Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soukromá divadla chtějí Zaorálkův konec. Ministr: Nejvíc křičí ti, co mají z kultury byznys

Aktualizováno -
10. dubna 2020
13:17
Autor: ČTK, tsv - 
10. dubna 2020
11:30

Majitelé soukromých pražských divadel vyzvali k rezignaci ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Vadí jim, že z částky 1,07 miliardy korun, kterou schválila ve čtvrtek vláda na záchranu kultury, nepůjde nic do sektoru, jenž nepobírá dotace. V pátek o tom informovala rozhlasová stanice Frekvence 1. Výzvu sepsal producent a majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg a podle Frekvence 1 se k ní připojují další pražské soukromé scény. Zaorálek reagoval na Facebooku.

Vláda ve čtvrtek schválila balíček na pomoc kultuře. Uvolní 1,07 miliardy korun. Nezávislé umění z toho dostane 440 milionů korun, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun.

Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, získají z balíčku zatím 300 milionů korun. Dalších 30 milionů korun půjde na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií. Hlavním cílem přijatého balíčku opatření je podle Zaorálka zachování profesionální kulturní infrastruktury, která není zisková, a nemá tedy žádné finanční rezervy.

Lichtenberg však ve své výzvě tvrdí, že tímto krokem Zaorálek zajišťuje úplnou likvidaci toho segmentu kultury, který nepobírá dotace. „Zničíte mnoho divadel, festivalů, uměleckých agentur, pořadatelů, producentů a hlavně desítky tisíc herců, zpěváků a všech dalších profesí, které jsou na tyto subjekty navázány,“ stojí ve výzvě.

„Vy jen nebývalým způsobem doslova rozhazujete veřejně prostředky mezi již beztak nabobtnalé instituce a mezi své projekční oblíbence. Proto, prosím, okamžitě odstupte, ať se někdo může pokusit napravit škody, které jste napáchal,“ napsal Lichtenberg.

Zaorálek slíbil pomoc ve druhém kole

Později na Lichtenbergovu výzku k rezignaci reagoval Zaorálek na facebooku. Zveřejnil, že s těmi, kteří nesplňují podmínky na získání finanční podpory z vládnáho balíčku, je neustále v kontaktu. Pomoct prý chce i těm, kteří v kultuře podnikají. „Nepřekvapuje mě, že nejvíce křičí ti, kteří mají z kultury byznys a útočí na odborné komise, že nejsou schopny ocenit jejich umělecké kvality. Nikdy jsem neřekl, že nechci pomoci těm, kteří v kultuře podnikají, provozují muzikálová divadla, hudební kluby nebo třeba rockové festivaly.“ 

Lichtenberg řekl Frekvenci 1, že výzvu zaslal také předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO). Reakci zatím neobdržel.

bilakonvalinka ( 19. dubna 2020 09:58 )

Herců je moc! A myslím, že si ale vůbec nežijí špatně! At šáhnou do úspor, jako my všichni ostatní. Ze jim není hanba, chtít pořád peníze od vlády, na kterou jen nadávají ( ne všichni, třeba J.Suchý, Paulová, Stěpánek ... ti jsou normální ) Nyní je opravdu krize a je třeba podpořit jiné - důležité profese!
No a brečící herce at podpoří ten zmetek Mináč !!!

Evka4 ( 11. dubna 2020 15:22 )

Díky koronaviru nebude KFF v Karlových Varech! Alespoň jedno malé pozitivum a ušetřených 30. mil.korun. Komedianti mají po žranici a chlastačce . To jim přeju.

manunu ( 11. dubna 2020 10:50 )

hejhej: Nepochopil jste můj příspěvek. Zdraví a životy lidí jsou samozřejmě na prvním místě,s tím snad souhlasí každý. Spíš jde o to, jaké názory tady převažují a smýšlení těchto lidí je zarážející. Navíc téměř všechny příspěvky a to je tady na Blesku běžné, mají politické pozadí.

europa ( 11. dubna 2020 05:39 )

Nas...at!!! Když si na sebe neumějí vydělat, ať to zavřou a najdou si normální práci. Hlavně ten blb Hrušínský, ten vždycky řve nejvíc. Jeho táta se musí obracet v hrobě, že zplodil takového v.la. Věčně nataženou pazouru a blbé kecy. Nějak mi to připomíná naši nepracující příživnickou opálenou menšinu.

hejhej ( 10. dubna 2020 22:28 )

manunu:
Kultura je zapotřebí, ale kvalitní.
V současné době je na prvním místě zdraví a životy lidí. Kultura a sport budou na těch posledních.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa