Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zubařka z Přeštic o výstupu na Mount Everest: Zemřel tam kluk z naší party

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
29. března 2024
10:04

Málokdo by do ní řekl, že si ze své zubní ordinace na Plzeňsku občas odskočí za pořádným dobrodružstvím. Jako třetí Češka zdolala nejvyšší horu světa, pokořila Antarktidu a její nejvyšší vrchol Vinson Massif a zdolala jižní pól. Drobná zubní lékařka z Přeštic na Plzeňsku Eva Perglerová se o svých výpravách rozpovídala v Epicentru Báry Holé.

V květnu to bude rok, přesně tedy 24. 5. v 10:30 hodin, co zdolala Mount Everest (8 848,86 m) a stanula tak na střeše světa. Ten pocit, když se jí to podařilo, vnímá s intenzitou dodnes.

Já jsem se spíš bála dopředu. Ono se říká, že se člověk nejvíc bojí těch věcí, které nezná. Nakonec je to pravda, nakonec to bylo všechno lepší, než jsem si myslela,“ uvedla Perglerová v Epicentru.

Velké sousto

S myšlenkou, že na Everest vyleze, koketovala poměrně dlouhou dobu. „V roce 2013 jsem byla na expedici na nejvyšší kopec Austrálie, Oceánie a byla jsem tam v týmu mezinárodní expedice. Většina těch lidí už měla Everest vylezený, takže tam jsme měli dost času to probrat. Tam ta myšlenka, že to je pro mě možný, začala trošku hlodat, až se to prostě vyvinulo,“ popsala horolezkyně v Epicentru s tím, že lezení se věnuje už od roku 1997, kdy studovala medicínu. Přípravy na nejvyšší kopec světa ale rozhodně nepodcenila.

V těch horách se setkáváte s různými situacemi a pak na ně umíte reagovat. Bála jsem se toho, že to pro mě bude docela velké sousto, takže, dejme tomu, 2–3 roky jsem zintenzivnila tu přípravu a potom půl roku předtím už jsem trénovala vyloženě na ten kopec, 2–3 hodiny denně,“ popsala přípravy drobná zubařka.

Je nebezpečný, ale krásný

Výstup na vrchol absolvovala s expedicí jižní cestou přes ledopád Khumbu. A jak sama říká, volili tu nejnebezpečnější cestu. Celé to trvalo sedm týdnů a svou roli sehrálo i počasí, na které si museli počkat.

To je ledopád, který pořád pracuje, mění se každý den, mění se i během toho dne, měl by se přejít v noci, když je ještě zmrzlý, když jdete přes den, tak už taje, zvětšují se ty trhliny, kde jdete přes ty žebříky. A je krásný,“ uvedla Eva Perglerová a dodala, že nahoru rozhodně nevyleze každý.

„Vyleze tam 25 % lidí z těch, kteří se na to připravují. Prostě někdo onemocní, někdo to vzdá, takže jako určitě tam každý nevyleze,“ řekla.

Musíte s tím počítat

Eva Perglerová na nejvyšší horu světa stoupala v sezoně, která nebyla úplně příznivá. Patřila k jedné z nejtragičtějších sezon, kdy na Mount Everestu zahynulo sedmnáct lidí.

„Jsou v tom započítaný třeba i šerpové, kteří staví tu cestu, kteří vám staví ty fixní lana, a právě hned na začátku sezony tam zahynuli tři – v tom ledopádu Khumbu. Nedošlo tam k žádné katastrofě, při které by zemřelo víc lidí najednou, že by se tam něco utrhlo, to ne, prostě byly to všecko jednotlivý případy,“ upřesnila horolezkyně s tím, že ani její výpravě se tragická událost bohužel nevyhnula.

„Musíte s tím počítat, protože tohle se tam děje každý rok. Ale nám umřel jeden kluk z naší party, a tedy až při sestupu, ale to samozřejmě na vás působí strašně,“ uzavřela Perglerová, která už nyní spřádá plány na svoji další výpravu.

Video  Zubařka z Přeštic o výstupu na nejvyšší vrcholy světa: V horách musíte počítat se vším. Zemřel tam jeden kluk z naší party.  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Uživatel_5646047 ( 31. března 2024 19:21 )

Chce to potlačit strach a hrozně odvahy a peníze, dvě první má už odmalička a je paličatá tak to dokáže .Ale to hrozně povolání běhá mi mráz po zádech.,!..

Miroslav Miki ( 29. března 2024 11:43 )

Co ji chybí když nasazuje kéjhák ?Sportovat může i na Sněžce

Chocho Loušek ( 29. března 2024 10:18 )

Lézt na tak vysoké kopce není životaďůležité. Kdo tam leze je sám na vině.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa