Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Střelba, bičování a slzný plyn. Represe kvůli koronaviru končí v Africe i smrtí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. dubna 2020
23:00

Karanténa a další mimořádná opatření platí kvůli koronaviru rovněž v mnoha afrických zemích, za jejich porušování čekají lidi přesné tresty. Zatímco Evropané nebo Australané za nedodržování karantény dostávají pokuty, v Keni se nebojí policie sáhnout po zbrani, v Ugandě ozbrojené složky používají slzný plyn. Lidé, kteří vládní opatření narušují, jsou ponižováni, biti nebo dokonce zabíjeni. Další státy zvyšují dohled nad lidmi pomocí moderních technologií. V Africe se tak vyhrocuje debata o rovnováze mezi potřebou chránit společnost jako celek před koronavirem na straně jedné a respektováním osobní svobody a dodržováním lidských práv na straně druhé, informovala stanice BBC.

Africké státy se ze všech sil snaží zabránit šíření koronaviru způsobující nemoc covid-19, uplatňování zavedených restrikcí je ale podle humanitárních organizací více než kruté: V některých zemích byl zavedený digitální dozor obyvatelstva, jinde mají policisté a vojáci svolení používat střelné zbraně a slzný plyn na rozhánění lidí nerespektující omezení pohybu a shromažďování.

Policisté zastřelili školáka

Třináctiletý školák (13) z keňského Nairobi trávil karanténu na balkonu, chlapce zabila „zběhlá“ kulka, kterou vystřelil jeden z policistů dohlížejících na dodržování vládních nařízení. Policie tvrdí, že šlo o nehodu. Není jedinou obětí, celkem tři lidé zemřeli v Keni. Tamní tisk věnoval velkou pozornost taxikáři, kterého strážníci ubili k smrti.

„Všem Keňanům se omlouvám za chování policie a dalších ozbrojených složek, veřejnost žádám, aby dbala na restrikce, které vláda přijala,“ vzkázal obyvatelům prezident Uhuru Kenyatta. O nic lepší není situace ani v sousední Ugandě, jak potvrzuje zpráva organizace Human Rights Watch (HRW). Policie podle nich v zemi používá „nepřiměřenou sílu“, denně přibývá zbitých taxikářů a prodavačů.

Mučení žen v Ugandě

Ugandská policie během karantény provedla zátah na azylový dům pro mladé gaye a lesby bez domova a zadržela na 23 osob pod záminkou „porušování restrikcí a záměrného šíření nemoci“. Vláda v reakci na kritiku policistů zadržela 10 strážníků, ti čelí obvinění z mučení 38 žen. Policisté je zbičovali a pak je nutili plazit se v bahnu, k incidentu došlo ve městě Elegu.

Tvrdým postihům čelí ugandští novináři, kteří se snaží informovat o tom, co se děje v zemi. Policie bezdůvodně zbila 10 reportérů, uvedla HRW.

V Jihoafrické republice (JAR) od neděle 26. března platí celonárodní karanténa, policie dostala povolení udržovat pořádek „všemi možnými prostředky“. Během karantény bylo zatím zabito 8 lidí, v JAR je nejvíce osob nakažených koronavirem, podle posledních statistik je zde 1845 potvrzených případů. Nejvíce obětí hlásí Alžírsko, nákaze v zemi podlehlo 205 lidí.

S koronavirem se potýkají téměř všechny země na africkém kontinentu, celkem by v Africe mělo být okolo 10 tisíc nakažených. Mnoho států má ale tak nízkou úroveň zdravotnictví, které by v případě krize mohlo zcela zkolabovat, což by podle odborníků vedlo k „bezprecedentní zdravotnické katastrofě“.

Tamní vlády vidí prevenci šíření viru v přísných opatřeních, nevládní organizace Freedom House však varuje, že taková nařízení by mohla přinést víc ujmy než užitku. Například v Ghaně nechal prezident Nana Akufo-Addo schválit zákon, díky němuž získal obrovské pravomoci a zcela zastavil volný pohyb obyvatelstva.

Prezidenti využívají situace

„Tenhle nový zákon mu dal do ruky nabitou a odjištěnou zbraň, kterou může používat, jak se mu zlíbí,“ shodují se lídři opozice. Podobné obavy vzbuzuje také postup Petera Mutharika, prezidenta Malawi. „Snaží se využít koronaviru, aby se udržel u moci,“ sdělil stanici BBC lídr opoziční koalice Gift Trapence.

Prezident Mutharik vyhlásil nouzový stav a zakázal pořádání všech společenských akcí, včetně předvolební kampaně svých protivníků. Zemi v červenci čekají volby, poněvadž hlasování z minulého roku bylo kvůli nesrovnalostem prohlášeno za neplatné.

Stejnou taktiku využila i dosluhující vláda v Etiopii, situaci se s opozicí snažil vyřešit nositel Nobelovy ceny míru, premiér Ahmed Abiy. V zemi ale převládá strach, že volby naplánované na srpen budou zrušeny. „Vláda se soustřeďuje na získání, co největší moci, a ne na boj s koronavirem,“ prohlásil Tahir Mohammed z demokratické strany Amhara.

OSN: Mimořádné nařízení ano, ale pod dohledem

Zvláštní zpravodaj OSN pro svobodu a lidská práva David Kaye na jednu stranu připustil, že je pochopitelné, proč afričtí lídři přijali přísná mimořádná opatření, nicméně doporučil, aby veškeré zákony byly přijímány pod soudním dohledem. „Jen tak zamezíme tomu, aby docházelo ke zneužívání moci,“ vysvětlil Kaye. Jeho radou se řídí například JAR, tento krok uvítali hlavně tamní aktivisté za lidská práva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa