Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vdovec Výborný: Někdy je mi do breku. Z Amálky (16) je máma, syn (10) řešil ve škole hrobku

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. ledna 2020
05:10

Tragicky zesnulá Markéta Výborná (†45) je podle nyní již bývalého šéfa lidovců Marka Výborného s rodinou dál, jen jinak. S jejím odchodem se nejde jen tak sžít, a tak Výborný bez obalu přiznává, že si někdy pobrečí, třeba když si při příjezdu domů uvědomí, že tam na něj už jeho milovaná žena nečeká jako dřív. Z nejstarší dcery Amálky (16) je teď v rodině „máma“. A syn Vendelín (10) Výborného pobavil příběhem ze školy, kde mluvil o tom, že k Vánocům dostala nejdražší dárek maminka - hrobku.

„To víte, že to není jednoduché, a já bych se před 10 měsíci nestal předsedou bez podpory mé Markéty. Když se vám potom ze dne na den obrátí život vzhůru nohama, tak se potom musíte učit prát prádlo, žehlit apod.“ říkal poslanec KDU-ČSL a bývalý předseda strany Marek Výborný v rozhovoru pro Blesk Zprávy na sjezdu lidovců.

„My se s tím snažíme vyrovnávat, a nezastírám, někdy to je i o slzách. Já když přijíždím domů a uvědomuji si, že před pár měsíci tam na mě čekal milující člověk, tak mi není do zpěvu, ale do breku,“ říká otevřeně.

„My jsme s Amálkou, Míšou a Vendelínem neměli smutné Vánoce. My jsme byli doma, napekli jsme 17 druhů cukroví, mě to baví totiž,“ vzpomíná na konec loňského roku - první Vánoce bez manželky a matky tří dětí. „My jsme samozřejmě nějak vnímali, že mamka tam je s námi jiným způsobem. Ona nás totiž skutečně nese, a já myslím, že ta podpora její, řekněme nebeská, šla vnímat i na sjezdu,“ cítí Výborný.

Rozhodnutí skončit delegáti podporovali. Podpora Výbornému se linula celým hotelem Ambassador. „Jsem za ni velmi vděčný, nakonec jsem delegátům i děkoval. Ale to není jenom otázka sjezdu, já po 30. září jsem opravdu vnímal to, že jsme lidovecká rodina, že umíme v těchto kritických okamžicích stát při sobě a vzájemně se podpořit,“ děkuje Výborný kolegům ze strany.

Děti to s ním neměly lehké

Na sjezdu se přitom omlouval svým dětem. „Amálce, Míše a Vendelínovi. Nemáte to se mnou lehké. Poslední týdny, kdy jsem se přes tu složitou situaci a odpovědnost jejich táty snažil co nejvíce plnit i povinnosti předsedy, to se mnou prožívaly v dobrém i zlém. A já vím, že jim to nyní musím vynahradit,“ říkal Výborný během svého rozlučkového projevu.

„Já jsem rád, že mám dneska oporu i ve svých dětech. Amálka, šestnáctiletá, se vlastně ze dne na den stala takovou mámou a holky mi moc pomáhají, takže jim za to děkuju,“ zdůraznil pak i pro Blesk Zprávy.

Video  Proslov Marka Výborného na sjezdu KDU-ČSL  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Životní změna

Paní Markéta zemřela na skrytou vadu srdce, o které nikdo neměl ani tušení. Oživit se ji snažila právě dcera Amálka, která zavolala na záchranku. Tam ji telefonicky instruovali, co a jak. Na místě by však nepomohl ani zkušený lékař, říkal dříve Výborný.

Nyní promluvil i o tom, jak rodina funguje bez manželky. „Nebudu říkat, že je to jednoduché, nebo že jsme se s tím ze dne na den dokázali nějakým způsobem sžít. To určitě ne. Ale holky chodí do školy, Vendelín taky. Snažíme si vzájemně telefonovat. To, co jsme měli navyklé s Markétou předtím, tak prostě držíme. Když jsem náhodou tady v Praze, někdy tady jeden den přespím, tak si ráno zavoláme, napíšeme si esemesku. Snažíme se být vzájemně oporou a skutečně s nadějí se dívat do budoucna a zároveň s vědomím, že Markéta nás tady nese,“ věří Výborný, syn exministra obrany Miloslava Výborného.

Syn ve škole mluvil o maminčině hrobce

„Když jsem byl 7. ledna na rodičovské schůzce, tak paní učitelka mi říkala: Víte, my jsme si dneska s dětmi vyprávěli, jaké byly Vánoce, co kdo dostal za dárky, a Vendelín se postavil a s úsměvem před celou třídou říkal: ,U nás dostala největší a nejdražší dárek mamka.' A všichni padli a nevěděli, co na to, paní učitelka nevěděla. On říkal: ,My jsme jí koupili hrobku.' A on to říkal opravdu s úsměvem, bez nějaké lítosti,“ líčí Výborný.

„Obojí byla pravda, on si to skutečně nevymyslel, a ještě musím říct, že tu hrobku navrhl. On krátce po pohřbu říkal: ,Tati, já mamce namaluju, jak by to měla mít.' A ta hrobka byla skutečně vytvořena kameníkem podle návrhu našeho Vendelína. Paní učitelka říkala: To je strašně důležité, já vám vlastně hrozně závidím. To, že máte tu kotvu, víru, tak vy to dokážete prožívat úplně jinak,“ říkal Blesk Zprávám Výborný.

Opuštěná hlava rodiny je nyní ráda, že z něj Jurečka sejmul břímě předsedy strany. „Já se budu snažit s maximální mírou zodpovědnosti plnit práci poslance, ale já skutečně chci být se svými dětmi. Protože když chybí máma, oni potřebují toho tátu. A toho nikdo nenahradí. Ani jedna babička, ani teta,“ upozorňuje.

„Když říkám, že táta je víc než předseda, že rodina je víc než politika, tak to opravdu není klišé, není to příběh Marka Výborného, je to něco, co musíme naplňovat svým životem, a to je něco, co mě teď čeká,“ dodává Výborný.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa