Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Alkohol: Jak mít pití pod kontrolou a nestát se závislým?

 (Autor: Freepik)
18. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Žádná firemní akce či rodinná oslava se většinou neobejde bez skleničky. Někdo si se skleničkou vína dopřeje večerní relax, jiný jejím pitím zahání stres. Kdy se z pití sem tam, pro radost, stává závislost? A jak případné závislosti předejít?

Zaměřte se na příčiny, proč pijete

Ačkoli je dnešní doba složitá a naše politická a ekonomická situace neveselá, snažte se udržet si mysl pozitivně naladěnou. Stresují vás stále stoupající životní náklady, nedostupné bydlení a vysoké hypotéky, přestaňte své problémy a nejistotu utápět v alkoholu. Alkohol pouze zařídí, že na krátkou dobu na tyto problémy zapomenete, ale nevyřeší je za vás. Zkuste se obrátit na odborníka, třeba psychoterapeuta, a proberte s ním své obavy.

Pokud nevíte, kde začít, může to být třeba program VZP, v němž pojišťovna svým klientům umožňuje vybrat si se seznamu terapeutů a využít na sezení u nich příspěvek až 5 000 korun. Taková konzultace s odborníkem může být to, co vás bude včas varovat před začínajícím problémem s alkoholem. Pokud stále váháte, navštivte stránky dusevnizdravi.vzp.cz a dozvíte se víc.

Uvědomte si důsledky alkoholu na psychice i na těle

Alkohol je vysoce návyková látka, podle statistik je to navíc jedna z nejnebezpečnějších návykových látek vůbec. Účinky alkoholu mají vliv na vaše tělo i na duševní zdraví. Sice je vám po několika pivech najednou lépe a veseleji, ale ráno se probudíte se stejnými problémy. Alkohol může napáchat velké škody na vašem těle a způsobuje onemocnění trávicí soustavy, záněty žaludku, střev a slinivky břišní, vředy, cukrovku, rakovinu (dutiny ústní, jazyka, hrtanu, žaludku, slinivky břišní, tlustého střeva) nebo onemocnění jater či srdce. Alkohol má vliv na kvalitu spánku, únavu nebo může oslabovat imunitu. Dlouhodobá konzumace může mít na svědomí nevratné poškození mozku, poruchy soustředění, paměti, nervozitu, podrážděnost, neschopnost učit se, nezájem o dění kolem sebe. Často je alkohol viníkem nepříliš hezkých změn vzhledu, jako jsou předčasné stárnutí, padání vlasů, zhoršená kvalita kůže, oteklý a zarudlý obličej.

Vyhýbejte se situacím, kde vám bude nucen alkohol

Pokud víte, že máte problém s pitím a že nezůstanete u uvítacího drinku, vyhýbejte se situacím, kde vám bude nabízen alkohol, anebo budete mít nutkání dát si „drink“. V naší společnosti se většinou abstinenti netolerují, takže budete neustále pod palbou otázek, proč nepijete.

Najděte si nový koníček

Najděte si nový koníček nebo zájem, kterým budete trávit volný čas. Může to být sport, turistika, kurz kreslení nebo třeba taneční pro dospělé. Můžete dělat cokoli, co zaměstná vaše ruce a hlavu.

Vyhledejte odbornou pomoc a sdílejte své problémy

Pokud máte problém s alkoholem, zkuste si to přiznat a nestyďte se požádat o pomoc v rodině nebo vyhledat odborníka. Existuje mnoho zařízení, která pomáhají lidem závislým na alkoholu. Léčba může probíhat ambulantně (ordinace psychologa, denní stacionář) nebo jako pobytová léčba (detoxifikace, krátkodobá a střednědobá léčba v psychiatrických nemocnicích, terapeutické komunity).