Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vyděšení Češi skupují léky s paracetamolem. Není to prevence, poškodíte si játra, varují lékárníci

Autor: ula - 
3. dubna 2020
11:30

V souvislosti se zvýšeným zájmem pacientů o léčivé přípravky s obsahem paracetamolu eviduje Česká lékárnická komora (ČLnK) také případy, kdy jej lidé užívají jako domnělou prevenci před koronavirovou nákazou. ČLnK to důrazně nedoporučuje. Takový způsob užívání pouze zbytečně zatěžuje organismus.

Preventivní podávání paracetamolu nejenže pacienta neochrání, ale navíc může významně zatížit organismus. Správně se užívá pouze k léčbě bolesti nebo ke snížení teploty převyšující 38 °C a vždy je nutné dodržovat jeho správné dávkování.

„Rozhodně chci veřejnost varovat před bezdůvodným užíváním paracetamolu jako prevence před koronavirovou nákazou. To je zcela nesmyslné a pacienty před nákazou neochrání. Účinná látka paracetamol nemá žádné preventivní účinky,“ říká k aktuální situaci Mgr. Aleš Krebs, prezident ČLnK.

Užívání paracetamolu má jasná pravidla

Mnoho léků ve formě tablet či horkých nápojů obsahuje právě účinnou látku paracetamol. Při jejich vzájemném kombinování nebo nedodržení stanoveného intervalu mezi dávkami se může lék v těle nebezpečně hromadit. Na správné užívání se proto ptejte svého lékárníka. V případě, že se s ním nemůžete spojit, si aspoň pečlivě prostudujte příbalový leták.

„Je důležité upozornit, že zvýšením dávky paracetamolu není dosaženo většího účinku. Naopak, paracetamol v nadměrných dávkách velmi vážně poškozuje játra. U dospělých pacientů by neměla být překročena četnost dávkování 4x denně, v doporučeném rozestupu 6 hodin. Ten nesmí být kratší než 4 hodiny a celková denní dávka by v žádném případě neměla překročit 4 000 mg paracetamolu,“ vysvětluje Krebs a dodává: „Paracetamol se nesmí kombinovat s alkoholem, ani užívat po jeho konzumaci, neboť by mohlo dojít k vážnému poškození jater. Nesmí ho užívat pacienti s akutním poškozením jater či cirhózou. Omezení je ale více, proto je velmi důležité se poradit se svým lékárníkem,“ dodává ke správnému dávkování paracetamolu Aleš Krebs.

Jaké léky užívat při horečce?

V posledních týdnech se pacienti lékárníků i v souvislosti s koronavirovou infekcí často ptají, jaké přípravky by měli užívat pro snížení horečky. „Paracetamol byl a je lékem volby při terapii horečky. Ale i tento velmi běžný lék má svá omezení a kontraindikace. Proto je někdy nutné užívat jiné léky. Na snižování teploty lze užít v indikovaných případech také přípravky s obsahem ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové. Samozřejmě i s přihlédnutím ke kontraindikacím, které mohou plynout ze zdravotního stavu pacienta nebo jeho další medikace,“ vysvětluje k častým dotazům pacientů Martin Kopecký, viceprezident ČLnK.

Paracetamol lze užít při mírné až střední bolesti nebo snížení horečky i u dětí. „Pro individuální dávkování jsou tyto léky pro děti dostupné také ve formě sirupu. Jednotlivá dávka se určuje přesně podle hmotnosti dítěte. K dispozici je i paracetamol ve formě čípků. Intervaly mezi jednotlivými dávkami bývají u dětí zpravidla delší než u dospělých. A to především proto, že k eliminaci léčiva z dětského těla dochází pomaleji,“ uvádí k postupu léčby horečky u dětí lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 3. dubna 2020 16:05 )

Já tedy skupuju slivovici,taky prý v nadměrném množství poškozuje játra ale zase určitě příjemnějším způsobem

samuray ( 3. dubna 2020 14:34 )

Chcete se něčeho zbavit? Vyhlaste, že se to bude zdražovat, že jsou problémy s výrobou nebo že vás to zachrání před koronavirem a máte jistotu, že to Češi ihned skoupí.

villon ( 3. dubna 2020 14:17 )

Dostanou cirhózu a aspoň nebudou zbitečně zabýrat fleky v hospodě, prý bude muset být míň židlí, řikal bureš.

krapotkin ( 3. dubna 2020 13:02 )

Výrobci i lékárníci si mnou ručičky radostí, jak jim kvetou kšefty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa