Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odhalení smrtícího metylu v dalších vzorcích! V lahvích od oficiálních výrobců

Jeden z nechvalně známých tuzemáků, ve kterém našla inspekce smrtící metanol
Jeden z nechvalně známých tuzemáků, ve kterém našla inspekce smrtící metanol  (Autor: Blesk - Slávka Červená)
Autor: Slávka Červená - 
31. října 2012
20:14

Inspektoři se nestačili divit, kolik se našlo v obchodech pančovaného alkoholu s etiketami oficiálních výrobců! Smrtící dávky metanolu byly potvrzeny i v dalších třech vzorcích, odebraných z nelegálního skladu společnosti Verdana ve Zlíně.

Z utajeného skladu firmy Verdana v areálu bývalého Svitu ve Zlíně, jde již o sedmý vzorek, který obsahoval 50% metanolu. Vždy se jednalo o rum a vodku. Lahve byly přitom opatřeny i kolky.

„U 12 dalších vzorků z celé republiky byly naměřeny nadlimitní hodnoty metanolu v koncentraci 120 – 4251 mg/l absolutního alkoholu. Ty by však akutně životy lidí neohrozily,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně Pavel Kopřiva.

Metyl našli i v lahvích s etiketami oficiálních výrobců!

Inspektoři prověřili zboží v bezmála 30 tisících prodejnách v celém Česku. Alarmující je, že u 28 vzorků lihovin je podle analýz zřejmé, že byly pančované! Přitom na nich byly etikety sedmi oficiálních výrobců.

„Byla tam přítomnost denaturačních činidel a ta jsou povinnou příměsí lihu určeného k průmyslovému využití,“ vysvětlil Kopřiva. Podle jeho slov alkohol pochází s největší pravděpodobností z nelegální výroby s cílem daňového úniku.

Denaturační činidla znemožňují zpracování tohoto lihu v potravinářství - látka se po smíchání stane nekonzumovatelnou. „Denaturovaný líh není na rozdíl od lihu potravinářského zatížen spotřební daní, a proto ho někteří výrobci nelegálního alkoholu používají k výrobě lihovin tak, že z něj chemickou cestou činidla z větší části odstraní. Toto inspekce sleduje a informace předává k došetření státním orgánům s příslušnými kompetencemi,“ dodal Kopřiva.

Na seznamu nevyhovujujících produktů jsou mimo jiné:

Tuzemák 40%  z Vapa Drink, Prémium borovička Milan Kwaczek.

Vodka Drinks trade s.r.o., Lhotka

AB Style Vodka jemná 40% Frýdek-Místek     

Tuzemský Pirát 37,5% obj., v pětilitrovém balení, likérka M.K. Iglov a další

 

 

 

 

lynx ( 7. listopadu 2012 17:18 )

No, ještě že ho nenašli v mé oblíbené Chevas Regal.

henes ( 4. listopadu 2012 14:00 )

ariatutti. kráv.a která tady opruzuje,zablokovat...

bome ( 1. listopadu 2012 00:56 )

Denaturacni cinidla nejsou nijak skodliva a navic pri denaturaci (znehodnoceni) je vzdy pritomen celnik a temer vzdy se pouziva cinidel, ktere nejsou mastna tudiz jdou bud odfiltrovat a nebo jde pachut odstranit a spokojeny celnik pote odchazi zakoupit zajezd pro rodinu ci novy vuz, protoze on vybere cinidlo ze seznamu doporucenych, jak jednoduche a stale jiz nekolik desitek let stejne....

tokarev ( 31. října 2012 21:58 )

Kolik ti platí za to propagování takové blbosti na diskuzích Blesku,asi dost že tu otravuješ.

kdoasi ( 31. října 2012 21:14 )

Vyfič ty krá*vo pitomá!

Zobrazit celou diskusi