Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéfka ředitelů gymnázií o elektronických přihláškách: Fiasko, nebo výhra?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2024
15:31
Autor: pah, hol - 
6. března 2024
14:30

Revoluce ve školství, nebo propadák? Systém elektronických přihlášek na střední školy DiPsy od organizace CERMAT nyní prochází závěrečnou fází. Uspěla tato varianta přihlášek? Opravdu zjednodušila práci a život studentům, rodičům a ředitelům? Nejen na tyto otázky Báry Holé v Epicentru Blesk Zpráv odpovídala předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií České republiky Renata Schejbalová.

Podle ředitelky Gymnázia Nad Štolou byl přechod na elektronické přihlašování úspěšný. „Bezpochyby bych to označila jako výhru, protože to usnadní život nejenom nám, školám, ale i rodičům,“ uvedla s optimismem. Vysvětlila, že přes počáteční potíže se systém postupně stabilizuje a do příštího roku očekává plnou funkcionalitu.

Elektronický systém zaznamenal masivní zájem. Podle informací organizace CERMAT se v něm registrovalo 150 000 přihlášených, jejichž přihlášky jsou nyní už v systému, elektronickou cestu pro přihlašování tak využilo přibližně 90 % všech uchazečů.

Jedním z klíčových prvků, které způsobovaly počáteční problémy, bylo postupné spouštění funkcionalit systému. „Od začátku jsme nemohli prohlížet přihlášky, domnívám se, že to bude příští rok lepší,“ dodala Schejbalová a zároveň uvedla, že ředitelé gymnázií budou aktivně spolupracovat s poskytovatelem na vylepšení systému.

Chybějící dokumenty a duplicitní přihlášky

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií vyjádřila celkovou spokojenost s elektronickým systémem, zdůraznila také potřebu jeho neustálého zdokonalování. „CERMAT zpracovával ten systém postupně a postupně na něm pracuje, takže třeba v době, kdy rodiče podávali přihlášky a my jsme viděli, že chybí nějaké dokumenty, nemohli jsme je přes DiPsy vyzývat k tomu, aby je doplnili,“ uzavřela Schejbalová.

 „Rodiče poslali dvakrát stejnou přihlášku třeba v rozmezí pěti minut, protože jim asi okamžitě nepřišla notifikace na mail, a oni se domnívali, že přihláška není odeslaná,“ vysvětlila. Rodiče pak byli kontaktováni školou a požádáni o stažení duplicitní žádosti, protože sama škola přihlášky rušit nemůže.

Ač se Schejbalová zpočátku zdráhala komentovat, co se na seznamu požadovaných oprav pro CERMAT nachází, prozradila ve studiu Blesku alespoň jeden konkrétní požadavek: „Když mají rodiče vložit nějaký dokument, který zapomněli, musí podat novou přihlášku a zrušit. Bylo by tedy dobré, aby mohli do přihlášek vstoupit a opravit je, protože my do ní sice vstoupit můžeme, opravit ji ale nesmíme.“

13750 ( 6. března 2024 18:04 )

Nic člověk jen zíra,co se okecat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa