Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skupiny EPH a J&T pomáhají domovům pro seniory! Ostravský Iris děkuje za respirátory

Autor: Michal Charbulák - 
4. dubna 2020
08:35

Koronavirus se bohužel rozšířil i do mnoha domovů pro seniory, často v nich chybějí ochranné pomůcky. Skupiny EPH a J&T proto právě sem cílí svou podporu ve formě 200 tisíc respirátorů. Mezi prvními po pomoci sáhli v ostravském Domově pro seniory Iris.

Ostravský Domov pro seniory Iris se stal jednou velkou karanténou, respirátory rychle docházejí.

Nabídku skupin EPH a J&T, kterou včera zveřejnil Blesk, tak berou všemi deseti! Pro domov jsou respirátory velkou pomocí. „Moc děkujeme za nabídku, formulář jsem vyplnil. Spotřeba respirátorů je u nás značná, blížíme se ke konci zásob a další zásobování v nejbližší době ještě není jasné,“ uvedl ředitel domova Michal Mariánek.

Tři v nemocnici

S koronavirem se v Irisu perou od úterka, kdy byla pozitivně testována jedna ze zaměstnankyň, ve čtvrtek putovaly do nemocnice tři jeho klientky. V domově napjatě očekávali výsledky ostatních testů. Od čtvrtka v domově chybí z 93 zaměstnanců 11 pracovnic, které šly povinně do karantény. Některé musely zůstat doma s dětmi. „Každý v karanténě pro nás představuje klíčovou ztrátu,“ řekl Mariánek.

Makali 25 hodin

Pořádnou šichtu mají za sebou hasiči, kteří Iris dekontaminovali od sklepa po půdu. „Od čtvrtečního rána do pátečního dopoledne se střídaly hasičské »směny« v ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách s filtry. Každý pokoj zabral podle velikosti jednu až dvě hodiny. Senioři byli přemisťováni mezi svými a náhradními pokoji, byla kvůli tomu dovezena i lehátka navíc,“ popsal hasič Petr Kůdela.

200 tisíc kusů KN-95

Část pomoci pro ČR a Slovensko v objemu 215 milionů určené na boj s koronavirem věnují skupiny EPH a J&T v Česku na zlepšení v zásobování domovů pro seniory ochrannými pomůckami. V první vlně půjde o 200 tisíc respirátorů KN-95 (odpovídají třídě FFP2). „Chceme poděkovat ministerstvu vnitra a zvláště panu ministru Hamáčkovi za umožnění a zajištění veškeré logistiky z Číny, která je dnes absolutně kritickým faktorem. Bez něj by tato pomoc pro domovy seniorů v ČR nebyla,“ upozornil mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Chcete je také? Vyplňte formulář!

EPH a J&T vyzývají managementy domovů pro seniory, aby na webové adrese www.epholding.cz/covid vyplnily kontaktní údaje a specifikovaly své potřeby.

Jde o respirátory KN-95, ekvivalent FFP2.

První dodávka obsahuje 200 000 ks respirátorů. Distribuci bude provádět PNS a.s.

MAMKA2316 ( 4. dubna 2020 08:57 )

HA HA,MILIARDÁŘI DÁVAJÍ ZE SVÉHO MAJETKU ASI TOLIK KDYBY DAL PRACUJÍCÍ ZE SVÉ MZDY 5 KAČKY ŽE ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa