Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čističi ničící koronavirus! Adam ukázal, jak se dezinfikují úřady, firmy i domy obyčejných lidí

Autor: Michaela Kalkusová - 
30. března 2020
09:50

Ozon, alkohol i nanotechnologie! To jsou zbraně, kterými specializované firmy bojují proti koronaviru na úřadech, ve firmách i v domech. Adam Gaňo (32) Blesku popsal, jak se čistí prostory, kde se vyskytl případ nákazy.

„Ze zakázek, které nám nyní chodí, se 75 procent týká koronaviru,“ říká Adam Gaňo z firmy Dopareal, která se specializuje i na dezinfekci prostor. První věc, kterou s kolegy při povolání do akce v závodě, kanceláři nebo na úřadu zjišťují, je, kolik nakažených bylo a kde se pohybovali. „Je však nezbytné provést dezinfekci na všech místech, i tam, kam nakažený neměl přístup. Mohl totiž přijít do kontaktu s někým, kdo virus rozšířil i do dalších prostor,“ vysvětluje.

Ozon k elektronice

Pak se vybírá nejvhodnější způsob, jakou látkou prostory dezinfikovat. „Pro místa s vysokou koncentrací elektroniky je vhodný ozon, tam by jinak snadno mohlo dojít ke zkratu,“ radí Gaňo. Ozon se posléze rozloží na kyslík a nezanechá po sobě žádné stopy. 

Video  Aplikace nanotechnologie na chodbě panelového domu  - Dopareal
Video se připravuje ...

Nanonovinky

Jinde používají klasické přípravky na bázi alkoholu. „Preferujeme ale dezinfekci nanotechnologií, která může chránit povrch ještě týden po aplikaci,“ vysvětluje Gaňo. Jak taková nanodezinfekce vypadá? „Na dezinfikovaný povrch je aplikována vrstva polymerového prostředku, který nezapáchá, nepoškozuje materiál a je nehořlavý. Je přitom plně virucidní. Hodí se proto pro dezinfekci hromadné dopravy, škol, úřadů, nemocnic a všude tam, kde je velká koncentrace lidí,“ popisuje výhody nejnovější zbraně na koronavirus.

Jak na prevenci?

Protože se koronavirus přenáší kapénkami, je důležité dezinfikovat povrchy, kde mohly ulpět. „Pravidelně čistit bychom v domácnosti měli toalety, koupelnové doplňky, mobily, tablety, klávesnice, ovladače, ale i noční stolky, stoly a kliky,“ vyjmenoval Gaňo. 

Ven s rukavicemi

Při cestě ven Adam Gaňo doporučuje co nejméně se dotýkat povrchů ve společných prostorách domu, jako jsou dveře, schránky a podobně. „Pokud chcete zmáčknout knoflík ve výtahu, nejlépe to udělejte přes nějakou látku nebo v rukavicích,“ radí Gaňo. 

Nakoupili dopředu

K dezinfekci potřebují pracovníci ochranné oděvy a pomůcky, zvlášť když chodí do prostor, kde se vyskytl koronavirus. „Naštěstí jsme se zásobili již před vypuknutím pandemie a před prvními potvrzenými případy v České republice,“ řekl Gaňo s tím, že jak ochranných pomůcek, tak i čistících a dezinfekčních prostředků mají stále dostatek. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 30. března 2020 12:53 )

Škoda, že tohle nejde použít na rudé flákače a jejich dětičky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa