Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mladíka ubili k smrti? Protesty mají další oběť, Lukašenko však policisty vyznamenal

Aktualizováno -
18. srpna 2020
17:17
Autor: ČTK - 
18. srpna 2020
14:37

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko udělil medaile více než 300 pracovníkům ministerstva vnitra „za bezchybnou službu“, informuje agentura Interfax. Podle internetového portálu Novaja gazeta jsou mezi vyznamenanými kromě policistů také řidiči policejních antonů a představitelé speciálních sil OMON. Všichni se podíleli na tvrdém zásahu proti demonstrantům, kteří protestují proti výsledku prezidentských voleb. Úřady dnes potvrdily, že nepokoje si vyžádaly třetí oběť. Podle opozičního serveru nelze vyloučit, že mrtvý mladík byl zbit do smrti.

Protesty vypukly po vyhlášení odhadů výsledků prezidentských voleb z 9. srpna, podle kterých opět zvítězil dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko. Nejméně tři lidé v souvislosti s protesty zemřeli, stovky utrpěly zranění a přibližně 7000 dalších osob bylo zatčeno. Zadržení lidé, z nichž část už byla propuštěna, si stěžují na tvrdé zacházení, kruté bití, ponižování a výhrůžky. Interfax uvedl, že u 80 zatčených není známo, kde se nacházejí.

Stávkují horníci i novináři

Informace o protestujících, kteří byli zadrženi mezi 10. a 16. srpnem, lze nyní hledat na novém internetovém portálu. Jeho iniciátoři si přejí podle serveru Novaja gazeta zůstat v anonymitě.

Ke stávkujícím podnikům se připojili zaměstnanci důlního podniku Belaruskalij, informuje agentura TASS. Podle zpravodajského portálu Tut.by stávkují také někteří zaměstnanci Běloruského rozhlasu. Mezi nimi jsou spolupracovníci stanic Stalica a Belarus a zvukaři, kteří mají na starosti všechny stanice rozhlasu.

Narozeninové přání pro zadrženého aktivistu

U příležitosti 42. narozenin opozičního aktivisty Sjarheje Cichanouského se mnoho lidí shromáždilo před vyšetřovací vazbou, kde se Cichanouski nachází, a skandovalo narozeninové přání. Cichanouského policie zadržela 31. května během akce, při níž se sbíraly podpisy na podporu kandidatury jeho manželky Svjatlany Cichanouské. Svoji ženu se aktivista ve volbách rozhodl podpořit poté, co jeho vlastní přihláška byla zamítnuta. Sama Cichanouská uveřejnila nové video, ve kterém hovoří o tom, že její manžel byl zadržen na základě vykonstruovaného obvinění.

Stovky lidí se podle Reuters shromáždily v Minsku před Národním akademickým divadlem, jehož ředitel byl zbaven funkce kvůli tomu, že vyjádřil podporu protestnímu hnutí. Soubor divadla ministra kultury varoval, že pokud sesazenému řediteli funkci opět nenabídne, budou zaměstnanci sabotovat nadcházející divadelní sezonu.

První zasedání rady

Rovněž v úterý se má podle agentury Reuters sejít nově vytvořená koordinační rada, jejíž vznik inicioval štáb Cichanouské s cílem zprostředkovat předání moci v zemi. Mezi členy rady jsou například vedoucí volebního štábu opozičního kandidáta Viktara Babaryky Maryja Kalesnikavová nebo držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová.

Lukašenko dnes označil vytvoření opoziční rady za pokus o převzetí moci. „Tento prvek je pokusem ukonejšit úřady a zejména silové složky: 'Jsme pokojní, jsme hodní, chápejte, že už nechceme střety.' Ale je to zástěrka. Pokud se podíváte za ni, uvidíte, co se děje,“ řekl prezident o vytvoření koordinační rady.

„Požadují, aby se jim předala moc. To hodnotíme jednoznačně: je to pokus chopit se moci se všemi z toho pramenícími důsledky. Proto chci varovat ty, kteří do tohoto štábu vstoupili, že přijmeme odpovídající opatření. Ale výlučně v souladu s ústavou a zákony. A máme těchto opatření dost, aby horké hlavy vychladly,“ varoval Lukašenko. Koordinační radu podle něj tvoří bývalí hodnostáři, kteří kdysi pobývali „u koryta“ a zahořkli, a „otevření nacisté“.

Mladíka zbili do smrti?

Za „podivné“ označil opoziční server Belarusskij partizan prohlášení mluvčí ministerstva vnitra, podle které ještě 16. srpna v Minsku přišel o život devatenáctiletý demonstrant. Prý na něj najel osobní automobil, když v noci kráčel po vozovce. „Nelze vyloučit, že mladík byl dříve zadržen a zemřel v důsledku bití, a tak jej vyhodili na ulici, aby se tak pokusili zbavit odpovědnosti,“ poznamenal portál.

Úřady před tím potvrdily smrt dvou lidí během protestů, jejich jména neuvedly. Jeden z nich podle ministerstva vnitra přišel o život při výbuchu improvizované bomby, kterou se prý pokoušel hodit na policisty. Ale podle videa, zveřejněného na sociálních sítí, měl demonstrant prázdné ruce, poznamenal list Vedomosti.

poky-f ( 19. srpna 2020 17:00 )

poky-f ( 19. srpna 2020 16:59 )

PEYOTL .....jdi se léčit !!

zada ( 18. srpna 2020 16:48 )

novinářům nevěřím už ani slovo, lžou stále, tak proč jim věřit....

zada ( 18. srpna 2020 16:44 )

proč? protože amíci (vč. nato,eu) potřebují základnu u Ruska, a nějací lidé ať nazhápadě či na východě je nezajímají!!!!!! to není o svobodě, nýbrž o území, nerostném bohatství a skrytém otrokářství lidí. Zdar!

e.lesanova ( 18. srpna 2020 16:11 )

Kdo ví, jak se "dělá převrat" či revoluce, toho na té mediální masáži, tlaku EU, USA, neziskovek, opozice a řevu zmanipulovaného stáda, nemůže moc věcí překvapit. To "nejhorší",co mohl Lukašenko této sešlosti udělat, je souhlas s opakováním voleb, To se nehodí, proti výsledku těch nynějších nejsou důkazy a druhé by "mohly" dopadnout obdobně..Je potřeba útočit ze všech stran, aby odstoupil, aby mohly začít řádit dle svého, mít vlastní, poslušnou osobu v čele státu..Situace by se dala vyřešit v klidu a rozumně, bez vměšování se do suverenity Běloruska, ale to asi není v hlavním zájmu "Západu"

Zobrazit celou diskusi