Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč muži nechodí na preventivní vyšetření? Roli hraje stud a ego, říká urolog

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. listopadu 2023
15:24
Autor: ula - 
1. listopadu 2023
14:30

Se začátkem listopadu si muži nechávají narůst knír. Startuje totiž charitativní akce s názvem Movember, která má zvýšit povědomí o mužském zdraví, zejména o rakovině prostaty. Tou ročně v Česku onemocní 8 tisíc mužů a 1500 umírá. Předseda České urologické společnosti prof. Mudr. Roman Zachoval v pořadu Epicentrum upozornil, že Movember není o změně vzhledu, ale zejména o motivaci pro muže, aby nezanedbávali prevenci. Ti se ale vyšetření prostaty obávají. Lékař prozradil, zda je tento strach oprávněný.  

MUDr. Roman Zachoval v pořadu Epicentrum uvedl, že se domnívá, že povědomí o tom, co je vlastně Movember, je u nás velké. Navíc dodal, že díky Movemberu urologové pozorují vyšší nárůst zájmu o vyšetření prostaty. Přesto připouští, že je určitá skupina mužů, kteří se vyšetření obávají a na prohlídky nechodí.

„Důvody, proč muži nechodí na preventivní prohlídky, jsou dva. Je to stud a obavy z vyšetření, protože muži nejsou na rozdíl od žen zvyklí chodit na preventivní prohlídky a pak je to vyšší ego, protože muži si často nepřipouští, že by jim mohlo něco být,“ vysvětluje lékař neochotu mužů se nechat vyšetřit. Přesto se podle něj není čeho obávat.

Vyšetření prostaty není nic hrozného

„Klasická urologická prohlídka spočívá v celé řadě úkonů, včetně pohmatového vyšetření prostaty, které není úplně příjemné, ale nic hrozného to není,“ uvedl prof. Zachoval. Upozornil, že od ledna roku 2024 startuje v Česku nový screeningový program rakoviny prostaty, kdy bude proveden pouze krevní odběr. „Pokud tedy muž nechce být kompletně vyšetřen a chce pouze preventivní prohlídku, tak přijde pouze na odběr,“ upřesnil lékař.  

Z krve bude zjištěn nádorový marker, který se jmenuje PSA – prostatický specifický antigen. . Pokud bude výsledek příznivý, tedy PSA pod hodnotu jedna, může muž znovu přijít na kontrolu až za 4 roky. Pokud by mělo hodnotu PSA jedna až tři, bude muž pozván na kontrolu za 2 roky. A pokud bude PSA vyšší než 3, tak bude odeslán k urologovi a ten podle dalších vyšetření rozhodne, zda si pozve pacienta za rok, nebo jej pošle na magnetickou rezonanci.

Na preventivní prohlídku by měli zamířit muži mezi 50 – 70 lety, ale i mladší, v jejichž rodině se již rakovina vyskytla. Pokud se nádor zachytí v časném stádiu, může být zcela vyléčen.

ja01 ( 1. listopadu 2023 19:57 )

Proč muži nechodí na preventivní vyšetření? Že by zkušenost s českým zdravotnictvím?
Když už při první návštěvě doktor ze sebe vychrlí nabídku operace v ceně 60 tisíc (a při dalších návštěvách čas od času nabídku opakuje) i když potíže jsou řešitelné medikací, tak to je spíše soukromý byznys než vyšetření.
A pak se zde člověk dočte ty moudra, které nemají oporu v praxi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa