Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karanténa „přikovala“ Čechy k televizím. Sledovanost stoupla o čtvrtinu

Autor: ČTK - 
28. dubna 2020
08:55

Češi v době celostátní karantény trávili sledováním televize v průměru čtyři hodiny a 11 minut denně, což je proti stejnému období loni více o 50 minut, respektive 25 procent. Televizní sledovanost vzrostla především u nejmladších věkových skupin obyvatel. Děti ve věku čtyři až 14 let televizi sledovaly o 37 procent více, a mladí diváci ve věku 15 až 24 let dokonce o 47 procent více. Vedle zpravodajských formátů stoupl zájem o dětské, filmové, seriálové a dokumentární stanice. Vyplývá to z oficiálních dat elektronického měření sledovanosti společnosti Atmedia.

Televizní sledovanost byla nejvyšší hned v prvních dvou týdnech celostátní karantény, v porovnání se stejným obdobím v minulém roce byla vyšší o jednu třetinu a Češi trávili před televizními obrazovkami více než 4,5 hodiny denně. V dubnu již televizní sledovanost rekordních výsledků nedosahovala, přesto byla výrazně vyšší, než je pro toto období obvyklé.

„Hodnoty, kterých televizní sledovanost dosahovala v období celostátní karantény, obvykle pozorujeme pouze v zimních měsících na konci a na začátku roku, pro březen a duben jsou zcela mimořádné,“ uvedl ředitel marketingu Atmedia Pavel Müller.

Zájem byl o zprávy, ale i o dokumenty

Omezení volného pohybu osob se projevilo na vyšší sledovanosti řady televizních stanic. Výrazně více času věnovali Češi především zpravodajským formátům, oblibě se těšily také tematické stanice zaměřené na filmy, seriály nebo dokumenty.

Například sledovanost placených filmových a seriálových kanálů AMC, AXN, CS Film, FilmBox, Film+ nebo JOJ Cinema vzrostla v průměru o 34 procent v porovnání s únorem, kdy nebyla Česká republika ještě ovlivněna mimořádnými opatřeními. U mladších diváků ve věku 15 až 24 let vzrostla sledovanost těchto tematických stanic dokonce o 93 procent.

Nárůst zájmu zaznamenaly také dokumentární tematické stanice jako CS History, CS Mystery, Discovery Channel, National Geographic nebo Spektrum. Jejich sledovanost vzrostla v období celostátní karantény v průměru o 11 procent, u mladších diváků byl zaznamenán dokonce trojnásobný růst.

S uzavřením škol se také výrazně zvýšila sledovanost dětských tematických stanic. Cartoon Network, Disney Channel a Minimax měly v období celostátní karantény mezi dětmi ve věku čtyři až 14 let o 32 procent vyšší sledovanost než v únoru.

cepp ( 28. dubna 2020 10:16 )

TELEVIZE - NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa