Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výborný šel na testy na koronavirus. Exšéf lidovců: Markéta (†45) by byla na děti pyšná

Autor: Jakub Veinlich - 
27. března 2020
06:15

Chvíle strachu z nákazy koronavirem zažíval i bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný (43). Při léčbě chřipky totiž začal kašlat, byl proto na testech. V poslední době tráví čas především se svými třemi školou povinnými dětmi. Na Vendelína, Amálku a Míšu zůstal po loňské náhlé smrti manželky Markéty (†45) sám. Oproti jiným rodičům má ale při domácí výuce Výborný výhodu. V minulosti totiž pracoval jako ředitel gymnázia, a tak si s učením doma umí hravě poradit. Ve volných chvílích s dětmi šil roušky. Míša a Amálka je pak roznášeli potřebným. „Věřím, že to vše Markéta prožívá s námi,“ vzpomněl na manželku Výborný v roušce se srdíčky v rozhovoru pro Blesk Zprávy.  

Pane poslanče Výborný, všiml jsem si, že máte podomácku vyrobenou roušku. Kdo vám ji šil?

Roušky jsme šili doma s dětmi. Přidali se k nám ještě i další známí. Nejstarší dcera měla ještě k tomu kamarádky, takže nás bylo dohromady asi devět. Celkem jsme ušili asi 260 roušek, které jsme následně rozdali.

Kam jste je zanesli?

Do domů pro seniory, domu s pečovatelskou službou, pošťákům, do obchodů atd.

Do Sněmovny jste v úterý přišel s rouškou plnou srdíček. Z čeho jste vybírali látku?

To byla náhoda. Měli jsme několik látek a povlečení, z čeho jsme roušky šili. Tenhle motiv se mi líbil, tak jsme si je s dětmi nechali pro nás?

Jak to s dětmi, na které jste zůstal po smrti manželky Markéty sám, doma zvládáte?

Dopoledne máme vždy domácí školu. Starší dvě dcery jsou už hodně samostatné, protože jsou na gymnáziu, takže ty pracují nejen dopoledne samostatně. Nejmladší Vendelín je v páté třídě, takže ten potřebuje ještě sem tam nějaký dozor a kontrolu. Dostává úkoly, pracuje sám, pak si to společně zkontrolujeme. Dopoledne kouká na pořad UčíTelka.

A jak děti samy přistupují k tomu, že škola není, ale samy se musí učit a dodržovat nějaký řád?

Nejsou z toho samozřejmě nadšené. Tak jak se o tom spolu často bavíme, tak by byly paradoxně co nejvíc rády, kdyby mohly být ve škole. Není pro ně také standardní situace, takže z toho nadšené nejsou. Myslím, ale že to stejně jako ostatní dokážou zvládnout.

Vy jste byl v minulosti také ředitelem gymnázia. Jak vnímáte dnešní situaci vy, kdy jste politik a vaši kolegové ve vládě rozhodli o takovýchto opatřeních? Rozumíte jim?

Myslím, že rozhodnutí zavřít školy byl správný a jediný možný krok. Stejně tak jako není možné, že by se školy znovu otevřely během čtrnácti dní. Bavíme se skutečně o tom, co řekl pan ministr, tedy o půlce května. A já bych řekl spíš začátku června, ale uvidíme, jak se situace vyvine během příštích dnů. Jsem samozřejmě v kontaktu s kolegy řediteli i učiteli.

A jak si se situací podle vás poradili? 

Není to jednoduché, na druhou stranu pro školy to může být také jakási pozitivní výzva ve smyslu učit se nové formy vzdělávání. Nejen tupě posílat seznam úkolů a výpisky někde z učebnic, ale také umět zvolit varianty, kdy učitel komunikuje s žáky přes různé online programy a platformy. Jsem rád, že to vše funguje, vidím to na zkušenostech starších dětí. Učitel, který k tomu přistupuje skutečně zodpovědně, tak si nezaslouží nějaké výtky, že by snad měl prázdniny. Naopak je to pro ně náročnější, než kdyby učili podle podob, jak jsou zvyklí ve školách.

Jaké to je pro vás jako pro rodiče? Dětem vysvětlujete během několika měsíců už několikátou emočně vypjatou situaci. I když samozřejmě situace kolem koronaviru se nedá srovnat se ztrátou manželky a jejich maminky.

(Během rozhovoru Marek Výborný už po několikáté zakašlal: „Nejsem nakažený, nebojte, mám jen nějaký kašel…“)

Já to takto nehodnotím. Samozřejmě i tato situace je složitá i emočně. Na druhou stranu, kromě úterý, kdy jsem byl ve Sněmovně, trávíme veškerý čas spolu. Šili jsme spolu například ty roušky a rozdávali jsme je lidem. Nejstarší dcera spolu s kamarádkou nabídla u nás pomoc seniorům, chodí jim na nákupy.

Myslím, že je to pro děti, nejen pro ty moje, ale obecně velká výzva získávat kompetence, které by v běžném školním roce nezískaly. To je schopnost pomoct druhému, komunikace s učiteli, se školou směrem k seniorům. Tímto způsobem do dnes pomáhali především skauti a jiné volnočasové organizace, ale ostatní děti na to nebyly příliš zvyklé.

Vzpomínal jste vaši starší dceru, která šije roušky, pomáhá seniorům... Co myslíte, že by tomu řekla vaše paní Markéta, která na konci září bohužel náhle zemřela?

Myslím, že by ji v tom určitě podpořila a jsem přesvědčený, že je z toho nadšená. Věřím, že to vše prožívá s námi a je ráda, že se holky tahle zapojily. Byla by v tom úplně stejná jako my.

Během rozhovoru jste několikrát zakašlal. Říkal jste ale, že nejste nakažený, že jste negativní. Znamená to, že jste byl na testech kvůli možné nákaze koronavirem?

Ano. Před 14 dny jsem měl antibiotika, a když jsem byl v pátek na kontrole u svého praktika, tak různé kontrolní bakteriologické testy dopadaly dobře, jen jsem začal kašlat během té rekonvalescence, a tak mě pan doktor nasměroval na hygienu a tak jsem si domluvil testování. V sobotu jsem byl v Litomyšli v mobilním stanu, kde jsem prošel testem, který vyšel negativně.

Takže děti nakonec nikam nemusely?

Naštěstí ne. Sám jsem i u sebe věřil, že je to preventivní. Ale chápu, že ten kašel může být pro mnohé v této době nepříjemný. A je to bohužel takový můj jarní kašel, který odejde s létem.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Unicef ( 27. března 2020 14:54 )

Teda, nosit na obličeji dámské kalhotky ...

Unicef ( 27. března 2020 14:34 )

Výborný se chce hlavně starat o africké sirotky, co teď řádí v ulicích Londýna.
http­s://ww­w.da­ilyma­il.co­.uk/new­s/ar­ticle-8156523/Thugs-jailed-total-26-years-filming-stabbing-man-six-times.html

samuray ( 27. března 2020 11:32 )

Není jediný a jsou lidé, kteří jsou na tom podstatně hůře. Spíš mám dojem, že má houby na práci, tak si tady plácá játra. Pán Bůh mu to přeci vrátí.

metras ( 27. března 2020 10:34 )

On měl chřipku? A tu mu diagnostikoval kdo a jak? Po telefonu?
A ty testy měl za státní peníze, nebo si je zaplatil? Většina lidí, co má kašlík si je platí, nemají jinak nárok na státní testy .

zada ( 27. března 2020 09:13 )

Výborný už prosím Vás se nezviditelňujte skrzevá svoji zesnelou manželku. Myslím, že ona by vás nepochválila, jak s ní stále vymetáte média, aby se na vás náhodou nezapomělo! Patříte k opozici, která podkopává vládě nohy...nevolitelní!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa