Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova vzácná shoda s Kalouskem. „Nepovedla se,“ schytala to Schillerová za „Pětadvacítku“

Autor: sova, ČTK - 
2. dubna 2020
13:05

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se ve speciálním vysílání pořadu Epicentrum pro Blesk.cz vyjádřil nelichotivě k návrhu šéfky resortu financí Aleny Schillerové (za ANO). Ministryně v průběhu týdne představila Pětadvacítku – program finanční podpory osobám samostatně výdělečně činným postiženým koronavirovou epidemií. Ten spočívá v jednorázovém vyplacení 25 tisíc korun všem OSVČ, kterých se dotkly ekonomické dopady vládních opatření. Po výhradách k návrhu z řad veřejnosti i opozice už sama Schillerová ve středu večer oznámila, že v systému provede úpravy. K tomu se dnes přiklonil i šéf vlády.

„‚Pětadvacítka‘ se ministerstvu financí moc nepovedla. Je to moc složité,“ řekl doslova Babiš. Podle něj teď nemůže kabinet „zatěžovat lidi nějakou byrokracií“ a naopak je na místě jim finanční dopady krize co nejvíce usnadnit. „Budeme to ještě upravovat,“ dodal premiér.

Plán na úpravu návrhu už ve středu večer oznámila na večerní tiskové konferenci vlády také ministryně financí Alena Schillerová. Svůj záměr později také doprovodila tweetem.

Na nevhodné podmínky upozorňovali živnostníci

Všechny vaše reakce a připomínky k programu pro OSVČ Pětadvacítka velmi pozorně vnímám. Program musí být jednoduchý, rychlý a hlavně dostupný všem skutečně postiženým subjektům. Naším záměrem nebylo ho znepřístupnit, ale najít co nejspravedlivější model,“ uvedla na sociální síti šéfka státní kasy.

Vláda totiž v úterý rozhodla, že vyplatí osobám samostatně výdělečně činným, kterých se dotkla opatření v návaznosti na šířením koronaviru, jednorázově 25 000 korun.

Podnikatel musí o podporu požádat ministerstvo a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Jedná se například o pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180 000 korun.

Nárok na takzvanou Pětadvacítku nemají mít podle návrhu ani živnostníci, kteří pobírají nemocenskou nebo dávky v nezaměstnanosti. Pro některé z nich jsou ale takové podmínky omezující, dalším chybí strategie a výhled pomoci do dalších měsíců.

„Pokud se nezanedbatelná část zasažených OSVČ do kritérií z různých důvodů nevešla, tak spravedlivý nebyl. Pracujeme na úpravě,“ dodala proto ministryně.

TOP 09: Žádný bianco šek, odsuňte nájmy

Společný pozměňovací návrh k vládnímu návrhu na pomoc živnostníkům už ale chystá podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska také opozice.

Jednorázových 25 000 korun označil exministr financí za krutý výsměch živnostníkům vzhledem k fixním nákladům, které většina z nich má. TOP 09 ve Sněmovně příští týden také nepodpoří vládní návrh na prodloužení nouzového stavu o měsíc. Od vlády chce slyšet důvody a její plány na využití tohoto času. Připravena je TOP 09 hlasovat pro dvoutýdenní prodloužení.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve videokonferenci novinářům řekla, že nechce vládě vydávat bianco šek. Od kabinetu žádá například úpravu návrhu na plošné odsunutí nájmů.

„Půjde o další problémy majitelům prostor pro podnikání i bydlení,“ uvedla s tím, že podmínky opatření má kabinet upravit tak, aby se vztahoval pouze na potřebné. Ne ve všech případech to je třeba, uvedla a upozornila na možnost soudních doher sporů o nájmy.

„Začněte využívat tento úžasný potenciál“

Vláda by měla podle TOP 09 také zajistit plošné testování koronaviru mezi pracovníky sociálních služeb, aby chránila nejzranitelnější seniory. Zatím to podle opozice nečiní. Do výroby ochranných prostředků by pak stát měl zapojit české firmy, které jsou schopny vyrábět kvalitní teploměry, nanoroušky či části poptávaných testovacích sad. 

„Začněte využívat tento úžasný potenciál,“ vyzval vládu poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Kvůli pochybnostem o demokratičnosti postupu vlády spustila TOP 09 petici, v níž žádá, aby se v době nouzového stavu neomezovaly pravomoci parlamentu.

Považuji za nezbytné v této těžké době nebrat na lehkou váhu ani ohrožení naší demokracie a právního státu. Nesmíme dopustit, aby naše demokracie umřela na Covid-19. Velkým varováním pro nás musí být současná situace v Maďarsku, kde vláda pod záminkou boje s koronavirem prakticky odstavila parlament od rozhodování,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Zmínil diskutovaný materiál ministerstva obrany o změně zákona, který by oslabil roli parlamentu v době krize, ale také šikanování některých firem ze strany státu.

Karel ( 2. dubna 2020 18:10 )

Čím dříve obrovské zlo se jménem Miroslav Kalousek zmizí v propadlišti dějin, tím bude lépe pro občany České republiky. Tím dříve odpadne obrovské zlo, které se snaží neustále stavět proti sobě lidi v České republice. Nezapomínejte, že Miroslav Kalousek je jediná osoba v České republice, která se neštítila zvár do vlády KSČM. Přes všechny slova, která z této osoby jdou. Kalousek vždy poštvával a bude poštvávat občany České republiky proti sobě.

frantacizek ( 2. dubna 2020 17:43 )

našla sílu pod novým vedením, protože tohle byla ještě záležitost pana Schwarzenberga a Mirdy Kalouska tehdy ukočírovat pana Drábka a jeho asociální sklony.

MAMKA2316 ( 2. dubna 2020 17:34 )

PROČ SCHILEROVÁ ??? PROČ NEZABAVIT VŠEM POSLANCŮM CO HLASOVALI PRO PŮJČENI PENĚZ Z DŮCHODOVÉHO FONDU VEŠKERÝ MAJETEK I MAJETEK RODIN !!!TO STEJNÉ UDĚLAT S TĚMI CO HLASOVALI PRO TUNEL Z DOTACEMI PRO SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY !! CO KALOUSKU TOPOLÁNKU A DALŠÍ ?????TIMÁTUM PRO MINÁŘE
1. Pokud
požadujete po Babišovi, ať se zbaví Agrofertu a střetu zájmů, my požadujeme, ať
všichni vaši umělci a rádoby umělci SE ODSTŘIHNOU OD DOTACÍ, dají výpověď v
divadlech beroucích dotace a ukončí spolupráci s ČT, aby se zbavili podezření o
střetu zájmů, když právě propagandistická ČT jim dává vydělat.

2. Zveřejněte
všechny zvláštní a soukromé linky busů a vlaků, které svážely demonstranty a
které jsou potvrzeny i v mainstreamovém tisku (např. zvláštní vlak z Českých
Budějovic) a kdo je financoval a omluvte se národu a premiérovi Babišovi a
přiznejte, že si kupujete část demonstrantů! Tuto omluvu žádáme výslovně i po
té slepici Filipové, která se soudí s Babišem, ačkoliv ji Babiš osobně vůbec
nejmenoval.
3. Vysvětlete
občanům, proč vám naprosto nevadí např. nehorázný solární tunel, nehorázné
exekuční praktiky (milion lidí v exekuci), Bakalovy podvody, podvody při
privatizaci vodní sítě, nedostupnost bydlení, vyhrožování ze strany USA a
problémy se zdaněním Google, Amazonu a spol. a další problémy, které zcela
ignorujete.
4. Pokud
vám vadí lži a krádeže, jmenujte na svých demonstracích politiky, kteří toto
dělali nebo tomu napomáhali během 30 let od převratu a mnozí jsou stále aktivní
a sedí v různých zavedených stranách. Jmenujte je, odsuďte a distancujte se od
nich, jinak opět dokážete, že jste jen loutky demožumpy.
5. Omluvte
se, Mináři, za drzé obelhávání občanů, protože jste tvrdil, že nemáte politické
cíle, ale přitom je doloženo, že jste se tajně scházel s Čižinským a Hřibem,
jelikož vás při tom nachytali. Nemluvě o tom, že z vašeho rádoby programu
zůstal jen politický boj proti Babišovi.

Pokud nesplníte podmínky našeho ultimata, budou zváženy kroky pro

žanyn ( 2. dubna 2020 17:21 )

Jaképak pětadvacítky či jiné speciality. Máme tu snad dávky pro nezaměstnané, tak jim je prostě dávat jako ostatním. Jejich možné bankroty jsou snad jejich rizikem trhu a pojištění. Tak alespoň jsem to chápal při budování tržní ekonomiky. A to pochopitelně platí i pro jejich zaměstnance, herce a t.d. ergo pro všechny. A také snad každý podnikatel má své rezervní fondy a úspory na základní údržbu (pokud je neutrácel na Bahamách a pod.)

frantacizek ( 2. dubna 2020 17:15 )

já jsem hlavně rád, že TOP09 v sobě našla oproti minulosti (pan Drábek a jeho antisoc.programy právě proti těm, které dnes potřebujeme - soc. pracovníkům..) sílu k nějakému soc. cítění a požaduje to, na co je už sice pozdě, ale snad se aspoň něco bude dát záchranit, a sice testování soc. pracovníků, ať už v domech se stálou péčí, nebo pečovatelských, kde jen docházejí a je volný režim. Teď ještě ta striktní karantena seniorů..Ale všechno pozdě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa