Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Strach z masového propouštění v Česku: Maláčová „rozdává“ miliardy. Kdo může žádat?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. dubna 2020
16:45
Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. dubna 2020
08:50

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na pondělí ohlásila koronavirový Den D v boji proti rostoucí nezaměstnanosti. Její resort spustil program Antivirus na podporu firem, aby nepropouštěly zaměstnance. Těm ministryně radí, aby v případě, že jsou tlačeni k ukončení poměru dohodou, nic zbrkle nepodepisovali. Příjem žádostí do programu Antivirus byl zahájen úderem poledne a jen za březen má vyjít na 11 miliard, za duben pak na 22 miliard.

Program Antivirus byl spuštěn od pondělních 12:00, detaily k němu lze najít na webu MPSV. „V ČR nemá obdoby, poprvé v naší historii bude rozjet tzv. kurzarbeit, který má pomoci firmám přispívat na mzdy zaměstnanců, aby nemusely propouštět. Důležité je říci, že nikdo nemusí chodit na úřady, celý program poběží plně elektronicky,“ upozornila Maláčová na ranní tiskové konferenci.

„Nejedná se o závody, nebude rozhodovat, kdo dřív přijde, ten dřív mele, ale na každého se dostane,“ upozornila s tím, že zaměstnavatelé musí žádost vyplňovat za celou firmu především správně, není důležitá rychlost.

Antivirus má být odpovědí na velké obavy z toho, že desítky až stovky tisíc lidí přijdou o svá místa, kdy řada provozů zcela zastavila činnost s ohledem na přísná opatření vlády. Nejen drobní živnostníci, ale i mnoho zaměstnanců se obává, že přijde o živobytí kvůli pandemii koronaviru. 

„Startujeme program, který bude drahý, ale který, když zafunguje, má mít za cíl to, že nezaměstnanost nenaroste. Proto tomu říkáme Antivirus. Že je to lék proti tomu, co může koronavirus způsobit na trhu práce,“ řekla Blesk Zprávám Maláčová.

„Můžeme tak zachránit stovky tisíc pracovních míst ve zhruba 250 tisících firmách a zajistit výplaty pro více než 3 miliony zaměstnanců. Pro začátek se týká 80procentního příspěvku na mzdy v oborech, které se z rozhodnutí vlády zastavily, a 60procentního příspěvku tam, kde se nepracuje, protože scházejí zaměstnanci, nefungují subdodavatelé, nebo není odbyt. O dalším možném rozšíření budeme ve vládě diskutovat,“ upozorňuje ministryně.

Víc Čechů na pracáky? Ukáží příští týdny

V pondělí také představila aktuální čísla k nezaměstnanosti. „Máme předběžná čísla za měsíc březen a ta čísla jsou potěšující. V březnu 2020 zůstal počet nezaměstnaných na 225 678 uchazečích,“ uvedla Maláčová k aktuálním údajům o lidech bez práce v Česku.

Nových žádostí tak přibylo 35 714. „Zůstáváme na 3 procentech nezaměstnanosti. To jsou dobrá čísla, ale není to důvod k předčasné radosti. Současná pandemie se může do stavu trhu práce promítnout až v příštích týdnech. Zůstáváme na třech procentech, ta čísla nevybočují ze standardu posledních let, ale ukáže se teprve až v příštích týdnech, jak na tom trh práce bude,“ uvedla ministryně.

Černým scénářem, před kterým MPSV varuje, je navýšení nezaměstnanosti o zhruba 5 procent. Pro stát by to znamenalo ztrátu dalších 44 miliard ročně na daních, odvodech a vyplácení podpor v nezaměstnanosti.

„Chceme – a to je hlavní cíl –, aby nepřišel o práci téměř nikdo. Smyslem programu Antivirus je přečkat společně tuto krizi a příspěvky státu na zaměstnance chceme docílit toho, aby právě nikdo nebyl propuštěn. V tuto chvíli se také neukazuje, že by docházelo k nějakému masovému, hromadnému propouštění,“ poznamenala Maláčová.

„Apelujeme na zaměstnance, aby neukvapeně nepodepisovali tzv. výpovědi dohodou. K výpovědi dohodou vás nic netlačí a podmínka v programu Antivirus je to, že zaměstnanec nebude ve výpovědi,“ dodala během představování programu, který jen za březen má vyjít na 11 miliard, na duben pak na dvojnásobek.

Dva režimy Antiviru: Pro koho jsou?

Antivirus je rozdělen do režimů A a B. Režim A se týká karantény a uzavřených provozů. Když je zaměstnanec v karanténě a nepracuje, dostane od zaměstnavatele 60 procent mzdy, pokud musela firma z rozhodnutí vlády zavřít a nechat doma pracovníky úplně, dostává zaměstnanec 100 procent mzdy.

„Pokud pan Novák bere v obchodě s oblečením 25 tisíc hrubého, zaměstnavatel mu pořád musí vyplatit 25 tisíc korun. Asi se ptáte, kde na to má firma vzít, když má zavřeno kvůli koronaviru. A tady právě hraje roli program Antivirus. Šéf pana Nováka si zažádá na Úřadu práce a stát proplatí firmě, ve které pan Novák pracuje, 80 procent z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, tedy zhruba 27 tisíc korun. Částky se počítají ze superhrubé mzdy, to je důležité. Firma tak nemusí propouštět a pan Novák si nepohorší,“ popsala systém Maláčová v instruktážním videu MPSV.

Režim B se týká firem, které kvůli koronaviru nemohou vyrábět, nebo se jim snížil odbyt. Mají tzv. související hospodářské potíže a nemají pro své zaměstnance práci, stále jim proplácí 60 až 100 procent mzdy podle druhu vzniklé pracovní překážky. V těchto případech stát vyplácí 60 procent. Podmínkou je, aby firma striktně dodržovala zákoník práce, a firma musí dál za zaměstnance platit veškeré odvody.

„Zaměstnanci samotní nic vyřizovat nebudou, vše je na bedrech zaměstnavatelů,“ upozorňuje ministryně a znovu apeluje: „Není nutné spěchat, je lepší při zpracování podkladů dvakrát měřit, než se jednou řízne.“

Video  Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru  - Facebook - J. Maláčová
Video se připravuje ...

Maláčová jedná o podpoře těch, co pracují dál i přes riziko

Maláčová v pondělí upozornila, že se vyjednává ještě o režimu C, který by pomohl i firmám, které nemusely zavřít a fungují dál - stavu nouze a stíženým podmínkám v Česku navzdory.

„Režim A a B nejsou klasickým kurzarbeitem. Céčko je další možnost, jak podporovat firmy. My právě diskutujeme to, jak podpořit firmy, které fungují dále. Máme dva různé scénáře na stole. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce jít tou cestou, že podpoří firmy. Já si myslím, že bychom měli v tuto chvíli samozřejmě podpořit firmy, ale aby ty peníze pocítili zaměstnanci. Tzn. ti lidé, kteří fungují, kteří v těchto obtížných, rizikových podmínkách chodí denně do práce, berou na sebe to riziko, aby dostali nějaký bonus. Stále o tom jednáme, stále to není vykomunikované,“ podotkla.

S Antivirem se pojí částečně i dění na mimořádném jednání Sněmovny, ke kterému se poslanci sejdou v úterý.

„My v tuto chvíli máme v Poslanecké sněmovně – a zítra se to bude projednávat – novelu zákona o zaměstnanosti, kde po dobu stavu nouze chceme tzv. bezdlužnost na chvíli vypnout tak, aby na příspěvky z programu Antivirus dosáhly všechny firmy. Protože těch, kteří nemají tzv. bezdlužnost naplněnou, je zhruba čtvrtina,“ upřesnila Maláčová a upozornila: „Neznamená to, že zaměstnavatelé si nemají plnit své závazky. To netvrdíme. Jen říkáme, že po celou tuto dobu, kdy bude platit to mimořádné opatření, nebudeme ten doklad vyžadovat.“   

krapotkin ( 6. dubna 2020 15:44 )

Rozdá miliardy podnikatelům, aby si mohli dál jezdit 5x za rok na dovolenou v Karibiku. Na ty, co na ně dřou za pár šupů zase kaká a hodně zvysoka.

CAVESMAN ( 6. dubna 2020 11:52 )

FASCINUJE mne, že nárok mají sportovci a ne malou-proboha proč ???.Do sportu bych nedal ani korunu.Koho zajímá ,že fotbálisti nehrajou -pár bláznů kteří si léčí EGO sportem ?

Greinfild ( 6. dubna 2020 09:59 )

Ty jsi č.u.rák

zkzkz ( 6. dubna 2020 09:27 )

Ty jsi ale k*k*t

Greinfild ( 6. dubna 2020 09:11 )

Kdo tuhle pi.u zvolil??Jak se taková ludra může dostat na tohle místo????tvl tady uz je fakt mozny všechno...stbák děla premiera a ozralec prezidenta..fuj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa