Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: ODS „zatípla“ svou volební kometu. Klaus ml. ji bude ještě bolet

Autor: Petr Holec - 
17. března 2019
07:20

Ještě před rokem a půl byl Václav Klaus mladší volební kometou a budoucností ODS. V Praze skočil do Sněmovny jako jednička až z třetího místa kandidátky a jen šéf ANO Andrej Babiš dostal víc preferenčních hlasů než on. Šéf ODS Petr Fiala by si před ním měl radši krýt záda, říkalo se. Teď je má přikryté, zatímco Klaus mladší je stranickou minulostí. ODS založená jeho otcem, bývalým premiérem i prezidentem Václavem Klausem, ho vyškrtla ze svých řad.

Poslední kapkou bylo, když Klaus mladší přirovnal schvalování legislativy EU k výběru židovských transportů do nacistických koncentráků. A taky když záhy prasklo, že i plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU přirovnal k Hitlerovu Mein Kampfu. Těžko říct, co bývalý učitel čte po večerech. Klaus mladší se prostě lehce opil vlastní popularitou a začal se politicky i mentálně nebezpečně osvobozovat od vlastní strany, což nikdy nekončí dobře.

Navíc zapomněl na loajalitu, nejvyšší politickou měnu: od sněmovních voleb jeho politické působení připomíná spíš krizi středního věku než příslušnost ke konzervativní straně. Ostatně blíž než k ODS má Klaus mladší poslední dobou k SPD, jež má přece jen trochu jinou DNA. I ODS sice umí tvrdit nacionalistickou notu, její příznivci ale pořád ještě nekácí stromy na koleje vlaků jako důchodce a fanoušek SPD Jaromír Balda, aby nás ochránili od imaginárních migrantů.

Klaus mladší podpořil v senátních volbách kandidáta SPD Ladislava Jakla, stejně jako její šéf Tomio Okamura nás vyvádí z EU a na bizarních akcích Českého svazu bojovníků za svobodu, který rozdává metály komunistickým mlátičkám, řeční s volebním lídrem SPD Ivanem Davidem. Tohle nemohlo v ODS procházet ani synovi jejího zakladatele. Ostatně ke konzervatismu patří i ctění tradic, ne? Tohle ale byla obyčejná anarchie řízená egem.

Syn se tak nyní vrací k tátovi. Klause mladšího totiž hned podpořil Klaus starší, který definitivně „pohřbil“ ODS a syna vyzval k založení nové strany. Oba si taky pohrávají s příští prezidentskou kandidaturou. Přesto bude Klaus mladší ODS ještě bolet. Těsně před jeho vyloučením někdo vypustil do médií průzkum ODS, z nějž vyplývá veřejně známá věc: syna zakladatele strany zná i díky jeho provokacím mnohem víc lidí než jejího současného a méně výrazného šéfa Fialu. A taky mu jich víc důvěřuje, i když nejen na facebooku pálí od boku hůř než Okamura.

Klaus mladší možná mentálně propadl do SPD, v posledních sněmovních volbách ale uspěl v Praze, volební baště ODS. Ta možná není „mrtvá“, jak o ní říká Klaus, pořád ale zůstává na třetině svých někdejších volebních zisků. A její comeback, který tak rád stále slaví Fiala, se zasekl; strana se přetahuje s Piráty o druhé místo za ANO, její preference ale stagnují. A to v politice nikdy nevěstí nic dobrého. Ve vzduchu obvykle visí další překvapení.

Fiala se teď sice zbavil Klause mladšího, jenž mu „kryl záda“ podobně oddaně jako nedávno v ČSSD Milan Chovanec Bohuslavu Sobotkovi, jehož nahradil ve funkci, zakrátko by ale mohla skončit i jeho éra. Klaus mladší chtěl jít do vládní koalice s ANO, na rozdíl od Fialy neviděl smysl v osmiletém opozičním detoxu. Nejen jemu to nevyšlo, k potřebné většině chybělo pár hlasů. Česko nyní čekají každý rok volby a po éře Klause mladšího by v ODS mohla skončit i éra Fialy.

mdada49 ( 19. března 2019 15:45 )

Jenom největší hlupák a pablb se může druhým posmívat za jakékoliv tělesné postižení.

anna1234 ( 17. března 2019 17:04 )

.. jestli je to názor, který popírá některý ze zásadních bodů programu strany, tak ten člověk v ní nemá co dělat. A je jedno jestli je to Klaus nebo někdo jiný. Zachovala by se tak každá strana!! Ale asi žádná strana nevyhodí člena za vyfocené přirození nebo ukradenou propisku. Teď zase vyběhla fotka, na které Vondráček hrál a zpíval na stole, taky ho ze strany nevyhodili. Navíc by to byla podle mně blbost.

1pravda1 ( 17. března 2019 16:31 )

A proč jste ODS nevyloučili Klause staršího, když ostudně kradl v zahraničí a Topolánka, jehož nahé přirození jsme si mohli prohlédnout v zahraničním tisku při návštěvě Berlusconiho, - ostuda premiéra za ODS! A co Pavel Novotný, největší hulvát všech dob - tak toho držíte jako starostu za ODS. ODS JE PROSTĚ NEVOLITELNÁ STRANA, NEVYHAZUJÍ SE ZLODĚJI A HULVÁTI, ALE TI, CO MAJÍ JINÝ NÁZOR.

1pravda1 ( 17. března 2019 16:24 )

ODS se stala s Udženijou, oběma Klausy, Langerem, Němcovou, Bendou a dalšími naprosto směšnou stranou. Vyhození Klause ml. ji oslabí, neboť to už poznal Sobotka, kdo nesnese oponenty, ten končí. ODS klesne tak na 9% a Klaus ml. nemá šanci se s jakoukoliv svojí stranou a nedejbože stranou tatíka dostat do sněmovny, lidé mají paměť. Párkrát si ještě zažvaní a další volby do sněmovny - oslabená ODS a Klaus ml. NIC. - ten člověk nemá žádné charisma - ani té tenisové rakety svého otce - ještě vlastně jediná možnost, rychle někam na kandidátku do EU, než to vychladne, že je proti EU.

kukuku ( 17. března 2019 16:00 )

Kdo je schopen pochopit jeho výrok, bere to jako stručné a výstižné vyjádření pravdy. Ale pro každý výrok se najde podle jeho složitosti skupina těch, pro které bude výrok nepochopitelný - jako tento Klasusův výrok pro Tebe.

Zobrazit celou diskusi