Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chlapec z Británie (2) stanul na Mount Everestu: Přišla Češka Zara (4) o prvenství?!

Autor: rc - 
30. ledna 2024
13:25

Do základního tábora nejvyšší hory světa se dostal teprve dvouletý chlapec z Británie. Carter Dallas spolu se svými rodiči cestuje po Asii a na svých cestách se rodina rozhodla vydat se i do Nepálu a následně zdolat část Mount Everestu. Přišla Češka Zara o prvenství?

Manželé Ross a Jade si v srpnu roku 2023 pronajali dům ve Skotsku, nakonec se ale rozhodli sbalit si své věci a odjet do zahraničí. Koupili sobě a svému synovi jednosměrné letenky a odletěli do Asie se záměrem, že tam budou rok cestovat. Nějaký čas strávili na Srí Lance a na Maledivách, než se vydali do Indie. Pak jejich cesty vedly do Nepálu a do Malajsie, kam byli pozváni na svatbu. Navštívili i Singapur, kde oslavili narozeniny svého synka Cartera.

Nicméně ještě v říjnu loňského roku spolu se svým synem vyrazili za největším dobrodružstvím. Rodina vystoupala 25. října do základního tábora Mount Everestu. „Carter to zvládl lépe než já a jeho máma. Oba jsme dostali lehkou výškovou nemoc, ale on byl úplně v pohodě! Ve vesnicích před základním táborem byli dva zdravotníci a testovali jeho krev, aby zjistili, že je v pořádku, jeho výsledky byly mnohem lepší než naše – byli jsme ohromeni!“ dodal chlapců tatínek. 

Chlapec dokončil výstup na zádech svého tatínka. Na pochod se prý vydali do čtyřiadvaceti hodin od přistání v Káthmándú. Rodina nezahájila výšlap z nějakého rozmaru, všichni byli dobře připraveni. Rodina doufá, že inspiruje další. „Je to mnohem lepší než jen jet na Tenerife.“ Carter se tak pravděpodobně stal nejmladším člověkem na světě, který zdolal Mount Everest.

Začátkem roku celý svět obletěla zpráva, že nejmladším člověkem, co zdolal Mount Everest, byla Češka Zara (4) se svým bráškou Sašou (7). Zara na rozdíl od Cartera ovšem zdolala náročnou trasu po svých. 

Video  Blesk Podcast: Saša (7) si Everest vyprosil, Zara (4) předbíhala dospělé, říká jejich otec  - pdc, bp, Červený
Video se připravuje ...

Zdeňka Tisoňová ( 30. ledna 2024 15:03 )

Je rozdíl dojít do základního tábora (výška 5tis) - tam kde byla zmiňovaná malá češka a tento malý brit a dojít na vrchol hory (8tis výška), kde zahynulo plno lidí.

ivana kollerova ( 30. ledna 2024 15:03 )

koukam, ze je to brnkacka. takova prochazka s detma.

Tara-Tara ( 30. ledna 2024 14:44 )

koukám, že ten výstup na Mount Everest je asi docela lehká "sranda", že .....tak mi nejde do hlavy proč tam tolik lidí zahynulo

Zobrazit celou diskusi