Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šéf elitního útvaru pro Blesk o úspěchu Čechů: Za co policii pochválila FBI?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. prosince 2023
15:42
Autor: pah - 
18. prosince 2023
14:31

Střelba na škole v USA, repatriace ostatků českého občana z Libye nebo bomby na srbských školách. I to jsou případy, které pomohla vyřešit Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, která vznikla teprve před rokem. Nejen o posledních kauzách této poměrně nové jednotky v dnešním Epicentru hovořil její ředitel Břetislav Brejcha.

Před čtrnácti dny obdržel významné uznání od ředitele FBI za úspěšnou spolupráci, která přinesla klíčové informace vedoucí k odhalení plánů útoku ve Spojených státech.

„Na začátku listopadu jsme obdrželi od kolegů z FBI nenápadnou informaci, kterou jsme důkladně prověřili. Díky naší spolupráci jsme během čtyř dnů identifikovali pachatele plánující potenciální střelbu ve škole ve Spojených státech," popsal Brejcha.

„Jsem velice rád, že celý ten systém Policie České republiky zafungoval, protože ta informace opravdu vypadala na začátku velice nenápadně, v podstatě to vypadalo, že z toho v uvozovkách nic nebude, a byl z toho nakonec takhle velký případ,“ dodal.

Další významná operace se uskutečnila minulý týden, kdy česká policie poskytla právní pomoc kolegům ze Srbska. „Spolupracovali jsme na mezinárodní operaci zaměřené na organizovanou síť osob, které výhrůžně ohrožovaly srbské školy umístěním bomb. Díky našim informacím byl identifikován mladistvý svědek, což vedlo k identifikaci jednoho z pachatelů. Tato akce opět potvrdila naši schopnost rychlé reakce a efektivní spolupráce na mezinárodní úrovni," říká Brejcha.

Zachráněné životy a repatriace ostatků

Brejcha se rovněž dotkl citlivého případu spojeného s útokem na libyjské ropné pole v roce 2015. Radikálové hlásící se k Islámskému státu tehdy unesli devět lidí.

Zatímco dva muslimové z Bangladéše a také Ghaňan se ze zajetí brzy dostali, o osudu českého kuchaře Pavla H., Rakušana Dalibora S. a čtyř Filipínců se dlouho jen spekulovalo.

V září 2017 se v médiích objevilo video z laptopu příslušníků IS, které údajně zachycovalo popravu zajatců ještě v roce 2015. „Představuje to smutnou událost . (…) Naše vyšetřování bylo složité. Představte si prostředí Libye, Islámský stát a tu situaci, kdy tam denně střílí a denně tam bohužel umírají lidé za různých okolností, naše manévrovací schopnost v oblasti trestního řízení je velmi, velmi limitovaná kvůli prostředí Libye, ale i přes obtíže se nám podařilo identifikovat místo a repatriovat ostatky do České republiky,“ uvedl Brejcha s tím, že to považuje za významný úspěch nejen svého útvaru, ale také celého systému Policie ČR.

Tomasj ( 18. prosince 2023 16:04 )

Se divím, že je nepochválila za to, že si drží ve svých řadách příslušníka StB, dnes krajského policejního velitele a generála Tomáše Kuželku. Estébáci si žijí jako prasata v žitě a jejich odpůrci jsou na úrovni MUKLů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa