Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Umíte poskytnout první pomoc?

 (Autor: Freepik)
4. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Většina z nás doufá, že nikdy nebude svědkem nebo účastníkem nějaké nehody, bohužel často není v našich silách to ovlivnit. Pro případ, že budete přítomni u nějakého neštěstí, je znalost poskytnutí první pomoci zcela zásadní. Díky tomu můžete zachránit život.

Jak postupovat v krizové situaci?

Zhodnoťte situaci

Rychlé posouzení situace je velmi důležité a může zachránit lidské životy i majetek. Pokud jste svědkem nějaké nehody, zkuste nejprve zjistit, zda jsou na místě vážně zranění, kolik jich je, a zda je třeba jim poskytnout okamžitou pomoc. Pokud jsou zranění v bezvědomí, je nutné okamžitě zahájit resuscitaci na základě vašich znalostí, pokud si nejste jisti, jak postupovat, volejte pro pomoc linku 155, kde vám může operátor po telefonu radit, jak pokračovat.

Zachování vlastní bezpečnosti

Pokud jste například u automobilové nehody, dbejte na svou bezpečnost v automobilovém provozu, zastavte bezpečně, zapněte výstražná světla – zejména jedná-li se o rychlostní komunikaci nebo třeba pokud je snížená viditelnost. Pokud to není nebezpečná situace, oblékněte si reflexní vestu, než vyrazíte pomáhat. Nikdy se nevydávejte sami do hořících vozů nebo budov. Samozřejmě okamžitě volejte záchranné složky na příslušné tísňové linky.

Přivolání pomoci – zapamatujte si všechna důležitá čísla

Pro pomoc a záchranu je důležité vědět, na jaká telefonní čísla zavolat, naučte se je vy, ale také své děti.

112  – univerzální tísňová linka

Na linku 112 volejte při rozsáhlejších mimořádných událostech/nehodách, kdy je nutná spolupráce dvou a více záchranných složek. Technologie linky 112 umožňuje identifikovat místo, kde se volající nachází, jako na jedinou tísňovou linku se lze dovolat bez SIM karty, bez kreditu a pokud je na místě signál alespoň jednoho mobilního operátora.

150 – hasiči

155 – zdravotnická záchranná služba

158 – policie

156 – městská policie

Naučte se poskytnutí první pomoci

Na poskytování první pomoci se lze připravit jak teoreticky, tak i prakticky. Odborníci se shodují, že člověk, který zná základní pravidla první pomoci, má vždy větší šanci zraněnému pomoci, protože si snáze zachová chladnou hlavu a jedná v mimořádné situaci jistěji, než osoba, která neví co při mimořádných okolnostech dělat. Existuje bohužel mnoho případů, kdy záchrana lidského života nebyla úspěšná právě kvůli nedostatečným znalostem při poskytování první pomoci člověkem, který ji poskytoval. Například byla provedena nesprávná resuscitace, nevhodná stabilizace zraněného nebo nebyla dodržena základní bezpečnostní pravidla.

Jinak bude probíhat záchrana života u dítěte, jinak u dospělého, nebo seniora. Pokud se chcete naučit, jak poskytnout první pomoc v nepředvídaných situacích, existuje mnoho kurzů první pomoci, které můžete absolvovat. Například Český červený kříž pořádá pravidelně kurzy pro veřejnost s názvem Základy první pomoci. Teoretická výuka i s praktickými cvičeními trvá přibližně 12 hodin a probíhá během jednoho víkendu. Kurzy vypisují oblastní buňky Český červený kříž, na jejichž webu se dá i přihlásit.

V rámci Klubu pevného zdraví VZP můžete získat také 15% slevu na zážitkový kurz první pomoci od společnosti První pomoc živě. Kurz je možné absolvovat také on-line. Až 20% slevu je možné získat na kurzy první pomoci u společnosti WorkMed, která rovněž nabízí i on-line kurz.