Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lukašenkova rivalka z úkrytu v zahraničí: Chce policii na straně demonstrantů i nové volby

Autor: ČTK - 
17. srpna 2020
08:43

Běloruská opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská dnes prohlásila, že je připravená převzít zodpovědnost a postavit se do čela národa. Bělorusko by podle jejích slov mělo co nejrychleji připravit právní rámec pro nové spravedlivé prezidentské volby.

„Všichni se chceme dostat z tohoto nekonečného kruhu, ve kterém jsme se ocitli před 26 lety. Jsem připravena převzít odpovědnost a v tomto období jednat jako národní vůdce, aby se země uklidnila,“ uvedla Cichanouská ve videonahrávce, kterou zveřejnila dnes ráno.

„Propustíme všechny politické vězně a co nejdříve připravíme legislativní rámec a podmínky pro uspořádání nových prezidentských voleb. Skutečné, spravedlivé a transparentní volby, které světové společenství přijme bez výhrad,“ dodala.

Ve svém prohlášení se také obrátila na bezpečnostní síly země, které v minulých dnech vůči protestujícím zasahovaly velmi tvrdým způsobem. Policisty vyzvala, aby přešli na stranu demonstrantů.

„Chci oslovit všechny, kdo nyní slouží v uniformě. Bělorusové jsou lidé, kteří nepřijímají násilí, Bělorusové jsou velkorysí a spravedliví. A pokud se rozhodnete neuposlechnout rozkazy a přejdete na stranu lidí, odpustí vám, podpoří vás, a v budoucnu vám nebudou nic vyčítat,“ řekla Cichanouská.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

„Koneckonců všichni tvoříme jeden celek. Jsme Bělorusové. Nemáme právo zvednout proti sobě ruku,“ dodala a ocenila odvahu obyvatel své země.

„Bělorusové dnes ukazují zázraky hrdinství, solidarity a slušnosti. Čas od času předvádíme světu svou oddanost myšlenkám nenásilného odporu a tím dokazujeme, že pravda není na straně síly - pravda na straně statečnosti, poctivosti, slušnosti a odvahy,“ řekla.

Podle oficiálních výsledků v běloruských prezidentských volbách 9. srpna získal dosavadní prezident Alexandr Lukašenko 80,1 procenta hlasů, Cichanouská skončila s 10,1 procenta hlasů. Lukašenkovo vítězství však zpochybňuje jak opozice, tak široká veřejnost a zemí již týden zmítají masové protesty. Cichanouská se uchýlila do Litvy kvůli obavám o svou bezpečnost, a zřejmě i pod nátlakem bezpečnostních sil.

Video  "Katastrofa." Babiše děsí dění v Bělorusku, kam za totáče vozil čpavek  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

poky-f ( 17. srpna 2020 21:08 )

panda82 ( 17. srpna 2020 10:40 )

No dámo, pěkně z poza buka, máte tam něco na odklonění, ti co tam řvou se brzy probudí, pomohou vám to odklonit, přesunout na lukrativní účty, u nás už je vyčištěno, no a nám zbyly ty holé ruce

sorgedoktor ( 17. srpna 2020 10:18 )

....V souladu s Vami vcelku nechapuj, pros se do toho nejakym zpusobem montuji nasi pred­stavi­tele­.Pre­zident Lukasenko pozadal/ dle dostupnych informyci/ Moskvu o pomoc v pripade nouze. Takze to je jasne, ty demonstrace nemaji cenu..

zada ( 17. srpna 2020 09:41 )

Plný souhlas!!!!!!

Tara-Tara ( 17. srpna 2020 09:41 )

klasika...vždycky se vynoří nějaký blbec/blbka, co chce hned vést zemi, řve o demokracii a když náhodou by ho/ji někdo chtěl kritizovat, tak hned začne řev nedemokratickém jednání...však oni si to už ti Bělorusové zařídí snad sami a nedají si do toho mektat

Zobrazit celou diskusi