Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záchranář Dvořák před Vánoci o první pomoci: 4 průšvihy, které nepočkají!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. prosince 2023
15:26
Autor: hol, pah - 
21. prosince 2023
14:57

 První pomoc. Moment kdy rozhodují vteřiny, kdy jde skutečně o život. Minuty, které mohou mnohé změnit a ovlivnit před tím, než dorazí záchranka. Co v takové chvíli dělat? Jak jsme na tom se znalostmi první pomoci? Má se člověku v bezvědomí vytáhnout zapadlý jazyk? Nejen na tyto otázky v Epicentru odpovídal lékař Marek Dvořák, který pracuje na urgentním příjmu ve Fakultní nemocnice v Motole a také u letecké a pozemní záchranné služby v Hradci Králové.

Marek Dvořák zdůraznil, že je třeba si uvědomit, že první pomocí nikdy nemůžeme ublížit. „Naopak tomu člověku nejvíc ublížíte, když ho necháte ležet na ulici, protože ten člověk nejspíš bez pomoci zemře a cokoliv pro něj uděláte, tak je dobře,“ vysvětlil lékař motolského urgentu.

Podle jeho slov existují čtyři stavy, který nepočkají a pokud nepomůžeme, tak zraněný zemře. Na prvním místě upozornil na zástavu oběhu. „Když se někomu zastaví srdce na ulici, tak ho musíme resuscitovat, protože smrt mozku nastává během zhruba 5 - 6 minut, když ten člověk je bez pomoci, a žádná záchranka u vás nebude za pět minut,“ zdůraznil nezbytnost rychlé a efektivní první pomoci.

Dalším extrémně život ohrožujícím stavem je masivní krvácení. „Když z někoho stříká nebo vytýká masivně krev, tak to zase z logiky věci musíte zastavit, prostě 8-9 minut to na záchranku nepočká,“ vysvětlil lékař.

Třetím stavem je dušení se cizím tělesem. „Pokud se někdo dusí cizím tělesem, musíte to z něj dostat, protože taky ten člověk má před sebou minutu, dvě života, pokud se vám to nepovede,“ varoval. Posledním případem, kdy je absolutně nutné poskytnout první pomoc, je zranění ke kterému dochází při úderu do hlavy. Odmítá však mýtus o vytahování jazyka z pusy: „Při úderu do hlavy neděláme vytahování jazyka, ale pokud někomu chceme zprůchodnit dýchací cesty, tak mu zakloníme hlavu.“

Polštářek do rakve

Dvořák také poukázal na některé další mylné představy o první pomoci, které stále přetrvávají. Kromě vytahování jazyka upozornil i na nebezpečí používání polštáře při poskytování první pomoci: „Když někdo leží v bezvědomí na ulici, tak mu dám polštář, tomu říkáme polštářek do rakve. Mýtů je podle Dvořáka celá řada, jako například: Nebudu radši nikoho vytahovat z auta, co kdyby měl něco z páteří a nechám ho tam radši umřít bez pomoci.“

Marek Dvořák společně s influencerkou Nikol Leitgeb připravil online kurz první pomoci, „zaměřený na největší průsery, který musíš vyřešit dřív, než přijede záchranka“ a který podle Dvořákových slov za hodinu a třináct minut naučí účastníky zachránit život.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa