Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

5 tipů, jak předcházet rakovině prostaty

 (Autor: Freepik)
19. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Každý rok je diagnostikováno 8000 nových případů a ročně na rakovinu prostaty zemře 1500 mužů. V posledních letech je rakovina prostaty jedním z nejobvyklejších onkologických onemocnění. Pokud je odhalena včas, je úspěšnost léčby opravdu vysoká. Kdy jste si naposled nechali zkontrolovat u lékaře svou prostatu?

Co je to prostata

Prostata nebo také předstojná žláza je u mužů uložena v malé pánvi pod močovým měchýřem a v podstatě objímá močovou trubici. Zdravá prostata má velikost vlašského ořechu, ale při problémech může být veliká až jako pomeranč. Prostatu můžeme označit také jako „křižovatku“, protože je místem, kde dochází ke spojení močových a vývodných pohlavních cest.

Co dělat pro zdravou prostatu?

1. Myslete na prevenci

Mějte na paměti, že zpočátku nemoc probíhá v podstatě bez výraznějších příznaků a i několik let nemusíte tušit, že ve vašem těle roste zhoubný nádor. Nezapomínejte tedy na prevenci a pravidelné preventivní prohlídky. Samotné vyšetření probíhá pohmatem, toto je součástí preventivní prohlídky u registrujícího všeobecného praktického lékaře. Tato prohlídka se provádí a z veřejného zdravotního pojištění hradí jedenkrát za dva roky, zpravidla po uplynutí 23 měsíců od poslední preventivní prohlídky (podle vyhlášky č. 70/2012, o preventivních prohlídkách). Více o preventivních prohlídkách se dozvíte na stránkách VZP zde.

Podle statistik se rakovina prostaty projevuje u mužů středního a vyššího věku. Převažují muži ve věku 60–79 let.

2. Sledujte příznaky

Je to zejména neschopnost se rychle vymočit, velmi časté močení v noci, neustálé probouzení na močení několikrát za noc. Dále také pálení při močení, slabý a přerušovaný proud moči, bolestivá ejakulace či krev v moči. Zpozorněte v případě, že trpíte výraznými bolesti zad, ztuhlostí kyčlí nebo horní částí stehen. Pokud pociťujete některé z uváděných příznaků, na nic nečekejte a navštivte ihned svého lékaře – urologa.

Pozor! Některé příznaky mohou znamenat „pouze“ zvětšenou prostatu, což je poměrně běžné u mužů po padesátce. Nicméně i tak je dobré vyhledat urologa a následně k němu docházet na pravidelné kontroly. Je to totiž jediný způsob, jak odhalit rakovinu prostaty včas.

3. Rodinná anamnéza je základ

Pokud se ve vaší rodině u rodičů nebo prarodičů objevilo onkologické onemocnění nebo dokonce rakovina prostaty, měli byste na první preventivní vyšetření jít už kolem 40. roku života. Včasné odhalení vám může zachránit život.

4. Vysoká úspěšnost léčby

Léčba rakoviny prostaty probíhá různými způsoby, nejčastěji pomocí hormonů, chemoterapií, radioterapií či pomocí radionuklidů. Někdy bývá jediným řešením chirurgické vyjmutí prostaty – takzvaná prostatektomie. Evropská komise letos schválila první radiofarmakum na pokročilou fázi rakoviny prostaty na světě, což dává pacientům větší naději, že i pokročilé stadium této nemoci se dá vyléčit. V letošním roce byl u nás také spuštěn pilotní projekt na včasný záchyt rakoviny prostaty.

5. Eliminujte možné příčiny

Příčiny rakoviny prostaty nejsou zatím známé. Předpokládá se, že může existovat souvislost mezi vznikem karcinomu a nadměrnou spotřebou živočišných tuků. Nepodloženými příčinami jsou také kouření, nadměrná spotřeba alkoholu, nezdravý životní styl a nedostatek pohybu. Proto žijte zdravě a aktivně.

Povědomí o tomto onemocnění se snaží zvýšit také pravidelná listopadová osvětová akce Movember. Jejím organizátorem je v České republice Nadační fond Muži proti rakovině. Muži si v rámci této kampaně nechávají narůst knír a nosí ho po celý listopad na podporu zvýšení povědomí o mužských nemocech – rakovině prostaty, rakovině varlat. Velký význam má právě dostatečná informovanost pacientů. Muži by se neměli bát či ostýchat mluvit o svém zdraví se svým lékařem.