Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děti z obezity jen tak nevyrostou: Co změnit a jak proti obezitě dětí bojovat?

 (Autor: Freepik)
29. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

V posledních letech dětská obezita strmě stoupá. Za posledních dvacet let stoupla téměř o 15 %. Co vše můžete udělat pro to, aby vám doma nevyrostlo obézní dítě? Jak jít dětem příkladem a co možná děláte špatně, a lze to snadno napravit?

4 tipy, co možná děláte špatně

1. Nedbáte na správnou životosprávu

Přemýšlejte o tom, co vaše rodina jí a zda se stravujete zdravě. Dbejte na pestrý jídelníček a nedávejte dětem zbytečné sladkosti, sladké sycené nápoje a slané pochutiny. Snažte se mít doma vždy dostatek kvalitní a čerstvé zeleniny a ovoce, libového masa, ryb, mléčných výrobků a vajec. Při vaření a skladbě jídelníčku buďte kreativní, inspirovat se můžete na Instagramu, webech, v časopisech či kuchařkách. Do přípravy jídel můžete zapojit i děti.

2. Tolerujete pravidelné vynechávání jídel

Velmi častou příčinou obezity u dětí je vynechávání jídel. Pokud děti odmítají snídani s tím, že nemají hlad, snažte se jim vysvětlit, jak je důležité dodat tělu po ránu energii. Děti, které vynechávají snídaně, svačiny nebo více jídel denně, tíhnou k nekontrolovanému přejídání ve zbytku dne a obezitě více než ostatní. Při „vlčím hladu“ potom spořádají mnohem více jídla, a většinou jsou tyto potraviny nezdravé a plné rychlých cukrů.

3. Jste špatným příkladem

Rodiče jsou pro své děti příkladem. Pokud dětem vaříte a servírujete zdravé jídlo, ale sami konzumujete nezdravé tučné potraviny, pijete přeslazené nápoje a věčně sedíte u televize, budou to pravděpodobně dělat i vaše děti. Vyrazte na rozhlednu, jděte na kolo, vezměte si míč a jděte si na chvíli na zahradu zakopat, nebo se jen tak projděte. Každá fyzická aktivita, nejlépe venku v přírodě, je lepší než žádná.

4. Děti mají málo pohybu

Pro některé děti jsou jedinou pohybovou aktivitou dvě hodiny tělocviku za týden ve škole, ale to je zoufale málo. Učte své děti odmalička, že pohyb je přirozenou a normální součástí dne. Zkuste chodit do školy a školky pěšky, vynechte jízdu výtahem nebo dojděte na nákup pěšky. Zkuste vybrat se svým potomkem jeden pohybový kroužek, na který bude po škole docházet. Pokud jste vyloženě nesportovní rodina, vyrážejte společně na delší procházky, chůze je ideální pohybová aktivita pro všechny.

Jak ještě můžete bojovat s obezitou?

  • Nakupujte a doma skladujte jen opravdu kvalitní jídlo, všechny nezdravé věci zlikvidujte.
  • Berte s sebou děti na farmy, lokální trhy a nakupte tam třeba zeleninu na polévku, kterou potom společně uvaříte. Zároveň děti uvidí, jak se potraviny sklízí a pěstují, a budou mít pro ně větší hodnotu.
  • Vyhýbejte se toxickému prostředí, rychlému občerstvení, oslavám nebo akcím, kde je velké množství jídla a je povoleno přejídání vším možným.

Jak obezitu řešit?

Dětská obezita není jen problém vzhledu, ale vede k rozvoji mnoha zdravotních a také psychických problémů. Takové dítě má vysokou pravděpodobnost, že bude obezitou trpět i v dospělosti. Pokud problém s obezitou řešíte a nevíte si rady, obraťte se na dětského lékaře či specializované dětské obezitologické ambulance a pracoviště, kde vám nabídnou pomoc a podporu.

Věděli jste, že:

můžete využít příspěvek na pohyb z fondu prevence, třeba na pravidelné pohybové a zároveň dlouhodobé sportovní aktivity?

V letošním roce mohou děti starší 1 roku čerpat až 1000 Kč na sportovní aktivity organizované mimo školu v kroužcích, spolcích a sportovních klubech. Sportů, na které lze benefit využít, je celá řada – např. aerobic, atletika, jóga, gymnastika, florbal, fotbal, volejbal, plavání, cyklistika atd. Pro děti od dvou let můžete tuto částku využít i na pravidelné pohybové aktivity organizované mateřskou, základní nebo střední školou.

VZP nezapomíná ani na své nejmenší pojištěnce. Pro malé dítě do 1 roku věku vašeho dítěte můžete získat až 500 Kč např. na plavání kojenců, a následně po 1. narozeninách můžete žádat až o 1000 Kč na mimoškolní pohybové aktivity.

Nedostatek pohybu může výrazně přispívat ke vzniku zdravotních problémů včetně obezity a následným kardiovaskulárním či ortopedickým potížím. Žádost o příspěvek můžete uplatnit do konce listopadu tohoto roku. Požádat můžete, jak osobně na našich pobočkách, tak on-line z pohodlí domova, a to přímo prostřednictvím webového formuláře, který je přístupný z aplikace Moje VZP. Další způsoby podání a podrobné podmínky čerpání si přečtete na webu VZP v sekci Výhody a příspěvky.