Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lékař o druzích kašle. Kdy značí vážnější nemoc než nachlazení a pozná se podle něj covid?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. ledna 2024
15:23
Autor: ula, red - 
18. ledna 2024
14:30

Je to zvuk, který jsme kolem sebe zvyklí slyšet především nyní, během chladných měsíců a když nemocnost stoupá – kašel. Ten máme spojený s respiračními onemocněními, ale také může být příčinou vážnějších chorob. V pořadu Epicentrum přednosta Klinika nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno MUDr. Milan Sova mimo jiné vysvětlil, jaká doba trvání kašle je ještě normální a kdy je lepší spěchat k lékaři. Navíc prozradil, zda se dá podle kašle poznat onemocnění covid-19.

Kašel je přirozená reakce organismu, kdy se naše snaží zbavit částic, které nás nějakým způsobem dráždí, ať už jsou viry, bakterie nebo další látky jako jsou kouř a prach. „Kašel se může vyskytnout prakticky u jakéhokoliv plicního onemocnění, ale i u interního onemocnění. Škála kašle je široká a to je potom na nás, na lékařích, abychom dokázali rozlišit, jestli se jedná o běžný kašel, nebo může signalizovat závažnější onemocnění,“ řekl v Epicentru docent Milan Sova.

Pokud někdo poblíž vás zakašle, jaká vzdálenost je bezpečná natolik, abyste se nenakazili?

„Pokud budete v kontaktu s pacientem, který má běžnou virózu a kašle, může na vás přenést viry a bakterie, ale to neznamená, že se u vás dané onemocnění musí projevit, protože všichni jsme v našem běžném dni vystaveni celé řadě patogenů, ale není jednoduchá odpověď na to, jak daleko či blízko by u vás pacient měl stát. Nedá se tedy říct, jaká je bezpečná vzdálenost od někoho nemocného, aby vás nenakazil,“ vysvětlil lékař.

Roušky během epidemií?

Pokud ovšem kašlete, doporučuje MUDr. Sova dát si ruku před pusu, či si dát před ústa kapesník. Infekce se šíří kapénkami, které vykašláváme nebo smrkáme, kapénky mají tendenci létat daleko, takže pokud si vezmeme kapesník, minimalizujeme riziko přenosu.

V těchto dnech nemocnost stoupá, slyšíme kašel všude kolem sebe, v hromadné dopravě nebo i v kancelářích. Bylo by na místě nosit roušky?

„Pokud člověk intenzivně kašle, měl by určitě používat pomůcky, o kterých jsem hovořil a může se chránit i rouškou. Na druhou stranu bych nedoporučoval, abychom všichni zase nosili plošně roušky a respirátory, protože pokud se setkáváme s viry a bakteriemi, tak nám to posiluje naši obranyschopnost a pomáhá nám to čelit jarním, podzimním a zimním virózám,“ říká MUDr. Sova.

Kdy s kašlem k lékaři?

Jak dlouho trvá běžný kašel? „Všeobecně řečeno, hranice je osm týdnů. Pokud je kašel normální, trvá pouze několik dní nebo týdnů, každý z nás to zažil a ještě zažije. Na druhou stranu, pokud by v kašli byly nějaké příměsi, pacient by vykašlával krev, tak bych doporučil navštívit lékaře dříve než za osm týdnů,“ radí pneumolog.

Nejdříve by měl jít pacient k praktickému lékaři, ten zhodnotí potíže a případně pošle na vyšetření ke specialistům.

Poznáte podle kašle covid-19?

Covid-19 se od začátku projevoval úporným kašlem. Podle toho ale nepoznáte, zda máte zrovna toto onemocnění nebo jiné.

„Kašel u covidu-19 je prakticky totožný jako u jakékoliv jiného virového infektu. Nechci srovnávat covid-19 s chřipkou, ale jsou to virové infekty velice podobné ve smyslu klinických projevů a kašel bude téměř totožný, ať máme covid, chřipku, nebo jinou virózu,“ upřesnil MUDr. Sova.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa