Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronaviru vzdoruje s pojízdnou prodejnou! Držím své zákazníky a oni drží mě, říká Václav (54) a objíždí Šumavu

Autor: Alexandra Vetkovská - 
7. dubna 2020
20:51

Se svou pojízdnou prodejnou smíšeného zboží brázdí i v době koronaviru šumavské hory a podhůří. „V čase nouze držím své zákazníky a oni zase drží mě,“ říká Václav Pinkas (54) ze Sušice.

Se zbožím všeho druhu zajíždí do desítek vesniček už 34 let. Lidé na něj už čekají. V jeho autoprodejničce tlačenice nebývá. Spustí plošinu, na ni nastoupí jeden dva zákazníci a ty pak vyveze dovnitř, aby si v klidu vybrali, co potřebují. A pak přijdou na řadu další.

„Kdysi jsem míval asi čtyři sta stálých zákazníků. Jsou to hlavně senioři, a tak, jak léta jdou, je jich stále méně. Dneska jich je kolem stovky v asi třiceti čtyřech vesnicích,“ říká prodavač. Přesto zůstává své práci a svým klientům věrný. Prodejní místa objíždí hlavně dopoledne, kdy jsou starší lidé zvyklí chodit nakupovat.

Svým zákazníkům při výběru  zboží vždy rád poradí. Svým zákazníkům při výběru zboží vždy rád poradí. | Marie Valdmanová, R. Jelínek

Přichází mladší

„Teď se situace trochu změnila. Přicházejí jejich děti nebo vnoučata. Prostě ani nyní, kdy senioři ven raději nechodí, mě nenechávají ve štychu. Chodí ke mně nakupovat, aby mi nezbýval třeba chleba. Dokonce se tržby trochu zlepšily,“ říká Pinkas. Nákupní horečce jeho zákazníci nepropadli. „Berou víc mouky a minulý týden mi vyšlo droždí na půl týdne, jinak žádné bláznovství,“ usmívá se Václav Pinkas.

Přiváží i informace

V pojízdné prodejně najdou zákazníci nejen potraviny, ale i drogerii a také něco mimořádného, co jinde v obchodě nedostanou. „Je moc milý, ochotný. Každému s výběrem poradí. Lidé si k němu chodí také popovídat o tom, co se děje v okolních vesnicích. Asi nejvíc je tu zajímá počasí, kde je zrovna teplo a kde zima, jestli na kopcích svítí sluníčko, když je dole pošmourno. Je taková místní sojka,“ říká Marie, jejíž maminka je Pinkasovou věrnou zákaznicí.

Prodavač i jeho klienti se shodují na tom, že je fajn, že se v době nouze mohou na sebe spolehnout. „Moje prodejna a mí zákazníci jsme vlastně takový malý rodinný podnik,“ shrnuje s úsměvem Václav Pinkas. Potěšilo ho, když mu zákaznice přinesly roušky, které samy ušily.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů  - ČTK
Video se připravuje ...

Svým zákazníkům při výběru  zboží vždy rád poradí. Svým zákazníkům při výběru zboží vždy rád poradí. | Marie Valdmanová, R. Jelínek

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa