Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Druhý pacient v Česku se dočkal Remdesiviru. Osobu v kritickém stavu léčí v pražském Motole

Autor: jim - 
22. dubna 2020
20:48

Zatímco ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze čekají na dávky experimentálního léku Remdesivir pro 10 nakažených chorobou covid-19, v motolské nemocnici leží pacient, který se vzácného léku dočkal. Podle informací serveru iDnes.cz je ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci.

Prvním Čechem, který dostal lék Remdesivir americké společnosti Gilead, byl pražský taxikář (53). Muž ležel ve Všeobecné fakultní nemocnici ve vážném stavu, a proto firma svolila k použití jejich medikamentu. 24. března dostal první dávku a v současnosti již nepotřebuje pomoc plicní ventilace.

Druhá dávka na území Česka byla podaná teprve nedávno: „V minulých dnech byl tento přípravek podán jednomu z našich CoVID+ pacientů ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci,“ uvedl  přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol Tomáš Vymazal pro server iDnes.cz. „V tuto chvíli není žádný další pacient pro podání Remdesiviru indikován,“ dodal.

Další dávky jsou na cestě

V úterý prozradil pro server iRozhlas.cz lékař Martin Balík z Všeobecné fakultní nemocnice, který vede tamní anesteziologickou kliniku, že by do nemocnice mělo přijít dalších deset dávek: „Budeme ho dávat jako lék určité záchrany. V Česku se ho moc neobjeví, ale budeme připraveni tím rizikové pacienty léčit,“ řekl Balík serveru iRozhlas.cz, informaci Blesk.cz potvrdila i mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. „Údajně je lék na cestě, nyní se k tomu vyřizují podklady na ministerstvu zdravotnictví a Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Záleží na tom, jak se k tomu vyřídí papíry, pak by měl Remdesivir k nám dorazit. Mělo by to být deset dávek,“ řekla Marie Heřmánková.

spania ( 23. dubna 2020 11:12 )

Co to je deset dávek...Ten lék by měl být dostupný pro všechny,kteří ho budou nutně potřebovat a zbytečně tak neumírali lidé,kteří by jinak ještě možná mohli žít.Je to smutné,když jsou takové léky na příděl a nemůže se pomoct všem,co by to potřebovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa