Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Romancov: Putina drží pod krkem Čína, porážka na Ukrajině ho nesesadí. Rusko slábne a chudne

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
20. října 2023
05:00

Po více než 600 dnech války na Ukrajině je pozice ruského prezidenta v jeho vlastní zemi stále velmi silná. Ač Moskva slábne a obyvatelstvo chudne, politický geograf Michael Romancov předpokládá, že Vladimir Putin, který je u moci již 23 let, zůstane prezidentem i nadále, a to i v případě porážky na Ukrajině. V pořadu Epicentrum také upozornil na měnící se dynamiku vztahů mezi Čínou a Ruskem a vysvětlil, proč Putin zvažoval odchod ze svého postu.

„Vladimir Putin s největší pravděpodobností zvažoval před pár lety, že už by možná přestal být prezidentem, protože mu to tehdy škodilo v očích západu a že by možná ustoupil do pozadí, ale nechal by si veškerou moc koncentrovanou ve svých rukách,“ uvedl politický geograf Michael Romancov.

Zdůraznil také, že by to nebylo poprvé ani naposledy, kdy se něco takového děje. I v případě Polska Jaroslaw Kaczyński, ačkoli nezastával významný exekutivní ani legislativní post, stále ovládal stranu Právo a Spravedlnost. V Kazachstánu Nursultan Nazarbajev přestal být prezidentem, ale zůstal v čele Bezpečnostní rady, což naznačuje, že jeho moc zůstala prakticky nedotčena. A právě události v Kazachstánu v lednu 2022, kdy došlo k nepokojům a protestům proti tamní vládě, mohou být podle Romancova klíčovým momentem ve změně Putinova postoje.

„Putin přehodnotil tuto strategii a bude v uvozovkách kandidovat a zvítězí. Ruská Státní duma, už prohlásila, že v tento okamžik neexistuje nikdo, kdo by Putinovi mohl konkurovat. Národ a všechny strany jsou semknuty za Putinem,“ dodává Romancov. Jednou z otázek zůstává, jak moc bude Putin chtít, aby jeho vítězství vypadalo jako suverénní. Jestli to bude 80 plus, nebo 90 plus, to teprve uvidíme.

Putinova pozice zůstane podle politického geografa pevná i v případě vojenského neúspěchu na Ukrajině: „On zůstane u moci, jeho melody makers tam budou s ním  (…) Jsem přesvědčen, že ten režim to ustojí, bude v zájmu všech, aby přinejmenším v délce měsíců se snažili kolektivně předstírat, že se nic neděje a pak možná uvidíme nějaký pohyb, ale to už jsou z mé strany jen spekulace.“

Slábnoucí Moskva

„Moskva, která objektivně slábne, dává najevo frustraci z toho, jakým způsobem se vůči ní chovají zejména ti, o nichž se domnívala, že nemají jiný manévrovací prostor. Typickým příkladem teď je Arménie, která si v očích Ruska dovolila něco neuvěřitelného, “ popsal Romancov situaci, kdy se Arménie připojila k tzv. Římskému statutu Mezinárodního trestního tribunálu, což je mezinárodní orgán, který na Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou  vydal mezinárodní zatykač za únosy ukrajinských dětí na Ukrajinu.

Putin „u šípku“

V souvislosti s ekonomickým stavem Ruska Romancov upozorňuje, že země nadále chudne. Ačkoli se ekonomické změny neprojevují u všech, zejména ne u těch nejchudších, kde už prakticky není z čeho brát, Putin se na Summitu Belt and Road v Pekingu, kde se setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, snažil zajistit finanční prostředky pro zemi prodejem energetických surovin Číně. Tato snaha o podporu ruské ekonomiky však narazila na zdrženlivost Číny.

„Víme, že Rusové dodávají do Číny obrovské objemy svých energetických surovin za výrazně nižší ceny, než za které kdy předtím dodávali do Evropy. Ta cena je tajná, ale rozhodně není tržní, je výrazně nižší a navzdory tomu, že Rusko bylo ochotné Číně činit takovéhle ústupky, Číňané ho s představou na vybudování plynovodu Síla Sibiře 2 poslali k šípku,“ uvedl Romancov, který  se domnívá, že Číňané využívají ve svůj prospěch všechny problémy, které Rusko má.

„A myslím si, že drží Putina pod krkem, pokud ho nedrží ještě někde úplně jinde,“ dodal politický geograf.

Th0r_z_h0r ( 20. října 2023 17:04 )

Spis tebe 🤣🤣🤣 Priziznika v invalidnim duchodu 🤣🤣🤣 to je realita 🤣🤣🤣

Th0r_z_h0r ( 20. října 2023 17:03 )

Od tebe to sedi, uz si setri na 3 bilionovej dluh 🤣🤣🤣 ja vas miluju 🤣🤣🤣

Th0r_z_h0r ( 20. října 2023 17:02 )

Romancov 🤣🤣🤣 alias prani otcem myslenky 🤣🤣🤣 ale musi ho to zrat, ten vzteky nemuze ani usnout a neni sam 🤣🤣🤣 to je realita 🤣🤣🤣

santikxauz ( 20. října 2023 13:44 )

To se mě netýká,já jsem už dávno za vodou.

santikxauz ( 20. října 2023 12:24 )

Aby jsme živili socky jako jste Vy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa