Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavný horolezec (†56) zemřel při sestupu z vrcholu Annapurny: Dojemná slova manželky!

Autor: rc, ČTK - 
23. dubna 2023
06:57

Hory pro něj byly jeho největší láskou a vášní a také se mu staly osudnými. Při sestupu z vrcholu himálajské osmitisícovky Annapurna zemřel britský horolezec Noel Hanna (†56), který měl za sebou mimo jiné deset úspěšných výstupů na Mount Everest!

Noel Hanna byl legendou mezi horolezci. Rodák ze Severního Irska hory miloval ze všeho nejvíc. Nicméně poslední výprava do Nepálu se mu stala osudnou. Šestapadesátiletý horolezec zdolal horu Annapurna, ovšem při sestupu z vrcholu se stalo neštěstí. Hanna v pondělí 17. dubna zemřel.

Usnul a už se neprobudil

Zatím není jasné, co bylo příčinou jeho smrti. Podle informací deníku Independent zemřel v táboře. Jeho tělo bylo letecky převezeno do hlavního nepálského města Káthmándú, kam již odletěla vdova Lynne Hannová, aby byla u převozu těla svého zesnulého manžela. „Přijela jsem do Káthmándú, abych vzala Noela domů. Zemřel ve 4. táboře na Annapurně po úspěšném zdolání vrcholu. Vrátil se do stanu, dal si horkou polévku a usnul. Už se nikdy neprobudil,“ uvedla jeho manželka pro deník The Irish Post. „Byl jeho čas odejít. Zemřel v Himalájích, jaké by bylo lepší místo pro mého horala? Odpočívej v pokoji, Noeli,“ dodala.

Jeho láska a vášeň

Sestra horolezce Irene Hunterová pro deník BBC uvedla, že její bratr byl naprostou „legendou“. O svých výpravách prý se svými blízkými moc nemluvil, jelikož nechtěl, aby se o něj strachovali. Jeho kamarád Pat Falvey dodal, že byl nejlepším horolezcem světa. „Jeho láska a vášeň bylo horolezectví,“ uvedl.

Annapurna je desátá nejvyšší hora světa, vrchol leží ve výšce 8091 metrů nad mořem. Poprvé na ni vylezli Francouzi Maurice Herzog a Louis Lachenal začátkem 50. let minulého století, od té doby ji úspěšně zdolalo 365 lidí, napsala agentura Reuters. Více než 70 horolezců na svazích této hory zahynulo.

Video  Československé dobývání Everestu: Fenomenální úspěch i tragédie  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi