Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Peníze za dovolenou zpět až za 17 měsíců? Sponzorujeme cestovky! Co když krachnou, zlobí se zklamaní Češi

Autor: miv, čad, jp, Kristýna Beránková - 
8. dubna 2020
17:08

Neprodyšně uzavřené hranice, nebo alespoň povolené cesty do bezpečných zemí? Češi žijí v nejistotě, jak bude vypadat letošní dovolená. Peníze za už zaplacené a nyní zrušené zájezdy ale nejspíš uvidíme nejdřív za rok a půl. Pokud tedy nevyužijete nabídek poukazu, který mají lidé od cestovek dostávat... Tihle Češi už si zájezd zaplatili a teď jim zbylo jen rozčarování.

Místo italského Bibione přehrada Lipno? Může to tak být, ale budete muset znovu sáhnout do peněženky. Místo peněz za zrušenou zahraniční dovolenou, která se měla konat do 31. srpna 2020, dostanete poukaz. Vláda tak chce ochránit cestovní kanceláře před hromadným krachem. A až se situace vyřeší, vyberete si novou dovolenou. Jenže to bude nejspíš až příští rok…

Poukazy budou platné do 31. srpna 2021. „Cestovní kancelář bude mít povinnost zákazníkovi po dobu ochranné doby nabídnout bez doplatku rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné, ochranná doba skončí a cestovní kancelář bude povinna uhradit zákazníkovi veškeré platby za původní zájezd,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ve Sněmovně před jednáním o opatřeních vlády kvůli koronaviru (7. 4. 2020) Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ve Sněmovně před jednáním o opatřeních vlády kvůli koronaviru (7. 4. 2020) | Reprofoto ČT

Takže své peníze lidé uvidí nejdříve 1. a nejpozději 14. září 2021. Poukaz budou moci odmítnout jen lidé starší 65 let, zdravotně postižení, těhotné ženy, rodiče čerpající rodičovskou dovolenou a nezaměstnaní.

Možný přesun

Naopak pokud nebude váš zájezd zrušen, ale vy máte strach odjet, budete moci také požádat o vydání poukazu a přesunout si dovolenou do příštího roku. A následně požádat o vrácení peněz. Zákon musí ještě schválit poslanci, kteří se k tomu ale včera nedostali.

Paní Hana: Místo 20 960 Kč dostanu poukaz! Co když cestovka krachne?

Pobyt u moře pomáhá Honzovi Božekovi (12) z Krupky v boji s astmatem a alergií. Letos měl proto se svojí maminkou Hanou (46) odjet na Zlaté Písky do Bulharska. Neodletí a své peníze také neuvidí. „Šetřím celý rok, abych mohla Honzovi dopřát mořský vzduch a trochu mu ulevit od potíží. Teď budeme celé léto akorát tak sedět doma na zadku,“ zoufá si Hana Božeková.

Se synem Honzou v chorvatském  Poreči. Hana Božeková ho chtěla k moři  vzít také letos, tentokrát do Bulharska.  Chlapci pomáhá tamní vzduch léčit astma a alergii. Se synem Honzou v chorvatském Poreči. Hana Božeková ho chtěla k moři vzít také letos, tentokrát do Bulharska. Chlapci pomáhá tamní vzduch léčit astma a alergii. | archiv Hany Božekové

Navíc nejspíš přijde o pořádný balík peněz. Cestovní agentuře Invia, která zájezd zprostředkovává, už v únoru zaplatila zálohu 20 960 korun. Když zažádala kvůli situaci ve světě o odstoupení od smlouvy, dozvěděla se, že jí vrátí pouze 3396 korun. „Výši storna určuje pořádající cestovní kancelář dle reálně vzniklých nákladů,“ sdělila Blesku mluvčí společnosti Invia Andrea Řezníčková.

Podle ní by však paní Hana měla ještě počkat a pak využít poukazu, o jehož vydávání rozhodla vláda. Z takové možnosti nadšená není. „Bůhví, jak se to vyvine, a já nakonec budu čekat x let na to, jestli třeba někam pojedu? A co když do té doby cestovka zkrachuje. Kdo mi dá peníze?“ obává se žena. Podle vládního návrhu by však poukazy měly být chráněny zárukou pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Petra s rodinou: Za zájezd do Řecka jsme zaplatili už 33 tisíc!

Na cestu k moři v druhé půlce srpna se těšila Petra (36) z Hradecka s manželem a dvěma dětmi (7, 3). Teď ale neví, zda poletí, a má obavy, aby nepřišla o uhrazenou část peněz. „Na moře šetříme celý rok. Na konci ledna jsme si vybrali zájezd do Řecka na Rhodos. Zaplatili jsme zálohu 3000 korun a do konce března 30 tisíc korun s tím, že do poloviny července zaplatíme dalších přes 30 tisíc,“ řekla maminka na mateřské dovolené.

Paní Petra z Hradecka chtěla letos s rodinou  strávit léto v Řecku. Paní Petra z Hradecka chtěla letos s rodinou strávit léto v Řecku. | archiv rodiny

Tři verze řešení

„Vzhledem k situaci s koronavirem mě cestovka e-mailem informovala, že teď připadají v úvahu tři varianty. Tou první je, že se zájezd uskuteční podle smlouvy, nebo ho 30 dní před odletem můžeme zrušit a přeložit si jej na příští rok s tím, že navrch dostaneme 25 procent z ceny, anebo jej zrušit, ale zaplatíme 10 procent storno poplatku, takže přijdeme o 7000 korun, což je dost peněz,“ popsala paní Petra s tím, že formu náhrady poukazem jim zatím nikdo nenabízel. To se samozřejmě v případě, že dnes Sněmovna zákon schválí, může brzy změnit.

David Vítek: Rok a půl budu sponzorovat cestovku! A bezúročně

David Vítek (44) šéfoval cestovní kanceláři, teď je ředitelem jihlavské Školy ekonomiky a cestovního ruchu. Nyní se dostal do pozice klienta, který před časem zaplatil pro rodinu zájezd do Turecka. „Na rozhodnutí vlády, kdy bych měl svými penězi rok a půl bezúročně sponzorovat cestovní kancelář, mám dvojí pohled,“ říká.

Pět let David Vítek šéfoval  cestovní  kanceláři, nyní  je v pozici  klienta. Pět let David Vítek šéfoval cestovní kanceláři, nyní je v pozici klienta. | Jiří Čada

„Z pohledu bývalého majitele cestovky je to krok, který je pro ně obrovskou pomocí. Nemají peníze na okamžitý návrat záloh za zájezdy, těmi jsou již zaplacené zálohy v resortech v zahraničí. Musely by to řešit většinou úvěrem, a to je šílené,“ popisuje.

Z pohledu klienta, který na záloze za rodinnou dovolenou zaplatil 35 tisíc, to vidí jinak. „V tomto případě by bylo lepší, kdyby cestovka vyhlásila úpadek a my dostali zpět své peníze v plné výši z jejich pojistky. Vláda neudělala nic jiného, než že tento záchranný prvek převedla na zákazníky, kteří situaci bezúročně budou sanovat svými penězi,“ dodává Vítek.

Ivana šetřila na africké safari

Paní Ivana (64) ze Zlínska je čtvrtý rok v důchodu. Hodně šetřila, aby si splnila sen – vidět Afriku. Zájezd za 100 tisíc sice zaplatila, jenže nepojede nikam. Cestu zastavil koronavirus.  

 „Toužila jsem vidět ta krásná zvířata ve volné krajině, trochu poznat tuto zemi. Zaplatila jsem si poznávací zájezd. Stálo mě to bezmála 100 tisíc. Safari tak zůstane v mých představách doma na zahrádce,“ konstatovala.

Seniorka šetřila na nákladný zájezd. Teď neví, jak její vysněná cesta dopadne. (Ilustrační foto) Seniorka šetřila na nákladný zájezd. Teď neví, jak její vysněná cesta dopadne. (Ilustrační foto) | archiv Blesku

Odcestovat měla důchodkyně v dubnu. Když se v Česku zavedl nouzový stav, ihned s cestovkou komunikovala. „Nabídli mi pozdější termín, což jsem nechtěla,“ řekla. „Stát dal od toho ruce pryč. Postavil klienty do role sponzorů cestovek. Stali jsme se jejich rukojmími. Nemalé peníze klientů v nich budou 1,5 roku ,ležet‘,“ popsala.

Co se bude dít? „Kdoví, co se může za 1,5 roku stát. Jak mladí, tak i ti starší budou třeba potřebovat peníze na léčbu, podporu blízkých apod. Ale jejich našetřené peníze mají udržet nad vodou cestovky, které jsou přitom pojištěné,“ povzdechla si paní Ivana.

Prahaa ( 10. dubna 2020 21:08 )

Normálně to taky nedělám. Ale letos holt zrovna ta smůla padla i na nás. Kdyz máte jet ve větší skupině, tak to většinou je třeba dopředu zařídit... Ale už nekoupím dopředu nic. Snad se poučí naprostá většina lidí.

levandulova ( 8. dubna 2020 22:05 )

Nehodlam cestovce delat banku a poskytovat ji na rok a pul bezurocnou pujcku. Me taky nikdo nic neda. O muj krach se taky nikdo nestara. Na to nemajI narok.

vagin-analev ( 8. dubna 2020 17:44 )

Další sviň.árna od Bureše. Tato vláda je horší jak covid 19.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa