Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

EU neuznala výsledek voleb v Bělorusku. „Jsme na vaší straně,“ vzkazuje demonstrantům

Aktualizováno -
19. srpna 2020
16:27
Autor: ČTK - 
19. srpna 2020
16:05

Evropská unie soudí, že prezidentské volby v Bělorusku nebyly ani svobodné, ani spravedlivé, a proto neuznává jejich výsledek. Uvedl to předseda Evropské rady Charles Michel po dnešním mimořádném summitu špiček „sedmadvacítky“, který se konal prostřednictvím videokonference.

„Jsme na vaší straně,“ vzkázal Michel podle agentury Reuters demonstrantům v Bělorusku, kteří žádají odchod autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zároveň vyzval běloruské úřady k ukončení násilí a k zevrubnému vyšetření násilností při potlačování protestů. Na dotaz novinářů ohledně ruské role Michel prohlásil, že o osudu Běloruska se musí rozhodnout v Bělorusku, a ne v Bruselu či Moskvě.

Šéfové států a vlád „sedmadvacítky“ se shodli, že v Bělorusku jsou nezbytně nutné nové prezidentské volby, uvedl po summitu litevský prezident Gitanas Nauséda, jehož země nyní hostí vůdkyni běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou. „Jednání se vyznačovalo jednomyslností. Všichni uznali, že výsledky voleb byly zfalšovány. Volby nebyly svobodné a nemohou být uznány. Je nezbytné vytvořit podmínky pro uspořádání nových voleb,“ uvedl Nauséda podle agentury TASS.

Sankce proti Bělorusku

Michel také potvrdil, že EU brzy přijme sankce vůči „značnému počtu“ běloruských představitelů, odpovědným za zfalšování voleb a za porušování lidských práv při potlačování protestů, při kterých nejméně tři lidé přišli o život a tisíce osob zadržela policie.

Evropská komise podle slov své předsedkyně Ursuly von der Leyenové podpoří Bělorusy 53 miliony eur (asi 1,4 miliardy Kč). Tato suma pomůže občanské společnosti, obětem pronásledování a také boji proti šíření nákazy koronavirem.

Video  "Katastrofa." Babiše děsí dění v Bělorusku, kam za totáče vozil čpavek.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Demonstrace pokračují už 11. den

V Bělorusku jedenáctým dnem pokračují demonstrace proti výsledku prezidentských voleb z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Alexandr Lukašenko, vládnoucí zemi už od roku 1994. Demonstranti pokládají tento výsledek za zfalšovaný a vyzývají Lukašenka k odstoupení. Lukašenkova soupeřka Cichanouská ještě před summitem vyzvala EU, aby výsledek voleb neuznala, zatímco Lukašenko poradil západním vůdcům, aby se starali o problémy vlastních zemí.

Omasta ( 21. srpna 2020 14:29 )

Ano, všechno co jsem napsal, je vysoce pravděpodobné. Babiš by musel být blázen, aby nerozkrál přerozdělované náhrady, když už je vytáhl z lidí. Tak uvažuj hlavou!. Kdyby Babiš nechtěl rozkrádat náhrady za ušlý zisk, tak by především zařídil, že podnikatelům ušlý zisk nebude vznikat.
To znamená neškodit podnikatelům negativní koroinavirovou reklamou,
přestat testovat lidi,
přestat je dávat do karantény
udělat vše proto, aby se infekce volně šířila a obyvatelstvo
se urychleně nakazilo.
Dokud nebudou všichni nakažení, nemocní nebo mrtví, stále se budou v novinách a televizi objevovat přehnané zprávy o koronaviru, to samozřejmě poškozuje cestovní ruch. Když se neví o nakažených, je klid.

MAMKA2316 ( 21. srpna 2020 09:39 )

UŽ JSTE SE PROBUDIL ??NEBO JSTE PRAVIČÁK S PRAHY ???KDO ROZKRADL A VYTUNELOVAL TUTO ZEMI ???? KDO VYTVOŘIL TY ZÁKONY ??ASI PRAVICE S ČSSD TAK CO TU MELETE O BABIŠOVI????VŠEM POLITIKUM CO ODSOUHLAJSILI UDAJNOU PŮJČKU 360 MILIARD S DŮCHODOVÉHO FONDU BYCH ZABAVIL VEŠKERÝ MAJETEK A POSLAL JE ASI DO ŽALÁŘE


-

MAMKA2316 ( 21. srpna 2020 09:34 )

Jaky je rozdíl mezi Katalanském a Běloruskem ????Jaky je rozdíl mezi Salvinim KTERÝ CHRÁNIL SVÉ HRANICE A HROZÍ MU 15 LET VĚZENÍ A DEMONSTRANTY CO PODPALUJI V ITÁLII AUTA RABUJI OBCHODY ???? VELKÉ MIGRANTI NEJSOU ZA SPŮSOBENÉ ŠKODY TRESTÁNI !§A KDYŽ TAK SMĚŠNÝMI TRESTY

t.novak ( 20. srpna 2020 08:37 )

Bylo by skvělé, kdyby mohli bělorusové, už konečně, žít ve svobodě, demokracii a měli se tak dobře, jako my👍 Také jsme si tím prošli, od rudé hrůzovlády k dnešní prosperitě👍

Omasta ( 20. srpna 2020 04:36 )

EU nemá žádné oprávnění škodit 80% občanůn Běloruska, kteří si Lukašenka zvolili a přejí si, aby ukončil chaos.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa