Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda žádá o prodloužení stavu nouze do 25. května. Roušky nesundáme do konce června

Aktualizováno -
24. dubna 2020
16:50
Autor: ČTK - 
24. dubna 2020
15:11

Vláda v pátek schválila materiál ministerstva zdravotnictví, na základě kterého požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Ve čtvrtek vládní představitelé uvedli, že chtějí prodloužení nouzového stavu do 25. května, aby bylo možné zachovat restriktivní opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru. Nyní platí nouzový stav do 30. dubna. Poslanci se sejdou v úterý dopoledne, aby žádost probrali. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) budou roušky v Česku povinné ještě asi dva měsíce.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden uvedl, že si další pokračování nouzového stavu nepřeje, naopak Hamáček apeloval na jeho zachování. Poté, co ve čtvrtek Městský soud v Praze zrušil mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví jako nezákonná a uvedl, že je vláda měla přijmout podle krizového zákona, se kabinet shodl na tom, že o prodloužení nouzového stavu požádá. Pro dnešní jednání vlády ministerstvo zdravotnictví připravilo materiál, na jehož základě kabinet žádost do Sněmovny předloží.

Podle Babiše o prodloužení nouzového stavu dnes vláda nedebatovala, protože věc za ministry rozhodl soud. „Už jsem podepsal žádost na Sněmovnu, aby projednala naši žádost o prodloužení nouzového stavu do 25. května,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. K 25. květnu by se měla uvolnit poslední restriktivní opatření, která vláda kvůli koronaviru přijala.

„Všem našim občanům děkuji, že jsou nejen kreativní a solidární, ale i zodpovědní. Díky vám můžeme rychle rozvolňovat (restriktivní) opatření,“ řekl Babiš. Česko podle něj prozatím epidemii zvládlo, a to včetně rizikového období Velikonoc.

Roušky do konce června

Opatření proti šíření koronaviru, jako je udržování odstupu, dezinfekce a roušky, budou platit nejméně do konce června, potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pravidla pro roušky by podle něho měla platit pro příští dva měsíce, pak lze uvažovat o jejich rozvolňování například podle místa pohybu.

Vojtěch také uvedl, že uvažuje o uvolnění z povinnosti nosit roušky u některých skupin. Jmenoval umělce, kterým rouška znemožňuje práci.

Sociální služby obnoví provoz, zatím online

Sociální služby začnou od pondělka postupně obnovovat provoz, a to nejdřív jen na dálku po internetu či telefonu. Postupně pak začnou fungovat i v terénu či ambulantně v květnu. Jako poslední by se mohly 8. června otevřít denní stacionáře a terapeutické dílny pro všechny klienty kromě seniorů. Návštěvy v domovech seniorů by pak mohly být znovu povoleny od 8. června, řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

„Schválili jsme plán k rozvolňování sociálních služeb. Konzultovali jsme ho s epidemiology, byl schválen ministerstvem zdravotnictví,“ řekla na tiskové konferenci po jednání vlády Maláčová. Plán počítá se čtyřmi termíny obnovení provozu vybraných služeb vždy po dvou týdnech. Ministryně dodala, že se může pak změnit podle vývoje situace.

Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) by uvolňování péče o potřebné mohlo postupovat rychleji. APSS poukazuje na to, že pečujícím rodinám by bylo potřeba ulevit a bez profesionální péče, pravidelného programu a v izolaci se zhoršuje také stav mnoha klientů. Asociace Dítě a rodina a vládní výbor pro práva dítěte žádají o okamžitou obnovu aktivizačních služeb pro ohrožené děti a rodiny při dodržování přísných pravidel. Podpořila je zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO).

Výjimka pro Hyundai

Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V květnu jich přijede 446, další budou následovat. Celkem se do republiky má dostat zhruba 750 inženýrů, kteří budou pracovat na vývoji nového vozidla.

Povolení dorazit do Nošovic podle ministra průmyslu a obchodu a vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) dostanou pracovníci na inženýrských a vývojových pozicích. Nejvíce najednou jich bude moci dorazit v květnu, v červnu smí přijet dalších 58, v červenci 109, v srpnu 83, v září 89 a další tři zaměstnanci v říjnu, řekl Havlíček.

Příjezdy jdou rozděleny tak, aby jejich pobyt v ČR nepřesáhl 90 dnů. Musejí přiletět speciálním charterovým letem a budou se muset prokázat maximálně dva dny starým negativním testem na covid-19. Jezdit v Česku budou moci jen firemními autobusy, ubytováni budou v zařízení, kam nebude umožněn přístup nikomu dalšímu.

„Tuto výjimku jsme udělali proto, protože se jedná o klíčového zaměstnavatele v celém moravskoslezském regionu, a je to součástí klíčové automotive infrastruktury, na kterou je vázáno stovky tuzemských producentů a dodavatelů,“ řekl Havlíček. Kabinet je podle něj připraven takto vyhovět i dalším podnikům strategického charakteru.

Jirik-ta ( 24. dubna 2020 18:55 )

++++++++++++++1

mord ( 24. dubna 2020 18:51 )

Velmi se myslíš smudlo buď vědomě lzes nebo jsi neskutečně hloupý. Vláda jednala proti zákoně a dobře to vedela má na to velmi.draze zaplacené právníky, mimochodem i z tvých dani všechna nařízení mohla být stejná jenom podle zakona pokud nebude dodržovat zákony oligarcha proč by tedy měl občan?

Jirik-ta ( 24. dubna 2020 18:44 )

asi dost

Jirik-ta ( 24. dubna 2020 18:43 )

To máte sice pravdu, ale i bez nařízení a omezení by měl zvítězit zdravý rozum. Kdo to sem zatáhnul je asi jasné. Takže asi tak. Jak ten Pandrhola.

Jirik-ta ( 24. dubna 2020 18:38 )

++++++++++++++++++1 stejně to nemá cenu. Stává se z toho byznys. Jinými slovy povedená taškařice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa