Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Opozice Babišovi znovu dala, co chtěl. Ani plný Václavák ho zatím nepoloží

Autor: Petr Holec - 
5. června 2019
06:15

Úterý bylo pořádně horké i politicky. Zatímco se na program sněmovny znovu dostal premiér Andrej Babiš, jehož viní návrh auditu Evropské komise ze střetu zájmů, zaplnila celý Václavák další demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii. Ta zatím oficiálně demonstrovala proti nové ministryni spravedlnosti za ANO Marii Benešové a Babiše měla spíš jako nepřímý hlavní terč, teď už ale míří přímo na premiéra: „Máme toho dost! Demisi!“ zní její nové heslo věnované Babišovi.

Začněme sněmovnou, jež zažila další méně důstojný den. Zpráva Evropské komise sice ještě není finální (nekomentuje ji proto zatím ani EK) a vláda k ní proto nyní vypracuje „český“ pohled na Babišův údajný střet zájmů i neoprávněné vyplácení dotací pro jeho podnikatelské impérium zaparkované kvůli „lexu Babiš“ ve svěřeneckém fondu. Opoziční poslanci ji ale přesto vzali jako hotový verdikt a pustili se do premiéra jako hladoví psi do kosti hozené do výběhu. Třeba od bývalého šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska se Babiš dozvěděl, že je „lupič“.  

Proč ne. Ostatně atak na dotace pro Agrofert patří do scénáře, jak Česko zbavit Babiše, od začátku. Poslanci jen na rozdíl od premiéra pořád většinou nepochopili, že ve sněmovně v těchto méně lyrických dnech nemluví ke kolegům v sále, ale svým voličům. Takže své projevy často zabili čísly a nekonečnými výčty, zatímco jejich hlavní terč hrál na emoce: zprávu nepopulární Evropské komise pojal jako útok Bruselu na celé Česko. A když už si i Babiš pohrál s čísly, sdělil radši lidem, že jim právě daně dotovaných firem jako Agrofert platí vše od lékaře až po důchody. Načež odjel.

Ne však na Václavák, kam podle něj lidé stejně chodí spíš „na koncerty“, ale do „práce“, jak napsal novinářům. S čísly si teď rád hraje i organizátor protibabišovských demonstrací Mikuláš Minář, jenž touží po největší demonstraci od roku 1989 a říká, že za ním stojí „půlka národa“, což zní trochu venezuelsky. Těžko říct, jestli trumfne zatím největší protivládní protest z roku 2012, kdy proti vládě ODS a TOP 09 na Václaváku demonstrovalo nějakých 120 000 lidí, a je to vlastně úplně jedno. Taková matematika v politice prostě nefunguje, jak v roce 2012 dokázal i tehdejší premiér ODS Petr Nečas.

I on demonstranty ignoroval úplně stejně jako nyní Babiš, takže jeho vládu nakonec museli položit až policejní težkooděnci. Babiš slíbil, že neodstoupí, protože nejen podle něj návrh auditu Evropské komise obsahuje spoustu faktických chyb. Vaz mu proto nyní nezlomí ani dva Václaváky plné lidí, ostatně demisi tam po něm nechtějí voliči ANO, ale opozice. „Osvobodit“ ho od funkce premiéra by ovšem mohlo, pokud by si současnou situaci jako příliš toxickou vyhodnotila i vládní ČSSD. Případně komunisti, kteří koalici drží u moci ze sněmovny. Obě strany zatím Babišovi slibují věrnost, zvlášť v ČSSD to ale po zlém debaklu v eurovolbách znovu vře.  

Pak by Babiš nejspíš padl, i kdyby se Václavák místo demonstrantů a songů Tomáše Kluse znovu zaplnil svým tradičnějším publikem, které píše zdejší příběhy normálně: tedy dealery falešného kokainu nebo nahaněči přilehlých bordelů a striptýzových barů. Jen zbývá otázka, čí by to byl nakonec vlastně nejhorší pád. Babiš jasně vyhrál poslední krajské, evropské a hlavně sněmovní volby a jak ukázaly všechny podobné kauzy včetně Čapího hnízda, podobné sněmovní akce opozice ho spíš posilují. Další ťafku ale určitě dostala sněmovna, o tom žádná.

 

Pseudodemokracie ( 17. června 2019 09:26 )

Nějak se jim toho Babiše nedaří zlikvidovat?, Citadela,
Vytahují starou kauzu víc než deset let z dob, kdy Babiš ani netušil, že bude premiérem a staví to tak, za vydatné pomoci zaprodaných novinářů, že to vyznívá, jako když to provedl v době svého premiérování. Je to jasná politická objednávka, ve které vydatně figuruje bývalý ministr Chovanec. Je to hnus a špína, která má ublížit celé Babišově rodině, neboť vědí, jak mu na ní záleži. A směšné, že nejvíc tady řve Topol? Sám zloděj a korupčník, ale s tím rozdílem, že to bylo v době jeho premiérování. Je mi z té sebranky na zvracení. Škoda, že ti lumpové nešli hned zavřít za to, co této zemi udělali. Já stojím za svým pracovitým premiérem, který mi dal naději, že v této zemi se také dá časem žít dobře a proto mu zase dám svůj hlas.

Ten_co_bude_stale ( 8. června 2019 15:29 )

Ty trosky z Vaclavaku jsou pouze tím, že se pár pitomcu buď nudí anebo chce na sebe za každou cenu upoutat pozornost,anebo mají vyplachnuté duté hlavy,,,,,vyhuleny trávou, stačilo se na ně podívat na tom Vaclavaku. Jsou to trolove kterým vadí obrovský úspěch a oblíbenost p. Babiše a jeho oblíbenost u lidí a jeho politika, která je oproti minulosti velmi, velmi, VELMI úspěšná. Fetky mají naučených pár vět, vygumovany mozeček a jako zasekla deska melou jedno a to samé stále dokola. Každý normální člověk si svůj názor udělá sám .. Jsou to škoďiči za úplatu co nemají vlastní názor, jen ten, co jim řekne špína z demožumpy a pražské kavárny . Trubky a nemakačenka z Prahy. Vlastně takové zbytečné nuly jako ta zrzava opice z Vaclavaku

e.lesanova ( 5. června 2019 16:39 )

Pan Babiš, jako kvalitní a úspěšný politik, má samozřejmě "svůj" pracovní program, což samozřejmě oranžový guru stávkujícího davu, nemůže vědět, protože ještě v životě doopravdy nepracoval...Pan Babiš byl na setkání s britskou královnou, prezidentem USA a dalšími světovými politiky...takže opravdu, ale "opravdu" nemohl přijet poslouchat omílané nesmysly na Václavák, milí demonstranti....on je totiž zvyklý celý život pracovat smysluplně, víme????

bullshit ( 5. června 2019 12:47 )

Je to otrlý komunista a cvičený agent a hned tak něco ho nerozhodí. Má to v krvi. Třeba se ale těch 70% normálních občanů co ho nevolilo dočká nápravy a tohoto vyčůránka se zbavíme. Hlavně aby také zaplatil nedozírné škody co republice s Ovarem uštědřil. Jednou to bude černá kapitola historie.

bleskovka ( 5. června 2019 12:07 )

Kdyby tam byli komunisti,tak by tady nebyli bezdomovci a kvalitní potraviny,ne chemické produkty EU.

Zobrazit celou diskusi