Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakovina prostaty jako tichý zabiják: Případů v Česku přibývá! Jaké jsou hlavní příznaky?

Video se připravuje ...
2. listopadu 2023
05:00

Říká se, že rakovina nebolí. Jak ale upozornil v pořadu Epicentrum prof. MUDr. Roman Zachoval, rakovina prostaty nebolí jen na začátku. Navíc se jedná o nejčastější karcinom u mužů, jehož výskyt v Česku stoupá. Jedním z důvodů je i životní styl. Proč se rakovině prostaty říká tichý zabiják? A hrozí po operaci prostaty erektilní dysfuknce?

Důvody, proč výskyt rakoviny prostaty v Česku stoupá, je zvyšující se věk populace, kvalitnější diagnostika, ale také styl života.

„Vliv na vznik karcinomu prostaty má životní prostředí, životní styl, stravovací návyky, velký vliv má také kouření. Naopak vliv sedavého zaměstnání nebyl prokázán,“  uvedl v Epicentru předseda České urologické společnosti prof. Roman Zachoval. Vliv má také samozřejmě genetická zátěž v rodině.

Při objevení příznaků bývá už pozdě

Rakovina prostaty je podle lékařů zákeřná v tom, že dlouhou dobu nemá žádná viditelné příznaky. Proto se jí občas říká „tichý zabiják“.

„Když už se příznaky objeví, může být už pozdě,“  varuje urolog a dodává: „Mezi příznaky patří velmi často obtíže s močením nebo přítomnost krve v moči.

Na druhou stranu se muži nemusí hned obávat, že pokud se u nich tyto příznaky objeví, že se jedná o zhoubný karcinom. „Často se jedná o nezhoubné zvětšení prostaty, přesto by muži, kteří podobné příznaky pozorují, měli urychleně vyhledat urologa,“ upozornil Zachoval.

Na otázku, zda je pravda, že rakovina nebolí, zda to platí o rakovině prostaty, lékař odpovídá: „Nebolí jen zpočátku. Pak ale bolí hodně.“

Problémy s erekcí po operaci?

Pokud je rakovina prostaty zachycena včas, jsou pacientovi nabídnuty dvě léčebné metody - operace či ozáření. „Obojí má svoje pozitiva, negativa, my pacienty s nimi seznámíme a a oni si vyberou, která modalita je pro ně v dané životní situaci výhodnější,“ popisuje prof. Zachoval.

Po operaci mohou někteří muži trpět erektilní dysfunkcí. „Je třeba říci, že se dysfunce u velké části pacientů zlepší, ale trvá to poměrně dlouhou dobu, podle některých studií až dva roky. Radioterapie nemá zpočátku na erekci vliv, ale časem, jak se tkáně po ozáření mění, mohou se problémy s erekcí objevit,“ vysvětluje urolog.

Pokud už je karcinom v pokročilém stádiu a nelze jej zcela vyléčit, jsou podle lékaře k dispozici prostředky, jak pacientům s onemocněním dopřát kvalitní život.

Anketa

Bojíte se rakoviny?

Ano
Ne

„Dříve, když měl pacient metastázy, byla doba dožití mezi jedním až dvěma lety. Dnes už mohou pacienti žít celou řadu let,“ uzavírá Zachoval.

beda88 ( 2. listopadu 2023 12:40 )

Nuuuuuu, asi v r.1984 jsme měl zánět nadvarlete (epidedimitis) a zůstala mi na něm bulka velikosti čočky, kterou mám doteď a zatím vše OK. ale proč to píšu. asi před 3 roky proběhla v tisku zpráva, že naši vědci v brněnském výzkumném ústavu vynalezli světový vynález na odhalení rakoviny prostaty jednoduchou metodou, která spočívala v "počůrání" speciálního papírku a ten ukáže, jak si stojíme. kde je problém? v ČR jej NIKDO NECHCE VYRÁBĚT. přitom vstupní náklady asi 1 mil. Kč. ptám se PROČ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa