Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je to prasárna,“ zuří Babiš po útoku hackerů na nemocnici. A slibuje „absolutní pozornost“

Autor: ČTK - 
17. dubna 2020
11:30

Stát věnuje absolutní pozornost hrozbě útoků cílících především na počítačové systémy nemocnic, před kterými ve čtvrtek varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Rádiu Z to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ostře v té souvislosti kritizoval načasování útoků na dobu epidemie nového typu koronaviru, označil jej za „prasárnu“.

Babiš v rozhovoru řekl, že příslušné orgány tento týden zaznamenaly informace o chystaných útocích. „Nejdřív to bylo takové oťukávání, co naše systémy vydrží, teď údajně došlo k nějakým útokům na nemocnici a ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že v některých nemocnicích i na jeho resortu už útoky nastaly, ale podařilo se je zachytit.

Premiér dodal, že situaci probíral s ředitelem NÚKIB Karlem Řehkou. „Pokud jsem s ním mluvil, tak jsme to ustáli. Samozřejmě tomu věnujeme absolutní pozornost. Po útocích v Benešově a Brně je to nejdůležitější,“ připomněl loňské odstavení počítačové sítě a ochromení nemocnice v Benešově a letošní útok na Fakultní nemocnici v Brně.

Útoky hackerů ze zahraničí mají podle Babiše za cíl buď zjistit informace, případně rozvrátit stát, na který jsou namířeny. „Je to pěkná prasárna. Nechápu v této době, proč někdo takové prasárny dělá,“ prohlásil Babiš.

NÚKIB varoval před útoky na systémy nemocnic a další cíle ve čtvrtek, očekávat je podle úřadu lze v nejbližších dnech. Podobné útoky mohou zvláště v době šíření koronaviru způsobit podle expertů vážné problémy a zanechat škody v desítkách milionů korun.

Desterz ( 19. dubna 2020 09:54 )

„Nechápu v této době, proč někdo takové prasárny dělá.“
1) Pokud politik něco nechápe, měl by uvolnit místo tomu, kdo to chápe.
2) V této době? Tak jako v jiné době by to chápal?
OMG OMG

BoziMilda ( 17. dubna 2020 16:48 )

Celej archív.

BoziMilda ( 17. dubna 2020 16:46 )

Absolutní pozornost. Takže už byla založena firma Agrosoft, která dodá nemocnicím svůj dotovaný antivir ?

Fugasen ( 17. dubna 2020 13:51 )

Mr.dka Bureš pojede po volbách do haj.zlu

Fugasen ( 17. dubna 2020 13:50 )

Evka4 Ty Babišovska kcurwo vyhoň si pr.del gumovým zvonem na tim grázlem určitě máš orgáč když si honiš tu chlupatou kchundu nad obrázkem toho gaunera

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa