Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plzeňský kraj má první oběť koronaviru: Muž (†70) se asi nakazil od příbuzného, pendlera

V plzeňské fakultní nemocnici zemřel pacient († 70) s koronavirovou nákazou. Ilustrační foto.
V plzeňské fakultní nemocnici zemřel pacient († 70) s koronavirovou nákazou. Ilustrační foto.  (Autor: Romana Vébrová)
Autor: zb, ČTK - 
3. dubna 2020
13:13

První pacient (†70) s koronavirovou infekcí zemřel v pátek brzy ráno v  plzeňské fakultní nemocnici. Již delší dobu byl ve vážném stavu a napojený na plicní ventilaci. Pozitivně bylo v kraji do pátku testováno na nový koronavirus 143 lidí, polovina je jich z okresu Domažlice.

„Na podpůrné ventilaci byl připojen celkem jedenáct dnů. Měl několik přidružených nemocí,“ uvedla mluvčí FN Gabriela Levorová. Má se jednat o muže, který se nakazil od příbuzného. Ten jako pendler dojížděl za prací do Německa. 

Ve fakultní nemocnici leží v současné době 15 pacientů s koronavirovou nákazou, z toho šest na ventilátoru a ve vážném stavu. Další jeden ventilovaný pacient je z nákazy podezřelý.

„Průběhy onemocnění pozitivních neventilovaných pacientů jsou lehké, střední až těžce vážné. Dalších hospitalizovaných pacientů s podezřením nákazy na COVID-19 je 19,“ dodala Levorová.

V celém kraji bylo v pátek 143 pozitivně testovaných pacientů. Celá polovina, 71 lidí, žije na Domažlicku. Infekce se tam nejdříve nejvíc šířila od pendlerů, kteří dojížděli denně za prací do Německa, a od lidí z jejich okolí.

V Plzni je nakažených 29, na Tachovsku 14, na Klatovsku jedenáct, na jižním Plzeňsku devět, na severním Plzeňsku osm a na Rokycansku dva.

VIDEO: Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku (1.4.2020).

Video  Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku, míní ministr Vojtěch o pandemii koronaviru.(1.4.2020)  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 3. dubna 2020 20:02 )

A kde by vzali prachy na žrádlo ? Místo na koronu by zhebli hlady.

kralovna-vsech-mori ( 3. dubna 2020 13:54 )

Kdyby nebyl hladový a seděl na pérdeli doma tak jeho táta mohl žít.

Citronel ( 3. dubna 2020 13:40 )

To teprve začne,až sem ten vir začnou pravidelně dovážet od nedisciplinovaných Němců naši lékaři a ostatní zdravotní personál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa