Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čtenáři Blesku: Chceme pracovat ve Fukušimě!

Autor: INT, shp, mivrk - 
7. dubna 2011
05:01

Práce v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 obnáší pravidelnou dávku radiace, pravděpodobně brzké úmrtí, ale i plat 85 tisíc Kč na hodinu. Se zájmem o tuto sebevražednou misi se deníku Blesk ozvalo několik Čechů. Co vede tyto lidi, aby se vydali do země vycházejícího slunce za téměř jistou smrtí?

Mluvčí TEPCO uvedl, že úsilí zastavit únik radioaktivní vody za použití 1500 litrů »tekutého skla« a dalších látek bylo zřejmě úspěšné.

Dobrovolníci pro práci ve Fukušimě budou ale i nadále potřeba. Češi se však do práce v ozářeném prostředí hrnout nemusí. Přijati nebudou. „TEPCO nabízí tuto práci v jaderné elektrárně pouze lidem, kteří s ní mají již zkušenosti. V žádném případě ji nenabízí řadovým japonským občanům, stejně tak ne Čechům,“ řekl Blesku Kohei Tsukamoto z japonského kulturního a informačního centra Velvyslanectví Japonska v ČR.

Musím uživit pět dětí...

Anketa:

1. Kolik vám je let? Odkud jste? Co děláte?

2. Co vás k nápadu pracovat ve Fukušimě vede?

3. Víte vůbec, co se tam v současné době děje a jak je situace nebezpečná?

4. Pomáhal byste i v případě, že by to bylo bez finanční odměny?

5. Nevadilo by vám, že je tam tak silné záření, že byste po návratu z Japonska pravděpodobně brzy zemřel?

6. Co na váš nápad říká rodina či přátelé?

Štefan Pecha

1. 45, Uherské Hradiště, zemní práce

Štefan chce jet do nemocnice Štefan chce jet do nemocnice | Foto čtenáře

2. Mám pět dětí, které musím živit. Nepracuji navíc každý den. Chtěl jsem je zabezpečit pro život.

3. Ano, vím.

4. Kdybych tam už byl, tak ano.

5. Ano vadilo, ale kvůli dětem bych do toho šel.

6. Ještě jsem o tom nikomu neřekl.

Lumír Sroka

1. 59, Ostrava, vlastní firmu na náhradní díly pro auta

2. Jsem unavený politickou situací. Když v novinách vidím Kalouska, Johna a další a čtu, co vymýšlejí za ekonomické hovadiny, je mi z toho zle. Podle nich dostanu důchod až bůhvíkdy. Na invalidní nemám nárok a pod mostem zůstat nechci. Takže peníze. V říjnu mám 60 let a jestli umřu, nebo ne, to už mi je teď jedno. Mám umřít tady v Ostravě na rakovinu plic, nebo v Japonsku na ozáření? Ale rád pomůžu. Chtěl bych se pokusit zachránit lidi.

3. Něco jsem o tom četl. Vím, že dostanu nějaký speciální brýle, supermaskáče… A to že za pár měsíců umřu? S tím počítám.

4. Zdarma určitě ne, je to o penězích.

5. Předpokládám, že už se z té elektrárny nevrátím. Dokážu si představit, že bych byl pohřben v Japonsku.

6. Kamarád, který dělá u pohřební služby, říká, že jsem idiot. Původně jsem ho chtěl vzít s sebou, ale prý se mnou nepojede. Jedna z mých milenek si myslí, že je to perfektní nápad. Další mé milenky mi nadávaly…

Tomáš Jurina

1. Je mi 29 let, pocházím ze Stříbra u Plzně a pracuji jako řidič kamionu.

2. Chtěl bych těm lidem v Japonsku pomoct a taky ty peníze byly lákavé.

3. To vím, ale předpokládám, že bych dostal ochranný oblek, který by mě dostatečně ochránil.

4. Ano, asi bych do toho šel. Aspoň bych se podíval do Japonska.

5. Nevím přesně, jak silné záření tam je. Pokud by to bylo opravdu životu nebezpečné, nejel bych tam.

6. Říkají, že je to divné. Ale zatím jsem svůj nápad prozradil opravdu jen pár lidem.

martin.char ( 13. dubna 2011 12:54 )

téže souhlasím

martin.char ( 13. dubna 2011 12:53 )

co k tomu dodat sice je mi 27 ale jsem i tak nějak rozhodnut tam jít,tady v čechách to stojí víte za co.jak koukam na tu politiku tak tady budem jen platit a oni nás vykořistovat.za ty peníze bych tam šel,alespon se budu dřít za lepší peníze než tady za 2 roky trpět pod mostem.za komunistu bylo daleko líp sice rozkrádali ale nikomu nic nechbělo ale ty naši politici rozkradli během 10-ti let a rozprodali co mohli obyčejní lidi tady budou jen dřít a vydělávat na ty co jsou u koryt. když to člověk vydí jak tam nic nedelaj a berou takový peníze tak to je vzít klacek a pomlátit!k čemu mají 150 000Kč měsíčně když cesty diety atd jim platí každej danovej poplatník. makám jak barevnej ve fabrice za necelou desetinu jejich platu servanej každej den,to radši zařvu tamhle v japonsku a vím že aspon sourozenci aj rodiče nebudou muset počítat každou korunu,jelikož invalidum seberou co mužou a ještě je chcou vyhnat do práce.když se podívám jak kamarád se stará o manželku která je na vozíčku nedokáže se postart sama o sebe a seberou ji peníze a ještě jsou drzí říct že sama se dopraví do nemocnice,prý doprovod nepotřebuje.tohle jen díky naší politice.kdyby byla možnost šel bych tam sice vím že do roka zakukám ale aspon za lepší plat než tady

martin1217 ( 8. dubna 2011 02:17 )

Co asi muze vest tyto lidi, za temer jistou smrti ? Pravde podobne asi to ze je Ceska repulika neumi socialne zabezpecit. Neumi zajistit praci, bydleni a dustojny duchod. Predevsim ale zkorumpovany hyjenizmus ktery je predni vlastnosti u 80% predstavitelu statu. NEMAM SNAD PRAVDU ?

siroky11 ( 7. dubna 2011 10:19 )

souhlasím

siroky11 ( 7. dubna 2011 10:17 )

Co vede tyto lidi, aby se vydali do země vycházejícího slunce za téměř jistou smrtí? Vláda ODS v tomto Kocourkově!

Zobrazit celou diskusi