Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Štětina „odpískal“ TOP 09, získal podpisy na nové hnutí. Obhájí post v europarlamentu?

Autor: ČTK, nkov - 
23. ledna 2019
18:45

Europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina oznámil, že už získal potřebnou tisícovku podpisů na podporu vzniku svého nového hnutí Evropa společně, za které chce obhájit mandát v Evropském parlamentu. Uvedl to na svém twitteru. Štětina již dříve uvedl, že nechce znovu kandidovat za TOP 09 kvůli rozporům se současným vedením této strany.

„Letos už nechci kvůli novému vedení TOP 09 kandidovat za tuto politickou stranu, byť s ní nadále sympatizuji. Rozhodl jsem se založit nové hnutí Evropa společně, které bude výrazně prosazovat myšlenku evropanství,“ napsal Štětina.

Ústředním mottem hnutí podle europoslance bude nezpochybnitelné zakotvení ČR ve strukturách EU a NATO jako pilířů demokratického směřování republiky. Hnutí by mělo ministerstvo vnitra zaregistrovat do 19. března, kdy je třeba odevzdat kandidátky pro evropské volby, které se uskuteční 24. a 25. května.

Své rozhodnutí znovu kandidovat do Evropského parlamentu zdůvodnil europoslanec a bývalý senátor pocitem nedokončené práce, pokračujícím rusko-ukrajinským konfliktem, v němž se angažuje na straně Ukrajiny, či stále malým povědomím o hybridní válce jak v Česku, tak v Bruselu jako sídle EU.

Štětina už v polovině loňského prosince oznámil, že za TOP 09 nebude kandidovat. Zdůvodnil to tím, že nové vedení v čele s dalším europoslancem Jiřím Pospíšilem způsobilo rozkol ve straně a nese zodpovědnost za její špatné výsledky v posledních obecních a senátních volbách.

Rok 2014 ovládlo ANO

Pospíšil k tomu uvedl, že Štětinovo rozhodnutí respektuje. Poznamenal ale, že europoslanec není členem TOP 09, do strany nikdy ani přes opakované výzvy nevstoupil, proto prý jeho kritika TOP 09 „s mnoha nepravdivými výroky“ není korektní.

Minulé evropské volby v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO, které získalo stejně jako TOP 09 a ČSSD čtyři europoslance. Po třech zástupcích v Evropském parlamentu mají KSČM a KDU-ČSL, dva ODS a jednoho Svobodní. Volby provázela rekordně nízká účast 18,2 procenta hlasujících.

Video  Prostor X: Rozhovor s Jaromírem Štětinou  - Prostor X
Video se připravuje ...

gabreta ( 23. ledna 2019 22:13 )

Tak jsem si s velkým sebezapřením rozhovor Štětináče poslechl. Splnil mé očekávání. Neřekl jedinou rozumnou věc, pro kterou by měl být volitelný do EP! A vůbec nejhumornější byla na konec jeho úvaha, že Kalousek je velký politik a měl by být premiérem!! Štětina musel být za bolševika nejblbějším agentem STB!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa