Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: Babiš ujel opozici do Bratislavy. Srážce s Maláčovou kvůli důchodům ale neujede

Autor: Petr Holec - 
26. dubna 2019
05:10

Opozice povýšila boj s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem na bizarní frašku. Zatímco doteď se ve Sněmovně aspoň napadali face to face, naposled se hlavně poslanci ODS, TOP 09, Pirátů a lidovců prali jen s Babišovým duchem. Premiér totiž na mimořádné schůzi Sněmovny svolané právě kvůli němu chyběl, když odjel na setkání visegrádské čtyřky v Bratislavě. Ve Sněmovně to byl další plodný den.

ODS, TOP 09, Piráti a lidovci chtěli s premiérem řešit jeho údajný střet zájmů, zprávu NKÚ a taky státní rozpočet a důchodovou reformu. Například podle Miroslava Kalouska totiž vláda „ani nenaznačuje“, jak chce důchodovou reformu řešit. A podobně to vidí i ODS. Podle jejího šéfa Petra Fialy by vláda měla do konce června předložit řešení, jak bude důchodová reforma vypadat.

„Uvědomte si, že uplyne pár měsíců a máme za sebou půlku volebního období. V tomto období se většinou přijímají těžší rozhodnutí. Vláda nepřijala žádné těžší reformní rozhodnutí,“ řekl Fiala. Bude to proto nejspíš horký přelom jara a léta. Vláda má důchodovou reformu ve svém programovém prohlášení, zatím ji ale nahradila pouhým zvyšováním důchodů, naposled zhruba o 900 korun měsíčně. To ovšem není reforma: ANO s ČSSD prostě jen vzaly víc peněz z peněženky, která brzy bude stále prázdnější.

Propočty resortů práce a financí i Národní rozpočtové rady totiž ukazují, že bez zásadní reformy financování důchodů nebude penzijní soustava v budoucna udržitelná. Zdroje tu už prostě nebudou, řečeno s Vladimírem Špidlou. Po sporech o rodičovskou, zálohované výživné nebo výši minimální mzdy tak vládu ANO a ČSSD čeká bitva o další sociální dávku – důchody. A zvlášť, když ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová nedávno řekla, že Česko vlastně žádnou důchodovou reformu nepotřebuje, protože je tohle slovo „zprofanované“. Podle Maláčové stačí „postupné kroky“ a hlavně odstranění rozdílů mezi důchody mužů a žen. Slovo reforma by proto neměla používat ani nová vládní komise pro důchodovou reformu, což je doporučení hodné populárního satirického seriálu Jistě, pane ministře.

Důchodová reforma určitě zprofanovaná je, žádnou udržitelnou totiž nedokázala prosadit žádná vláda. A předchozí vládní komise pro důchodovou reformu vedená Martinem Potůčkem se před časem příznačně rozpustila s moudrým doporučením, ať s konkrétní důchodovou reformou přijde až nová komise. Jenže Babiš nedávno řekl, že mu „kosmetický“ přístup Maláčové nestačí. Chce se inspirovat v anglosaských zemích a například současný třetí pilíř penzijního připojištění posílit o příspěvky zaměstnavatelů i výraznější podporu státu.

Pokud tedy chce vláda splnit vlastní programové prohlášení, jak Babiš často rád připomíná, padne mezi ním a Maláčovou už brzy znovu kosa na kámen. V předchozí vládě totiž ČSSD před důchodovou reformou ještě utekla tím, že nechala s pomocí lidovců zastropovat věk odchodu do důchodu na 65 let. To by podle některých vládních propočtů mohlo znamenat i to, že v roce 2060, tedy po odchodu silných ročníků do důchodu, bude náš důchodový účet zdobit manko přes 170 miliard korun. Pak už bude na reformu trochu pozdě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ktpetr ( 26. dubna 2019 11:55 )

-=Najděte nahe zeny ve vašem městě zde : til.pw/nahe

marmat ( 26. dubna 2019 11:01 )

NĚJAKOU DISKUZÍ NEDISPONUJETE ?????????????????

marmat ( 26. dubna 2019 10:59 )

vont: Tyto zaříkávací mantry,intriky, lži, omleté až do úmoru autorů mají JEDINÝ efekt -zvyšují preference ANO....Lidi nikdy"nebaštili udavače a křiváky....Mně jich líto není!Dopadnou podle hesla/přísloví:"každý svého štěstí strůjcem"!

vont ( 26. dubna 2019 10:56 )

zdenek43, co to tady meleš za krávoviny!? 👎🏾

marmat ( 26. dubna 2019 10:54 )

petr12: Tato zatím poslední ukázka Chobotnice je skandální ....Mají nás za trubky???

Zobrazit celou diskusi