Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Věděl jsem, že ji ten hrozný virus zabije.“ Anna (†69) zemřela za pouhé tři dny

Autor: Darina Jíchová - 
25. března 2020
13:50

Se šířením koronaviru bojuje rovněž Irsko, v zemi je 1329 potvrzených případů, boj s nemocí prohrálo už pět pacientů. Mezi nimi byla také maminka a babička Ann O’Rourkeová (†69) z Dublinu. „Bylo to brutální, nemoc měla jen pár dní,“ sdílel s irským tiskem její syn Ciaran (36), který neměl ani šanci se s matkou rozloučit. Syn se nechal slyšet, že tušil, že „tenhle hrozný virus mámu zabije“. Zpověď zlomeného muže přinesl list The Mirror.

O’Rourke uvedl, že koronavirus se u jeho matky potvrdil ve čtvrtek 19. března, o tři dny později, v neděli 22. března, nemoci podlehla. „Ve čtvrtek nám řekli, že testy potvrdily koronavirus, v sobotu se její stav zhoršil a my se začali bát, že to nepřežije,“ řekl pro stanici Dublin Live.

„Umřela v neděli pět minut po páté odpoledne, můj otec to pak oznámil mně i mým dvěma sestrám. Bylo to hrozné, ještě snad horší je, že se s ní nemůžeme naposledy rozloučit,“ dodal O’Rourke.

Syn: Už nikdy neuvidíme její tvář

Připustil, že rodina dostala svolení uspořádat pohřeb, ale bude to podle jeho slov „rychlá akce s uzavřenou rakví“. „Je navždy pryč a my už nikdy neuvidíme její tvář,“ rodinu smrt matky hluboce zasáhla. „Mámu milovala spousta lidí, měla plno přátel. Pohřeb, který nám povolili, je jen pro nejbližší rodinu. Její tělo zůstává v pečovatelském domě, kde byla hospitalizovaná, odtud ho převezou rovnou do kostela u hřbitova,“ vypověděl O’Rourke.

O’Rourkeová po sobě zanechala manžela, tři dospělé děti a nespočet vnoučat. Irka, která jako dítě vyrůstala v sirotčinci, poslední dva roky žila v pečovatelském domě. Po nešťastném pádu potřebovala neustálou péči, kterou jí rodina nebyla schopná sama o sobě poskytnout. O’Rourkeová byla upoutaná na invalidní vozík, brala velké množství léků a měla i duševní potíže.

„Při poslední návštěvě na tom byla opravdu dobře, těšila se, až ji vezmeme ven. Byli jsme za ní před necelými dvěma týdny. Sestřička nám rozmluvila, abychom mámu vzali ven. Upozornila nás, že by mohla chytit koronavirus. Dbali jsme na její radu. To bylo naposledy, co jsem ji viděl, co jsem ji mohl obejmout,“ svěřil se O’Rourke, který byl nejmladší z jejích tří dětí.

Nejlepší máma a skvělá duše

„Byla to ta nejskvělejší duše na světě, nejlepší máma, moje nejlepší kamarádka. Byla moje všechno. Měli jsme k sobě opravdu blízko a skvělý vztah. Cítím se bez ní úplně ztracený, chybí mi každou minutu. Naší rodině se dostalo obrovské podpory od našich známých a příbuzných. Podporují nás, pravidelně nám telefonují. Obyčejné díky nestačí za jejich neskonalou vřelost,“ poděkoval prostřednictvím tisku O’Rourke rovněž svým přátelům a širší rodině.

Video  Prymula: Pomůže nám armáda i hasičský sbor. Bezdomovce ubytujeme.  - abl
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa