Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš: Nikam vás nepustí, cesta do zahraničí je jen teorie. Zůstaňte v ČR, vzkázal lidem

Autor: Jakub Veinlich - 
24. dubna 2020
12:46

Premiér Andrej Babiš (ANO) vidí možnost k vycestování jen jako teoretickou. Není prý totiž možnost, aby mohli lidé vstoupit na území jiných států. Vláda dnes rozhodne o prodloužení nouzového stavu do 25. května, podle Babiše na základě rozhodnutí soudu. Premiér by chtěl také otevřít školy pro všechny, sám to podle svých slov řeší s epidemiology i ministrem školství. Dnes po jednání vlády prý šéf kabinetu vystoupí po dlouhé době na tiskové konferenci. Slíbil to ve vysílání Radiožurnálu.

I když vláda od dnešního dne povolila lidem vycestovat, podle premiéra Andreje Babiše je to spíš jen teoretická možnost. Babiš si prý nedovede představit, že by v tuto chvíli někdo vycestoval, zaplatil si test a jel si nakoupit například do Německa. „Cestování do zahraničí je pouze teorie. Nepustí vás tam. Museli jsme podle platných zákonů teoreticky rozvolnit zákony pro cestování,“ vzkázal lidem v rozhovoru pro Radiožurnál.

Babiš prý ani s ostatními zeměmi zatím nechce řešit cestování. Prioritou je prý situace v ČR, aby mohli lidé utrácet peníze doma. „Prakticky vás tam ale nepustí. V tuto chvíli je hromadná turistika jen teorie. Můžu doporučit lidem, aby zůstali v ČR, protože u nás je bezpečno,“ dodal šéf vlády.

Cestování nedoporučuje na svých webových stránkách ani ministerstvo zahraničí. „V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR ministerstvo zahraničních věcí i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě,“ uvedla česká diplomacie.

Premiér v pátek ráno pro Blesk Zprávy upřesnil, že pokud by někdo vycestoval, budou v souvislosti s návratem z ciziny platit ještě do neděle jiná pravidla, než která se začnou uplatňovat od pondělí.

„Pokud jde o cestování do zahraničí, tak do neděle platí, že při návratu člověk musí do karantény, od pondělí jsou pak nová pravidla - negativní test, nebo karanténa,“ vysvětlil Babiš.

Soud zrušil platnost některých opatření

Vláda musela ve čtvrtek reagovat na rozhodnutí pražského městského soudu, který rozhodl, že čtyři nařízení o uzavření maloobchodu a pohybu osob vydaná ministerstvem zdravotnictví jsou neplatná. Vláda podle soudu použila při jejich aplikaci špatný zákon – tedy zákon o ochraně veřejného zdraví místo krizového zákona.

Ministři proto narychlo nařízení upravovali a zároveň vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) večer oznámil, že vláda urychlí rozvolňování některých restriktivních opatření.

Právě rozhodnutí soudu je podle Babiše jediný argument, proč on i ostatní ministři za hnutí ANO změnili názor na prodloužení nouzového stavu. „Na základě rozhodnutí soudu požádáme Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,“ uvedl Babiš. Vláda chce nouzový stav prodloužit do 25. května.

„Soud neřekl, že jsme postupovali špatně, ale řekl, že jsme měli postupovat podle jiného zákona. Vyhověli jsme mu. Uvidíme, jak se k tomu Sněmovna postaví,“ proti rozhodnutí soudu ministerstvo zdravotnictví podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.   

Právě rozhodnutí soudu je jediný argument, který prý Babiše i ministry za hnutí ANO přesvědčil, aby otočili a nouzový stav chtěli prodloužit, tak jak o tom mluvil už nějaký čas vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „To je dostatečný argument. Rozhodl nezávislý soud. Nouzový stav se tím pádem kryje s posledním datem rozvolňování,“ argumentoval v Českém rozhlase Babiš.

O prodloužení nouzového stavu rozhodne vláda formálně dnes na svém zasedání. Sněmovna o něm musí rozhodnout nejpozději příští týden. Jinak by skončila jeho planost 30. dubna. 

Premiér se však nedokázal vyjádřit k tomu, zda se vláda neobává žalob na uzavření provozoven a ušlé zisky podnikatelů na základě špatného postupu vlády. „Čekal bych, že nám všichni poděkujou. Zachránili jsme tisíce životů, makali jsme od rána do večera,“ dodal premiér.

Zatím stále s rouškami

Kdy se budeme moct na ulici vypravit bez povinných roušek a jiných ochran obličejů, premiér zatím neví. „Termín neexistuje, to neví nikdo,“ řekl.  

Vláda ve čtvrtek naopak změnila jízdní řád rozvolňování opatření. Nově je rozdělen jen do čtyř vln. Od pondělí tak mohou otevřít provozovny do 2 500 m2, posilovny bez sprch a šaten, nebo knihovny a konat se mohou také bohoslužby s maximálním počtem do 15 osob. 

Rozvolnění prý ale podle Babiše nesouvisí s rozhodnutím městského soudu v Praze. „Pokud jsme zrychlili uvolnění, tak jsme to zrychlili na základě epidemiologických dat. Uvolnili jsme ekonomiku, protože nás to stojí velké peníze,“ zdůvodnil rozhodnutí vlády v Radiožurnálu Babiš s tím, že nákaza se dostala pod kontrolu, za čtvrtek se koronavirem covid-19 nakazilo jen 55 lidí. 

Video  Zeman vysvětlil, proč je třeba děkovat Číně. Zmínil přednostní dodávky  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Sám prý o postupném rozvolňování jednal s premiéry a prezidenty států, které zvládají boj s koronavirem nejlépe. „Dnes ráno jsem byl pozván do nejlepší společnosti z hlediska řešení koronaviru na světě. Od devíti ráno jsme měli společnou konferenci s premiérem Austrálie, Izraele, Dánska, Rakouska. Celosvětově se ví, že tyto země to zvládly nejlépe, a Česká republika je všude ve světě dávána za příklad,“ dodal Babiš. 

Babiš řekl, proč chyběl na tiskovkách

Premiér Babiš opět odmítl kritiku, že by se záměrně vyhýbal tiskovým konferencím po jednání vlády. „Když jsem tam chodil, tak jste říkali, že jsem populista. Já na tu tiskovou konferenci půjdu, když vám tam tak chybím,“ uvedl Babiš.  

„Když vám to udělá radost, tak tam dnes půjdu,“ reagoval Babiš. Vláda se má dnes sejít v poledne. Projednat by měla zbylé body ze včerejšího dne a hlavně formálně schválit prodloužení nouzového stavu. Sněmovně chce předložit jeho platnost až do 25. května.

Blesk Zprávy v minulých dnech upozornily, že se premiér přesunul ze své kanceláře ve Strakově akademii do náhradního prostoru v Hrzánském paláci. 

haf1haf ( 25. dubna 2020 00:24 )

Ty seš vypatlanej, nečum na TV!

Michal nobl ( 24. dubna 2020 19:42 )

Jen at jede kdo chce za hranice kam chce.Při návratu do republiky ale hned na měsíc do přísný karantény na hranicích nebo na letisti.Vše na vlastni náklady a ošetřující personál vlastni rodina.Stacej ti co to sem přitáhli kdyz o všem vedeli,pak zadonej jak se dostat domu po ambasadach po světě.

BoziMilda ( 24. dubna 2020 17:40 )

Když by se ještě pár týdnů vydrželo, tak uvolnění mámě v květnu a druhou vlnu právě v létě. Takže na koupališti místo max. 2 osob vůbec nikdo. To je jako lepší ?

vvogh.t ( 24. dubna 2020 16:29 )

ty si zas raná pica

VeritasVincit ( 24. dubna 2020 16:16 )

To si zase prosadila Praha.Uvidíme zda příjde v létě další vlna COVIDU v těch vedrech.A úplně si nedokáži opět představit zákaz skupin do max. 2 osob,roušky u vody,kde se nebudou moc lidi na koupalištích srocovat na deky vedle sebe??To bude bájo.Mělo se ještě pár týdnů vydržet, dokud jsou teploty snesitelné v rouškách atd. Paragrafy,právnické kolon­ky,zá­kony,­cesto­vání-pohyb Free-Cool-In mládeže jsou v ohrožení země bohužel, nadřazeny nad životem a zdraví občanů.Následky za toto bzské rozhodnutí uvolnit situaci si ponesou především starší a nemocní spoluobčané,které nejsou pro pražáky a frikulínskou zlatou mládež žádní spoluobčani,ale zátěž!!COVID si časem provede selekci za podpory těchto nezodpovědných lidí a politiků z opozice s novináři co teď řvou za svobodu pohybu a nesmyslného cestování !!Ámen !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa