Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praktik Norbert měl jen jeden respirátor tři dny. Roušky mu sehnali pacienti

Autor: ula - 
5. května 2020
05:00

Pandemie koronaviru zasáhla celé české zdravotnictví. Pracovní i osobní život převrátila naruby i praktickému lékaři Norbertu Královi z Prahy. Zpočátku měl přes sto telefonátů od vyděšených pacientů denně. Pak musel, stejně jako všichni praktici, přeorganizovat fungování své ordinace. Nyní vyšetřuje po telefonu. Navíc musel používat jeden respirátor tři dny, protože jich neměl dost. Sdružení praktických lékařů navíc upozorňuje, že respirátory od státu jsou pochybné kvality.

Doktor Král pečuje celkem o 1900 pacientů a jak sám říká, vyhlášení nouzového stavu kvůli hrozbě covid-19 mu obrátilo pracovní i osobní život naruby.

„Museli jsme přeorganizovat celé fungování ordinace. Kvůli nedostatku ochranných pomůcek jsme zpočátku ordinovali „za zavřenými dveřmi“. Ale i naši pacienti se bojí chodit k lékaři, konzultace s nimi proto dělám pomocí telefonu, e-mailu nebo i videohovoru. Některé případy ale nemohu řešit jen po telefonu, ať už jde o neodkladná předoperační vyšetření, nebo akutní stavy. Jeden pacient, který přišel do ordinace, měl například hlubokou žilní trombózu,“ popisuje ordinování v době koronavirové Norbert Král.

Pacienty s neodkladnými problémy si zve do ordinace na přesný čas a dbá na to, aby se v čekárně s nikým nepotkali. Místo běžných více než 30 pacientů jich tak osobně denně v ordinaci vyšetří přibližně osm, dalším desítkám radí po telefonu nebo skypu.

Jeden respirátor na tři dny

Léčbu pacientů mu stále komplikuje nedostatek ochranných pomůcek. Zpočátku dokonce musel ordinovat bez zdravotní sestry a jeden respirátor používal i tři dny – přitom podle doporučení je třeba jej měnit po čtyřech hodinách. V těžkých chvílích mu ale pomohli právě pacienti. „Darovali nám roušky, respirátory, dezinfekci, a dokonce i ochranné štíty. Jsem jim za to opravdu vděčný, bez jejich podpory bych nemohl léčit bez rizika nakažení. Teď už je situace s pomůckami o něco lepší, část jsme dostali od pražského magistrátu a část od Sdružení praktických lékařů,“ říká Norbert.

Předseda praktiků: Stát dodává respirátory pochybné kvality

Ne všichni praktici ale mají to štěstí. Jak uvedl MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů, respirátorů FFP2 nedostávají od státu dostatek.

„Navíc jsou někdy sporné kvality, mnoho lékařů a sester má po nich alergickou reakci na obličeji a dechové potíže, zřejmě díky formaldehydu, kterými jsou některé typy respirátorů cítit. Z celé republiky nám chodí denně desítky mailů o tom, jak se naši členové snaží i přes neustálý nedostatek ochranných pomůcek situaci sami zodpovědně řešit. Kupují si pláštěnky, vymýšlí, jak znovu využít nedostatkové zboží – respirátor FFP2, který měli celý den na ústech,“ říká k tomu Šonka.

Péče o pacienta s ochrannými prostředky není snadná

Doktor Král se snaží ordinaci udržet maximálně bezpečnou. „Dezinfikujeme vše, kam si pacient sedl nebo čeho se dotknul. Jsem rád, když po všech bezpečnostních opatřeních mohu nemocného začít konečně vyšetřovat a dělat svou práci,“ vysvětluje doktor, který je zároveň odborným asistentem Ústavu všeobecného lékařství na 1. lékařské fakultě.

Péče o pacienty s respirátorem, pokrývkou hlavy, rukavicemi a ochranným štítem není snadná. „Samozřejmě je to nepříjemné. Špatně se vám dýchá, potíte se a při vyšetřování hůře slyšíte i tlukot srdce nebo dech pacienta. Vždy si ale vzpomenu na kolegy a zdravotní sestry z intenzivních oddělení, kteří v ochranných pomůckách tráví celé dny. Mají můj obdiv. Já jsem rád, že si je mohu po vyšetření pacienta vysvléct,“ přiznává Norbert Král.

Lékař: Mám strach, že nakazím rodinu

O uzavření ordinace ani na vteřinu neuvažoval. „Když jsem slyšel hlasy vyděšených pacientů, kteří mi do ordinace volali, věděl jsem, že je v tom nenechám. Kdo jiný by jim pomohl? Samozřejmě si uvědomuji, že se mohu nakazit. O sebe se nebojím. Nepatřím mezi rizikové pacienty a jsem mladý. Mám ale strach, že infekci přenesu na pacienta nebo rodinu – mám dvě malé děti. S manželkou, která je také praktickou lékařkou, jsme proto museli přijmout speciální opatření,“ vypráví lékař.

Babičky už neviděli více než měsíc. „Doma se střídáme a pomáhá nám paní na hlídání, neboť školky nefungují. Tato paní je vlastně jediný člověk, s kterým jsme v kontaktu. Dodržujeme striktní bezpečnostní opatření, abychom nikoho neohrozili. Pracovat a starat se přitom o děti je asi největší výzva,“ popisuje Norbert.

Rychlá pomoc dušnému sousedovi

S manželkou se snažili připravit na všechny situace, zařídili si proto i vzdálený přístup do ordinace, aby mohli ordinovat a předepisovat léky z domova. „Pár dní po vyhlášení nouzového stavu k nám přiběhla sousedka s tím, že je jejímu muži špatně a je dušný. Vyběhli jsme s manželkou oba pomoci, ale neměli jsme žádné ochranné pomůcky. Ty jsme měli pouze v ordinaci. Pacient naštěstí infekční nebyl, uvědomili jsme si ale, že se musíme pro příště lépe připravit. Teď máme ochranné pomůcky i doma,“ uzavírá MUDr. Král.

Video  „Nevíme, jak dlouho musí praktikům vystačit pomůcky,“ které mají. Ordinování na dálku nyní považuje Šonka za nejbezpečnější.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa