Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Do školy až na podzim? Kvůli koronaviru začaly dětem dlouhé prázdniny, připustil i Vojtěch

Aktualizováno -
21. března 2020
11:27
Autor: Jakub Kopřiva, Jakub Tomek, ČTK - 
21. března 2020
05:00

Mezi učiteli a rodiči koluje zvěst, že by školáci a studenti mohli do školy až na podzim, posunou se zřejmě i maturity a přijímačky. Nevylučuje to ani ministerstvo školství ši ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Školy by se měly znovu otevřít až po tom, co se uklidní situace ohledně šíření nového koronaviru. Kdy to bude, Vojtěch neví, ale naznačuje, že může jít i o květen či konec školního roku. Do té doby budou děti s rodiči doma a právě kvůli tomu chtějí politici v úterý odhlasovat, aby se rodičům proplácelo ošetřovné do té doby, než se potomci do školních lavic vrátí.

„Nedá se nic vyloučit. V tuto chvíli jednají pracovní skupiny a připravují zákon, který by posunul termín maturit na dobu, kdy se znovu otevřou školy. Zatím nevíme, jak dlouho budou školy zavřené,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Kvůli šíření koronaviru jsou nyní uzavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy a rodičům, kteří museli zůstat doma, tak náleží tzv. ošetřovné. Státní maturity podle původního plánu měly začít slohem z češtiny 8. dubna a trvat až do května, jednotné přijímačky na čtyřleté obory se měly konat v půlce dubna.

To vše se odloží, jak to vypadá. „Samozřejmě po otevření škol budou mít všichni žáci a studenti dostatek času na přípravu. Nepůjdou hned ke zkouškám,“ uklidnila veřejnost Lednová.

Bližší informace k odkladu zkoušek řekne ministerstvo prý v pondělí. Změna čeká i zápisy do prvních tříd, těch se děti fyzicky nebudou muset účastnit, budou totiž moci proběhnout online.

Děti se učí z domova

Žáci a studenti se teď mají dočasně učit z domova, učitelé jim většinou online zasílají úkoly a materiály k prostudování. U mnohých, zejména těch mladších je však potřeba, aby se zapojili i rodiče. Podle expertů ale není od věci nechat děti pár dnů odpočívat a učení rozplánovat třeba i na víkend.

Podle odborníků by také bylo dobré děti více zapojit do chodu domácnosti. Rodiče mohou zapojit matematiku, ale třeba i zeměpis do běžného života, a s dětmi tak procvičovat třeba při vaření.

Školní prostředí částečně supluje i veřejnoprávní Česká televize, která zařadila pořad UčíTelka, který se vysílá dopoledne. O jeho úspěchu svědčí sledovanost. Z dětí, které v tu dobu seděly u televize, sledovala pořad UčíTelka víc než polovina.

Pro starší žáky televize vysílá taktéž vzdělávací pořad, ten se jmenuje Odpoledka. Vlastní hodinový vzdělávací pořad v úterý spustilo od 10:00 také Rádio Junior Českého rozhlasu.

Vojtěch: Je možné, že škola začne v září

„Já si troufám tvrdit, že můžeme očekávat, že ta epidemie, byť by třeba kulminovala, ale poté stále bude určitý počet nakažených, tak může trvat možná až do konce školního roku nebo řekněme do května. Pak si musí rozhodnout ministerstvo školství, jak vlastně s tím naložit,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v DV TV k zavřeným školám a návratu žáků do nich.

„Řeší se teď maturity, pan ministr chce předložit vládě návrh zákona. Já si troufám tvrdit, že se bavíme skutečně o dvou až třech měsících, kdy se budeme vypořádávat s touto epidemií, a to je někde na přelomu možná května a června. Pak se budeme muset dohodnout s panem ministrem, jak k tomu přistoupit. Je možné, že škola začne až v září,“ dodal Vojtěch.

Video  Ministr a odbornice o školách zavřených kvůli koronaviru. Co mají dělat rodiče?  - Markéta Volfová, Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Stát zřejmě doplatí ošetřovné

S dětmi, kterým vláda zrušila školu, musela doma zůstat řada rodičů. Ti dosud dostávali ošetřovné. Ošetřovné se nyní vyplácí devět dnů na děti do deseti let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let.

Stát by měl doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Uhradí ho také lidem, kteří se doma starají o starší či postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb. Živnostníci s dětmi od šesti do 13 let pak dostanou nově ošetřovné 424 korun na den.

Návrh nového zákona dostane v úterý ke schválení Sněmovna. Doplacené ošetřovné by mohlo získat 190 000 lidí. Stát by to mělo 2,7 miliardy korun. Poslanci se ve Sněmovně v úterý sejdou ve zhruba polovičním počtu. „Všichni předsedové klubů se domluvili, že budou v 50 procentech,“ uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

Vzhledem k lichému počtu členů některých klubů očekává, že do Sněmovny dorazí 102 z 200 poslanců. Rokovat budou v hlavním jednacím sále jako obvykle. Omezen bude také sněmovní personál. Poslanci obdrželi žádost, aby do sněmovní budovy nebrali své asistenty.

Schůze by mohla být krátká. Nebude se konat první čtení vládního návrhu zákona, tedy obecná debata k němu, jen takzvaná podrobná rozprava k podaným pozměňovacím návrhům. „V ní vystoupí za každou stranu jeden zástupce,“ uvedl předseda Sněmovny.

manunu ( 21. března 2020 14:57 )

Lenka Kopen: To co jste napsala je naprosto nereálné. Školní rok se anulovat nebude.Chápu, že pro některé rodiče je to náročné,učit se doma s dětmi, ale je to výjimečná situace, kterou musíme zvládnout, jak učitelé, tak rodiče s dětmi. Dnes je výhoda, že můžeme komunikovat přes e-mail, skype, mobilem, když je potřeba konzultace ohledně zadaných úkolů. Každý učitel je ochoten pomoci pokud o to rodiče a dítě mají zájem.

Evka4 ( 21. března 2020 14:19 )

Lenka Kopen: To není špatný nápad anulovat tento školní rok. Dětem by to prospělo.

Evka4 ( 21. března 2020 14:16 )

amant: Umíš dobře hospodařit Apropó, máš EET?

Ifigenie ( 21. března 2020 12:21 )

frantacizek: Ty zmetku se jdi bodnout. Ty fakt za vším vidíš Babiše, i za tím, že jsou zavřené školy a že to Babiš chce, aby děti byly hloupé. Myslím, že když ty jsi chodil do školy, tak bylo také asi hodně dlouho zavřeno. Aby ses z té své nenávist a žluče fakt už nepossral, ubožáku!

oliiiii3 ( 21. března 2020 12:01 )

Levandulová.... o prázdninách se děti neučí, jsi bud vykastrovaná - ný, nebo blbá-bý asi máš čokla místo dětí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa