Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Další elektrárná pouští radioaktivitu do moře

Autor: ČTK, shp - 
8. dubna 2011
10:59

Japonsko, které zdevastovalo zemětřesení i vlna tsunami, ve čtvrtek postihly další otřesy. Ty dosahovaly síly přes sedm stupňů Richterovy škály. Na severovýchodě země si vyžádaly tři oběti a nejméně 140 zraněných. Radioaktivní voda unikla do moře navíc z další jaderné elektrárny.

V zemi vycházejícího slunce nepovolují navíc obavy z radiace. V jaderné elektrárně Oginawa byl zaznamenám únik radioaktivní vody z nádrží pro dezaktivaci paliva. Ten se podařilo dokonce vyfotografovat! Na konstrukcích reaktoru elektrárny bylo zaznamenány anomálie.

Úroveň radioaktivity zatím nepřekračuje předepsaný limit. Z nádrží na dezaktivaci paliva druhého reaktoru ale unikla i voda. Ta byla dokonce objevena v několika patrech dalších jednotekí. Struktura elektrárny nebyla ale naštěstí poškozena.

Zařízení bylo odstaveno po katastrofálním zemětřesení z 11. března. Palivo, které je v něm, však musí být neustále chlazeno. „Poničená jaderná elektrárna Fukušima ležící ve stejnojmenné prefektuře neutrpěla novými otřesy žádné další škody,“ ujistil provozovatel elektrárny, společnost TEPCO.

Mnoho Japonců ale vládě nedůvěřuje. Dobře si pamatují, jak je ujišťovala, že havárie ve Fukušimě není vážná. O týden později pak byla nucena přiznat, že situaci nezvládá a požádala o zahraniční pomoc. S následky se nakonec bude Japonsko vypořádávat po desítky let.

Ohnisko otřesů o síle 7,1 stupně Richtera leželo podle amerického seismologického střediska v hloubce kolem 40 kilometrů v prefektuře Mijagi, 66 kilometrů východně od města Sendai, které zdevastovalo už zemětřesení z 11. března. Japonská metropole Tokio leží ve vzdálenosti kolem 330 kilometrů. Nové zemětřesení kromě toho způsobilo několik požárů a ve městě Sendai narušilo mimo jiné rozvod plynu.

rampl ( 9. dubna 2011 20:50 )

Naše modrá planeta to ani nezaznamená.Vždyt na území ČR vyšší přirozené radioaktivní pozadí než dva kilometry od Fukušimy.A radioaktivní jod který se dostaly do moře se do půl roku sám rozpadne.

joanna5 ( 8. dubna 2011 18:59 )

oprava - žádnou

joanna5 ( 8. dubna 2011 18:58 )

bysme jim meli dat, a to poradnou - panove a damy

palko1961 ( 8. dubna 2011 14:30 )

pro nasi modrou planetu vubec dobre !

pata.patocka ( 8. dubna 2011 14:09 )

A není to nebezpečné, když radioaktivní voda teče do moř? to chtějí zahubit všechny živé tvory v moři... nehoráznost... kam pak budu jezdit na dovolenou? Měli by to zajistit jinak a ne tímto způseb... je to neskutečné... nevím jak, ale takhle by to neměli dělat...

Zobrazit celou diskusi