Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

VIDEO: Horolezkyně o tragických úmrtích v horách. Čím lidé nejvíce riskují?

Video se připravuje ...
Autor: hol - 
28. března 2024
14:38

Jako třetí Češka zdolala nejvyšší horu světa, pokořila Antarktidu a její nejvyšší vrchol Vinson Massif a zdolala i jižní pól. Zubní lékařka z Přeštic na Plzeňsku Eva Perglerová v Epicentru Blesk Zpráv hovořila i o tom, zda se lidé chovají v horách nezodpovědně, jaké nástrahy hory skýtají, co lidé podceňují nebo proč v zajetí ledu umírají.

V posledních měsících v horách zahynuli lidé a nejednalo se jen o horolezce na nejvyšších vrcholech světa, ale ve středně vysokých horách. Ve švýcarských Alpách záchranáři našli pět mrtvých lyžařů, ve Vysokých Tatrách umírali lidé, a to jak při túrách, tak i při lyžování. Tři mrtví Češi a jeden Slovák byli nalezeni v Kyrgyzstánu, tam tragédii zapříčinil pád laviny a tragédie se nevyhnula ani Sněžce, kde o život přišli dva Poláci.

„Je mi to líto, že tady k tomu dochází,“ komentovala tragické události Eva Perglerová. „Myslím si, že by měl být člověk, když jde do hor, pořádně připravený, nepodceňovat určité věci, a já si myslím, že největší riziko spočívá v nepředvídaných událostech, které lidé nejvíce podceňují,“ míní zkušená horolezkyně.

Myslím si, že na to nejsou úplně perfektně připraveni po fyzické stránce, tohle zrovna asi není případ těch skialpinistů, ale zase na druhou stranu, tak ti si údajně představovali tu akci jenom jako takový rychlý trénink před závodem, který je čekal. Nebyli dostatečně oblečení, nebyli prostě úplně připravení na ty špatné podmínky. Fyzicky na tom zrovna byli dobře, ale nesešlo se to všechno dohromady,“ připomněla březnovou nebývale tragickou nehodu, která postihla pět rodinných příslušníků a jejich přítele v blízkosti známé hory Tete Blanche (3700 m) na italsko-švýcarských hranicích.

„Třeba i v malých horách tady u nás se vám může zkazit počasí během hodiny nebo ještě kratší doby. Musíte být připraven i na ty nejhorší možnosti. Hory jsou zrádné, dochází tam k nepředvídatelným situacím,“ upozornila Perglerová.

„Když už jste v horách a počítáte s tím, že tam budete přes noc, tak musíte být vybavená. Máte dobrý spacák, máte vařič na vaření teplé vody, to je důležité. Když se zraníte, musíte mít s sebou obrovskou lékárničku pro všechny případy, spousty léků, věci na akutní případy, šití,“ vyjmenovala horolezkyně jen některé části správné výbavy na výpravu do hor.

24. května 2023 zdolala Mount Everest a stala se tak teprve třetí Češkou. Jak se připravovala, co ji motivovalo a jaké bylo stanout na nejvyšší hoře světa? Pusťte si celý rozhovor v Epicentru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa