Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragické osudy horolezkyň: Nenechávejte mě tu, prosila „Šípková Růženka“. Její tělo leželo u cesty na Everestu 9 let

  • Autor: mc - 
    5. 11. 2022
    05:00

    Sportem ku zdraví, říká se. A k trvalé invaliditě, dodávají jiní. V případě horolezectví to ale může dopadnout mnohem hůř. Všechny ty světově známé vrcholky mají svůj smutný seznam těch, kteří padli při jejich zdolávání. A pochopitelně mezi nimi nechybí ani ženy. Všechny tři z našeho výběru zemřely při zdolávání Mount Everestu a smrt všech tří byla naprosto otřesná a zbytečná. Špatné podnební podmínky, váznoucí komunikace, tvrdohlavost horolezců i nezkušenost instruktorů - to všechno stálo za tragédiemi, které tyto ženy postihly.

  • 1.Hannelore Schmatzová

    Stala se první Němkou, která se dostala až na vrchol Mount Everestu. Také se ale bohužel stala první ženou, která na jeho úpatí zemřela. Řeč je o Hannelore Schmatzové, devětatřicetileté Němce, která pověstnou horu zdolávala i s manželem, v té době nejstarším pokořitelem. Ale on dobrodružství v Himalájích přežil. Její tělo dlouhé roky střežilo jednu z cest na vrchol, než ho vítr shodil do propasti... Celý příběh si pusťte na videu.

    Video  Tragické osudy horolezkyň: Nechány napospas vlastnímu osudu a smrtelnému mrazu  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Yasuko Nambová

    Mount Everest si od roku 1953 vyžádal už více než 300 obětí. Valná většina těl stále leží tam, kde dotyční naposledy vydechli - o hoře se tak také často říká, že jde o největší otevřené pohřebiště pod širým nebem. V roce 1996 se Everest stal tichým svědkem jedné z největších tragédií, které se na jeho úpatí staly. Tři skupiny horolezců zasáhla silná bouře. Osm lezců se domů už nevrátilo - mezi nimi i Yasuko Nambová, kterou její kolegové nechali samotnou uprostřed ledového pekla. Detaily se dozvíte ve videu.

    Video  Tragické osudy horolezkyň: Nechány napospas vlastnímu osudu a smrtelnému mrazu  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.Francys Arenstievová

    Devět let její tělo mumifikované mrazem leželo pár metrů od hlavní cesty na vrchol Everestu. Francys Arenstievová při sestupu z vrcholu hory zemřela údajně s úsměvem na rtech, což jí společně s porcelánově bílou omrzlou tváří vysloužilo přezdívku Šípková Růženka. Její tělo na fotografiích desítek horolezců děsilo jejího syna do té doby, než ho jeden z lezců shodil ze srázu. Při pokusu o záchranu nebohé Francys zemřel touž noc roku 1998 i její manžel. Jak k otřesné události došlo, se dozvíte z videa.

    Video  Tragické osudy horolezkyň: Nechány napospas vlastnímu osudu a smrtelnému mrazu  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.Galerie

strfnadice ( 15. listopadu 2022 06:32 )

Co to je ta článek polovičaty???

ladyhelmet ( 5. listopadu 2022 17:27 )

No, to vysvetlite detom tych matiek, ze preco pre ich mamicky boli hory dolezitejsie ako ich vlastne potomstvo. To su matky roka toto.

ladyhelmet ( 5. listopadu 2022 17:26 )

Kto ich bude nosit dole? Co ti uplne preskocilo? Si myslis, ze to je len tak odtial niekoho dostat? Zivym nevedia pomoct, nieto este mrtvych aby niekto nosil. Ty kokos, ty si ale vymletoza

Zobrazit celou diskusi