuje svou situaci Richard.

Lékař: Dodržujte léčebný program

I když je astma chronickou respirační nemocí a má tedy potenciál zhoršit průběh koronavirového zápalu plic, platí, že pokud je astma pod kvalitní kontrolou, jsou normální funkce plic a pacient je dlouhodobě bez stavů zhoršení a akutních záchvatů, není riziko závažného průběhu koronavirové plicní infekce zásadně vyšší než pro jedince, kteří astmatem netrpí.

„Podmínkou je, aby astmatici dodržovali předepsaný léčebný režim, předepsané dávky léků a samozřejmě i preventivní ochranná opatření, jakými je nošení ochranných pomůcek, desinfekce rukou a povrchů, významné omezení kontaktu s jinými lidmi. Správné dodržování obecně vyhlášených ochranných postupů by mělo být dostatečné,“ říká MUDr. Petr Pohunek, ředitel České iniciativy pro astma.

Protiastmatické léky nezhoršují covid-19

V poslední době bylo možné narazit na informaci, že podávání kortikosteroidů může průběh nemoci covid-19 zhoršit.

„To by s určitou pravděpodobností mohlo nastat při podávání celkových kortikosteroidů (v tabletě) v době rozvíjející se koronavirové pneumonie. Pokud je již pacient užívá, pro těžší stupeň astmatu, nesmějí se náhle vysadit, protože by mohlo dojít k závažným komplikacím. Nově nasazovat jen kvůli koronaviru se určitě nemají,“ uvedl Pohunek.

„Vše je třeba řádně konzultovat s lékařem a nepodnikat bez porady žádné kroky. V žádném případě se však tato rizika netýkají kortikosteroidů v inhalační podobě, a to ani při vyšších dávkách, má-li je nemocný předepsány,“ vysvětluje dále.

Ani ostatní protiastmatické léky průběh nemoci covid-19 nezhoršují. „Platí, že léky se mají podávat dále tak, jak byly předepsány, důsledně, dobrou technikou. Vysazování léků z obav oslabení imunity a zhoršení průběhu covid-19 není namístě a může vést k zásadním komplikacím,“ varuje Pohunek.

Projevy alergie versus covid-19

Pylová sezóna je v plném proudu a alergiky trápí každoroční obvyklé potíže. Mnozí mohou zaměnit příznaky alergií za symptomy koronavirového onemocnění, projevy alergie se však od projevů onemocnění covid-19 liší.

Nový koronavirus SARS-CoV-2, způsobující těžkou infekci dýchacích cest, se projevuje nejčastěji horečkou, kašlem či dušností. Sezónní alergie se od virových onemocnění liší. S vyšší teplotou a výraznějšími celkovými projevy spojena nebývá. Jsou pro ni naopak typické rýma, ucpaný nos a kýchání.

Pomáhají roušky alergikům?

Podle lékaře může být nošení roušek pro alergiky výhodou. „Pozitivní účinek mohou tyto ochranné prostředky mít i pro pylové alergiky a alergické astmatiky, protože mohou významně snížit množství alergenů, které se dostanou do dýchacích cest,“ uvedl lékař Petr Pohunek. Pokud by nošení roušky či respirátoru působilo významnější dechové potíže nemocnému s astmatem, měl by stav konzultovat s lékařem, který mu může upravit léčbu.

Karanténa alergiky částečně ochránila

Alergici jsou na jaře vystaveni zejména pylům. V době květu olše a lísky ještě žádná opatření neplatila, zatímco nástup sezony břízy byl už spojený s karanténními doporučeními. Alergici tak měli zásoby léků ještě před vyhlášením karantény. „Díky tomu mohou okamžitě snížit první příznaky pylové alergie, které někdy přicházejí naprosto nečekaně,“ uvedla Jitka Petanová z Ústavu imunologie a alergologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Karanténa podle ní alergiky před některými pyly částečně ochránila. „Na druhé straně naší populaci hrozí rizika spojená s omezením fyzické aktivity,“ dodala lékařka. Alergici by podle ní měli chodit ven na procházku nejlépe ráno nebo po dešti, kdy je koncentrace pylů nižší.

Více o astma a koronaviru čtěte ZDE >>>

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa