Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podívaná na obloze z karantény: Uvidíme „světlo pro fajnšmekry“ i zářivou Venuši

Autor: Mii - 
24. března 2020
05:35

Svět se sice s pandemií koronaviru zastavil, ale přírodní jevy pokračují v běžném režimu. Kdo momentálně pobývá v části republiky, která není zamořená světelným smogem, bude mít 24. března možnost pozorovat na obloze mimořádný jev. Venuše bude nejlépe pozorovatelná za 16 let, a navíc bude možné spatřit „březnovou zář pro fajnšmekry“ – tzv. zvířetníkové světlo, které milují fotografové.

Speciální režim na obloze nastal již v pátek 20. března, kdy jsme přivítali astronomické jaro a s ním spojenou jarní rovnodennost. To je moment, kdy se střed slunce ocitne nad světovým rovníkem a jeho paprsky dopadají kolmo k ose Země. Den i noc byly po dlouhé době zhruba stejně dlouhé.

Je to také moment, od kdy je letos na obloze velmi dobře pozorovatelná Venuše. Ta je i za normálních okolností nejjasnější planetou na obloze, ale o letošním březnu je ještě zářivější, než obvykle. Vrchol její svítivosti nastane v úterý 24. března, kdy se ocitne v konkrétním úhlu od slunce, který způsobí, že bude nejlépe pozorovatelná od roku 2012 až do roku 2028. Jde tedy o jeden z nejvýznamnějších úkazů letošního roku.

Oblíbená březnová kompozice 

A to není všechno, co na obloze budete moci vidět. V ten samý den nastává nov, tedy fáze, kdy je Měsíc přikloněn k Zemi pouze neosvětlenou stranou. Bude tak možné spatřit tzv. zvířetníkové světlo, což je vlastně prach rozptýlený v okolí Slunce do disku, který můžete vidět z boku.

„Když tedy Slunce zapadne, skončí soumrak a obloha ztmavne, nad západním obzorem lze proti hvězdnému pozadí najít mlhavý kužel neostré záře. Díky sklonu ekliptiky vůči horizontu se právě v období rovnodennosti zvířetníkové světlo od obzoru nejvíce vyklání a je tudíž večer nejlépe vidět,“ uvedla v letošním výhledu astronomických jevů Česká astronomická společnost.

Podle České astronomické společnosti je zvířetníkové světlo skutečně atraktivní. „Kužel se navíc na konci března na opravdu tmavé obloze nese až k hvězdokupě Plejády a vytváří se slabým obloukem zimní Mléčné dráhy pozoruhodnou kompozici, o níž se každým rokem snaží mnoho fotografů na severní zemské polokouli s nějakou pěknou pozemskou krajinou v popředí,“ doplnila společnost.

Karanténu kvůli obloze neporušujte

I když nás ale čeká taková podívaná, situaci komplikuje vyhlášený nouzový stav, který omezuje pohyb osob. Tradičně jsou podobné jevy nejlépe pozorovatelné z odlehlých oblastí typu Beskydy nebo Jizerka, ale nyní se nedoporučuje cestovat nikam vyjma neodkladných cest za rodinou, do supermarketu nebo do zaměstnání. Proto pokud žijete ve městě, budete se muset smířit s tím, že jev možná tolik neuvidíte. Za porušování nařízení to nestojí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa