Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nuda během "koronaprázdnin": Jana a Jasmína chtějí děti a mládež zabavit. Pomůže umělá inteligence?

Autor: veef - 
27. března 2020
20:40

Během několika dní došlo od nápadu k realizaci. Jana Patočková a Jasmína Orlická vytvořili takzvaného informačního chatbota. Jedná se o rozhraní pro konverzaci. Velice často tento způsob komunikace například volí firmy při zodpovídání častých klientských dotazů, kdy na ně odpovídá "umělá inteligence".  Pomyslnými "klienty" Jany a Jasmíny jsou ale děti a mládež, které se nudí během "koronaprázdnin". Na všemožné otázky ohledně koronaviru jim dokáže nyní Co-Bot-19, jak se chatbot jmenuje, odpovědět. A zvládá i mnohem víc. Používat ho mohou všichni, kdo mají facebook a jeho přidruženou aplikaci Messenger.

Dámy celý proces vytvoření Co-Bota-19 pojaly jako rychloakci. „Ve čtvrtek nás to napadlo a v úterý už šel do světa,“ řekla Blesku Jana Patočková. Proč vůbec takový nástroj v hlavách obou dam vznikl? „Během prvních pár dní, kdy vláda nařídila omezit pohyb venku, jsme si všimly, že i přes vážnost situace  právě mladší generace, i když nejen ona, spokojeně posedává společně v parcích, jako by se nechumelilo. Prostě “koronaprázdniny”. Jen ony to nejsou tak docela normální prázdniny, během kterých bychom si mohli bezstarostně užívat volna,“ říká Jasmína. „Obecně nám přišlo, že to neberou moc vážně a chtěly jsme s tím něco udělat,“ dodává Jana.

A tak daly hlavy dohromady, zapátraly na internetu a našly řešení. „ Na webu ministerstva zdravotnictví jsme našli chatbota se jménem Sestra Anežka a ještě jednoho podobného na stránkách ČVUT. Jenže oba byli takoví nudní a strozí. Navíc nám přišlo logičtější udělat to na platformě, kterou používá co největší množství lidí. I z tohoto důvodu jsme zvolili Messenger od facebooku,” vysvětluje Jasmína.

Začít si povídat s Co-Botem19 není nic těžkého. „Pokud budete chatbot používat z počítače, je na facebookové stránce vpravo nahoře tlačítko „poslat zprávu“. Stačí kliknout a otevře se chatovací okno Messengeru. Na telefonu je to podobně jednoduché. Otevřete aplikaci Messenger, do vyhledávání napíšete Co-Bot-19 a konverzace může začít,“ vysvětluje postup Jasmína. 

Hovorová čeština a emotikony

I jazyk Cobota je uzpůsoben tak, aby byl srozumitelný právě pro cílovou skupinu generace Z, tedy 14 – 25 let. „Celý chatbot je napsaný odlehčenou formou, aby to bavilo mladé lidi číst a měli zájem získávat informace. Proto jsme i zvolily emoji a gify, které pomáhají tomu, aby konverzace mezi botem a uživatelem plynula přirozeně,“ říká Jasmína. „Univerzálně srozumitelný jazyk emotikon se myslím pořád ještě podceňuje, často ho vnímáme jako něco, co jazyk spíše degraduje. Emotikony mají podle mě ale velký potenciál, jsou to skvělé komunikační prostředky právě pro jejich univerzálnost. Jdou z nich skládat celé věty, slovní spojení nebo je používat jako zdůraznění v textu. Navíc já mám vždycky pocit, že tím tak trochu vzdáváme hold starým Egypťanům,“ dodává se smíchem Jana. 

Aktuality i tipy na vzdělávání

Co se tedy všechno můžeme od Co-Bota-19 dozvědět? „Najdete tam odpovědi na základní otázky – co je to karanténa, zda musíme nosit roušku a jak si ji vyrobit, co dělat, když má člověk podezření na koronavirus nebo jak se zapojit do dobrovolnické pomoci. Nechybějí ani tipy na boj proti nudě. Takže jsou tam různé online hry, nové aplikace či online vzdělávací programy,“ vysvětluje Jasmína. 

Kromě toho bude Co-Bot-19 pravidelné rozesílat aktuální informace. „Nerady bychom rozesílaly třeba počty nově nakažených apod. To není náš cíl. Ale aktuality, které by měly být zajímavé právě pro naši cílovku – jak to bude s maturitami, že se odložila Olympiáda v Tokiu a podobně. Jinak samozřejmě nechceme nic zlehčovat! Naopak. I tyhle zprávy prostě znamenají, že jsme ve výjimečném stavu, všichni společně,“ shodují se obě dámy.

Protože je Co-Bot-19 jen pár dní starý, zatím není úplně jasné, jaká bude jeho budoucnost. „Náš primární cíl je dostat ho k co největšímu počtu mladých lidí. Takže pokud by to nějakou organizaci, neziskovku nebo kohokoli jiného, kdo pracuje s dětmi, zaujalo. Budeme moc rády, když nás kontaktuje a společně něco vymyslíme,“ uzavírají Jana s Jasmínou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa